foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/03, 2021

Alkoholföretagen till attack mot alkoholskatten

"Hög skatt driver försäljning av alkohol ut ur Sverige och till mer okontrollerade kanaler". Det säger Anna De Geer, vd för Sprit- & Vinleverantörsföreningen, som nu startar en månadslång kampanj för sänkta alkoholskatter. Det främsta argumentet är att detta skulle stärka det svenska alkoholmonopolet, ett budskap som man främst tänker föra fram via sociala media.
"När politiska insatser som höjd alkoholskatt underminerar det svenska detaljhandelsmonopolet måste det gå att föra en debatt om det. Genom att sänka alkoholskatten kan vi flytta försäljningen som idag sker utanför våra gränser tillbaka till Sverige. Det både ökar statens skatteintäkter och förbättrar folkhälsan", säger Anna De Geer.

Starkaste året för Linas Matkasse

Linas Matkasse Group redovisar sitt starkaste år någonsin, med en omsättningsökning om 12,1 procent till 1,22 miljarder SEK för 2020. Rörelseresultatet steg med över 66 procent till 145,3 miljoner SEK, men resultatet före skatt har inte meddelats.

Minskad förlust för Bayn

Bayn Group redovisar en förlust före skatt för helåret 2020 om -8,97 miljoner SEK pro forma (-15,58). Räknar man bort nyförvärv under året som Pändy Foods eller The Humble Co blev dock förlusten -54,06 miljoner SEK.
Omsättningen blev 433,40 miljoner SEK pro forma (7,60), men med nyförvärven borträknade blev den 31,85 miljoner SEK.

Ny storägare i Premium Snacks

Investeraren Per Ekstrand lir ny storägare i Premium Snacks, efter att sedan slutet av förra året ha köpt på sig 8,7 procent av aktierna. Det har skett genom kapital- och pensionsförsäkringar som kontrolleras av Per Ekstrand och hans bolag.
"Jag placerar eget kapital långsiktigt i mindre noterade tillväxtföretag med bevisad affärsidé", förklarar han själv, och säger sig tro på en stark tillväxt för Premium Snacks efter att de senaste investeringarna är klara, samt genom förvärv och ökad export.

Scandi Standard får ny ordförande

Johan Bygge, styrelseordförande för Nobina, föreslås som ny ordförande för kycklingkoncernen Scandi Standard. Han är bland annat även styrelseledamot i Lantmännen, Baltic Deep Water Life, Getinge och Tredje AP-fonden, och har varit vice vd i Electrolux.
Han efterträder Per Harkjaer, som avböjt omval.

Dole lanserar hållbarhetskampanj

"The Dole Way" är namnet på livsmedelsjätten Doles nya kampanj för hållbarhet. Denna ska bli temat för ett omvandlingsarbete för hela koncernen, men närmare konkreta mål har ännu inte meddelats.
"Dole kommer ständigt att leva upp till vårt löfte om att vara en god granne i de områden där vi odlar, och en god medborgare på alla platser där vi verkar", säger vd Johan Lindén.

Bayn föll på rapporten

Bayn Groups årsredovisning imponerade inte på marknaden, som skickade ned aktien med 7,38 procent till 21:95 SEK. Veg of Lund följde efter, md minus 4,74 procent till 8:84 SEK, medan Lohilo föll med 3,44 procent till 44:95 SEK och Carlsberg A föll med 2,97 procent till 1 145:00 DKK.
Eatgood återhämtade sig med plus 9,45 procent till 2:20 SEK, medan Royal Uninbrew steg med 5,25 procent till 661:60 DKK, Apetit steg med 4,24 procent till 12:30 EUR, Sjöstrand Coffee steg med 3,97 procent till 1:31 SEK, och Peckas Naturodlingar steg med 3,34 procent till 9:90 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,46 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,36 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,50 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,28 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,21 procent.

Gomidda: En portion åt Uber

Visst är det billigt och bra med alla dessa leveranstjänster som vuxit upp som svampar ur jorden den senaste tiden. Men man får väl vad man betalar för, dvs ibland inget alls, för någonstans ska det ju sparas in för att det ska bli billigt, och hungriga underbetalda bud som ska leverera mat är sällan en särskilt lyckad kombination.
Det fick studenten Illy Ilyas i Ilford i östra London (jo, hon heter tydligen så) erfara, efter att ha beställt mat för 15 GBP via Uber Eats. Bäst som hon satt och väntade kom ett meddelande med texten "Ledsen tjejen, åt din mat". Fast på appen stod det att maten hade levererats och frågan ställdes om hon ville lämna dricks.
Just den belöningen kände hon sig inte särskilt hugad till, men hon fick snabbt ny mat som kompensation, och därmed tycker hon att saken är frid och fröjd.
"Han kanske var riktigt hungrig", säger hon till The Sun, och vägrar avslöja namnet på det hungriga budet.
"Jag skulle inte vilja vara orsak till att en småhungrig man blir arbetslös under en pandemi", förklarar hon storsint.
Så nästa gång ni gör något liknande – beställ en extra portion åt det stackars budet också, man vet aldrig när hen fick äta sist.
Eller kräv avtalsenliga löner, så att de kan handla mat själva.