foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/03, 2021

Kvasten går på Hemköps skandalbutik

Chefen för den Hemköpsbutik i Mörby, där en kvinna omnämnd som "Nathalie" tvingades arbeta och förnedrades dagen efter att hon under sin fritid utsatts för ohyggliga sexuella övergrepp, lämnar nu helt Axfoodkoncernen. Företagsledningen vill dock inte säga om denne avskedats, sagts upp, eller slutat på eget bevåg. Samtidigt flyttas de tre andra cheferna i butikens ledning till andra butiker, där de inte kommer att ha något personalansvar. Det är resultatet av den externa utredning som Hemköp tillsatt efter skandalen, rapporterar Handelsnytt.
Butiken har länge uppmärksammats av både Hemköp och Handelsanställdas förbund efter att hela 45 av 60 anställda slutat de senaste åren, och flera anställda vittnat om mobbning och trakasserier. Det är också något som Hemköpsledningen tagit fasta på.
"Utredningen kan inte styrka några överträdelser gällande kränkande särbehandling eller trakasserier enligt arbetsmiljöföreskriften och diskrimineringslagen. Däremot har det tydligt framkommit i både utredningen och vår egen analys att det funnits brister kring arbetsmiljön och ledarskapet", säger Hemköps vd Simone Margulies till tidningen.
Nathalie har dock inte blivit kontaktad av Hemköp angående hennes fall, och har heller inte medverkat i utredningen, eftersom hon menar att denna enbart tillkommit för att saken fått uppmärksamhet i media. Trots det är hon glad över att cheferna nu försvinner.
"Det är årets glädjebesked för mig. När jag fick höra det var det som ett rus", säger Nathalie till tidningen.

Arla: Fel på reservkraften i Vimmerby

Det var aldrig någon risk för att Arlas anläggning i Vimmerby skulle explodera. Däremot hade den ångpanna vars temperaturreglering slogs ut av ett strömavbrott kunnat koka torrt och spruckit – eftersom den reservkraft som finns aldrig gick igång. Det är Arlas huvudsakliga slutsatser efter tillbudet på anläggningen på tisdagen.
"Det var lite småstressat, men vi löste ju situationen tack vare samarbete mellan våra leverantörer och räddningstjänsten", säger Magnus Dahlblom, platschef på Arla i Vimmerby, till SVT Småland.
Leverantören i det här fallet är företaget Adven, som övertog den ångpannecentral där Arlas panna ingår bara dagen innan händelsen.
"Om man ser tillbaka på det fanns det ingen explosionsrisk eller fara för allmänheten. Den huvudsakliga risken var skada på anläggningen", säger Advens vd Henrik Johansson Casimiro.
Varför reservkraften aldrig gick igång, vilket den alltid ska vid sådana händelser, är däremot okänt.
"Det är precis det vi håller på och utreder nu. Adven har tillsammans med oss idag gjort ett antal försök för att simulera tillbaka felet. Felet är åtgärdat, men exakt varför felet uppkommit vet vi inte", säger Magnus Dahlblom.

Bayns godis på export

Bayn Groups sockerreducerade godis Tweek lanseras senare i vår på ett antal framstående livsmedel- och apotekskedjor i flera nordiska och europeiska länder. Det sker efter framgångsrik testlansering i Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien. Företaget säger att man hoppas på att lanseringen ska ge "goda möjligheter att snabbt öka volymen".

Ännu en jättefiskodling på gång – utanför Luleå

Efter planerna på den stora fiskodlingen i Sotenäs planeras nu ännu en stor fiskodling i Sverige – denna gång i Sunderbyn utanför Luleå. 10 000 ton fisk per år ska odlas, enligt Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten, som står bakom anläggningen och hoppas kunna komma igång med bygget om ett år.
Till en början planerar man dock 1 400 ton fisk per år, framförallt röding, men hoppas kunna starta en trend.
"Om vi skulle få fyra-fem fiskodlingar i Norrbotten som producerar matfisk så skulle det vara ett fantastiskt lyft", säger Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottens vd Mikael Kivijärvi till SVT Norrbotten.

Oatly till Starbucks

Svenska havredryckstillverkaren Oatlys segertåg fortsätter och har nu tagit den till cafékedjan Starbucks. Oatlys havredryck kommer att finnas med  i Starbucks vårmeny via produkten Iced Brown Sugar Oatmilk Shaken Espresso som en permanent ingrediens.

Coronautbrott på Arla i Götene

Ett antal anställda vid Arla i Götene har fått sjukskivas den senaste tiden efter att ha smittats av Covid-19, rapporterar Nya Lidköpings-Tidningen. Produktionen har dock kunnat fortsätta som vanligt genom att de som är kvar fått arbeta övertid. Företaget säger att man vidtagit åtgärder mot smittan – och påminner om att den inte kan spridas via dess produkter.

Reitan lanserar nytt varumärke

"PBX" ska bli världens mest hållbara conveniencebutik, enligt Reitan Convenience som nu lanserar det nya formatet och varumärket. Den första butiken öppnar i det nya Albano-området i Stockholm efter sommaren, och ska enligt företaget "fungera som ett så kallat 'living lab', där Reitan Convenience hållbarhetsstrategi kan testas i verkligheten på ett snabbt och effektivt sätt".
"Det här är en av våra största satsningar någonsin och det är något som måste göras om vi ska kunna driva en långsiktigt lönsam affär", säger Mariette Kristenson, vd på Reitan Convenience i Sverige.

Fortsatt dalbana för Eatgood

Eatgood fortsatte i utförsbacke på onsdagen och föll med 15,83 procent till 2:02 SEK. Lohilo föll samtidigt med 4,51 procent till 48:70 SEK, medan Frill föll med 3,67 procent till 0:58 SEK och Sjöstrand Coffee föll med 3,03 procent till 1:28 SEK.
Salmon Evolution steg med 2,14 procent till 7:15 NOK, medan Norway Royal Salmon steg med 1,55 procent till 210:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,26 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,31 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,41 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,17 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,28 procent.

Gomidda: Ministern och hans mugg

Är man finansminister i ett framstående industriland får man kanske räkna med att granskas både på längden och på tvären. Men nog tycker vi allt lite synd om Storbritanniens rikshushållare Rishi Sunak, som bara skulle posera för lite bilder vid sitt skrivbord häromdagen, för att visa hur strängt upptagen han var med årets budget.
Men inte ett ord om denna. Istället handlade hela mediauppmärksamheten om att han på skrivbordet hade en mugg med något ej definierat innehåll, en billig reklammugg från Capital Radio dessutom.
Förra året fick han rubriker på sig för att han hade en temperaturkontrollerad termomugg med Bluetooth, värd 180 GBP: då var den för dyr medan denna var för billig.
Men ännu värre för den arme Rishi Sunak var att det i samma veva grävdes fram gamla filmbilder på honom där han för ett par tonårskillar beskriver sig som "a total coke addict". Coca-Cola, skyndade han sig att omsorgsfullt och grundligt förtydliga, och inget annat.
Vad han nu hade i denna senaste mugg är därmed föremål för vildsinta spekulationer på nätet, rapporterar Daily Mirror. Ja, ni kan säkert tänka er själva, men en hel mugg med den andra sortens cola är förhoppningsvis inget som han har till sitt förfogande vare sig nu eller eljest. Budgetarna blir liksom så konstiga då.