foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/03, 2021

Vegansk kexchoklad kan vara allergiframkallande

Två konsumenter ska ha drabbats av allergiska reaktioner efter att ha ätt Cloettas nya veganska kexchoklad. Fallen utreds av Livsmedelsverket och två kommuner, rapporterar Food Monitor. Cloetta säger att det hela är "mycket olyckligt", men insisterar på att innehållsförteckningen är korrekt.

Enklare att Nyckelhålsmärka

Det ska bli enklare att märka livsmedel med Nyckelhålet. Det är den uttalade ambitionen när Livsmedelsverket från och med denna månad gör reglerna för märkningen enklare.
"Företagen utvecklar hela tiden nya mer hälsosamma produkter, vilket vi tycker är väldigt positivt. Till exempel har det blivit vanligare att ersätta en del av köttet i korv eller mjölet i bröd och pasta med grönsaker och baljväxter. Nu kan företagen märka sådana produkter med Nyckelhålet och därmed underlätta för konsumenter att äta grönare", säger Veronica Öhrvik, projektledare på Livsmedelsverket.

Kyckling fick luft under vingarna under pandemin

Försäljningen av kyckling och kalkon från Svensk Fågels medlemsföretag steg med 5,3 procent under förra året. Produktionen ökade med 5,5 procent till 161 900 ton, och exporten med 24,4 procent. Det visar siffror från Svensk Fågel, som sätter dem i samband med konsumentundersökningar som visar att svenskarna söker sig till svensk mat, både för att den uppfattas som tryggare och för att man vill stödja svenska producenter. Sådana trender förstärks under ett år när människor ätit mer hemma än ute, och därmed valt ursprungsland fö sin mat mer aktivt.

Digitala lakritsprovningar på Lakritsfabriken

Lakritsfabriken i Ramlösa startar digitala lakritsprovningar, med start redan nästa vecka. Deltagarna får beställa hem ett paket med provningsark, guide och de lakritsprodukter som ingår i provningen, och sedan leds allt via nätet. Förutom att detta gör det enklare att hålla provningar i coronatider ser företaget nya möjligheter att kunna nå ut till fler kunder i Sverige samt även utomlands.

Danæg backade

Danska äggkoncernen Danæg minskade vinsten före skatt för helåret 2020 till 26 miljoner DKK (41), medan omsättningen föll med drygt 200 miljoner DKK till 1,1 miljarder DKK. Företaget har bland annat drabbats av en överproduktion av ägg i Sverige, vilket satt marknaden under betydande press, men efter utbrotten av fågelinfluensa senare under året har situationen snarare förbytts i sin motsats.

Bra år för Royal Unibrew

Danska bryggeriföretaget Royal Unibew ökade vinsten före skatt för helåret 2020 till 1,51 miljarder DKK (1,46), efter att omsättningen stigit något till 11,09 miljarder DKK (11,02).

Frill föll

Frill blev torsdagens börsförlorare i branschen, och föll med 7,61 procent till 0:53 SEK. Lohilo föll med 5,15 procent till 46:00 SEK, medan Dalsspira föll med 4,90 procent till 3:30 SEK, Peckas Naturodlingar föll med 4,20 procent till 9:58 SEK, Optifreeze föll med 4,03 procent till 52:40 SEK, och Premium Snacks föll med 3,47 procent till 9:75 SEK.
Umida steg samtidigt med 2,02 procent till 5:06 SEK, före HKScan som steg med 1,88 procent till 2:17 EUR och Swedish Match som steg med 1,84 procent till 629:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,38 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,66 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,19 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,18 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,41 procent.

Gomidda: Varning, Kanye äckelkänslor

Får det lov att vara en Kanye-korv eller en salami gjord på äkta Jennifer Lawrence? Det är något som företaget BiteLabs just nu försöker locka med. Kött från äkta kändis, således.
Nu är det inte fråga om någon senkommen arvtagare till Sweeney Todd, utan tanken är att ta vävnadsprov från kändisar, odla dessa, och sedan använda dem i diverse charkprodukter, rapporterar Daily Star. Kanye West och Jennifer Lawrence hålls fram som lämpliga tänkbara donatorer, tillsammans med Ellen DeGeneres och James Franco. Kanyesalamin bör bli "tung och djärvt smaksatt", enligt företaget, medan man föreställer sig Ellensalamin som kryddad med svartpeppar och vitlök "med en lekfull senapsspark", samt, av någon anledning, uppblandad med struts.
Nu ska det påpekas att ingen av dessa kändisar ställt upp på att ge ifrån sig någon bit av sig själv – företaget uppmuntrar istället på sin sajt potentiella kunder att twittra till dessa och försöka förmå dem att ställa upp. Dessutom efterlyser man förslag på fler kändisar som skulle kunna vara lämpliga att provsmaka på detta sätt.
Hur osmakligt man än tycker att detta verkar, kan vi inte låta bli att komma att tänka på Anthony Hopkins som tänkbar donator. En leverkorv som skulle kunna passa bra tillsammans med favabönor och en trevlig Chianti, kanske?