foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/03, 2021

Nära explosion på Arla

Arlas mejeri i Vimmerby var nära att explodera på tisdagen. Ett strömavbrott skadade temperaturregleringen i ångpannan på anläggningen, rapporterar SVT Småland, men den lyckades man få bukt med efter knappt två timmar. Däremot är det fortsatt överhettning i en hetvattentank om 350 kubikmeter, som riskerar att börja koka.
"Det man gör nu är att försöker stänga av inkommande vattnet från kraftvärmeverket för att få kontroll på de överhettade vattentankarna. Man kan säga att risken har förflyttat sig", säger Kenneth Söderberg på räddningstjänsten i Vimmerby till SVT.
Det dryga 90-talet anställda som arbetar vid mejeriet har evakuerats, och området har spärrats av. Arla har dock inte velat kommentera saken närmare innan man utrett vad som hänt.

Krav och Från Sverige samarbetar

Kravmärta livsmedel från Sverige märks upp tydligare med ursprungsmärket Från Sverige, och på sikt kan det bli en gemensam märkning. Samtidigt har Svenskmärkning – som ju står bakom Från Sverige – kapat årsavgiften till nästan ingenting, så att fler företag ska få råd att vara anslutna till båda organisationerna. Det är lite av innebörden i det nya samarbete som Krav och Från Sverige nu startat. Tanken är att både hjälpa lunderna att handla mat med båda märkningarna, och att hjälpa företagen som levererar dem.
"Flera svenska Kravbönder, som exempelvis äppelodlare, har framfört att de vill tydliggöra att produkterna både är svenskodlade och Kravgodkända", förklarar Kravs vd Anita Falkenek.

Gratis Foodora efter restaurangstängning

Foodora inför gratis hemleveranser av restaurangmat efter 20:30 på kvällarna, den tid då restaurangerna enligt de senaste restriktionerna måste stänga. De restauranger som är anslutna till tjänsten kan alltså leverera mat även efter den obligatoriska stängningen.
"Min ambition är att Foodora ska spela en aktiv roll i det lokala samhället. Det vill vi som bolag visa genom handling och inte genom ord", säger vd Hans Skruvfors.

"Hädde" från Havredals storlanseras

Ica och Bergendahls börjar båda sälja havremjölksföretaget Havredals produkter över hela landet, efter att ha haft dem på prov i ett begränsat antal butiker. Det firar företaget med att samtidigt lansera nya havregrädden "Hädde".

Svensk champagneexpert lanserar eget alkoholfritt

Svenska champagneexperten Richard Juhlin, som räknas som en av världens främsta kännare av drycken, lanserar nu en egen variant under eget namn. Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling White är, som namnet antyder, alkoholfritt, och görs på chardonnaydruvor från Limoux, den plats i södra Frankrike där mousserande vin uppfanns en gång i tiden.

Blodorange är det nya svarta

Två nya blodapelsindrycker lanseras nu samtidigt av Nocco respektive Herrljunga Cider. Den förstnämnda är en återlansering av en begränsad produkt från i somras, Blood Orange Del Sol, som kunderna verkligen gillade och fortsatt fråga efter sedan dess, enligt tillverkaren No Carbs Company. Den sistnämnda är en helt ny starkcider, Herrljunga Cider Blodapelsin, som lanseras på Systembolaget.

Österrikisk ölklassiker till Sverige

Österrikiska ölklassikern Ottakringer Helles, ett stort varumärke inte minst i hemstaden Wien, där det bryggts sedan 1837, lanseras nu på svenska Systembolaget av Heba Food & Beverages.

Colakaos på vägen

Coca-Cola-burkar utströdda över 100-150 meter ledde till att väg 44 utanför Grästorp helt fick stängas av på måndagskvällen. Enligt vittnesuppgifter i media hade en lastbil sladdat ned i diket, fått kast på släpet, och därvid tappat fyra-fem lastpallar med läsk. Lastbilen kunde dock ta sig upp för egen maskin och ingen människa ska ha skadats.

Delicato stöttar UNHCR

Delicato skänker 0:60 SEK för varje sålt sexpack Delicatobollar till FN:s flyktingorgan UNHCR. Det sker mot bakgrund av att antalet flyktingar i världen nu nått upp i 80 miljoner, den högsta siffran någonsin.

Hårt slag mot restauranger i Oslo

Samtliga restauranger i Oslo tvingas nu hålla helt stängt fram till 15 mars för att hindra coronasmittan. Bara takeaways tillåts hålla öppet. Det kommer i ett läge där sex av tio restaurangägare i staden redan närmar sig konkurs.
"Det är ju barer och uteställen som varit öppna i många år, alltså vi snackar om 20-30 år, som står i fara för att deras livsverk försvinner på grund av coronapandemin", säger Merethe Solberg, avdelningsledare för restaurangfacket i Oslo, till Sveriges Radio.

Orkla handlar i Polen

Bara dagen efter att det blivit känt att Orkla köper företag i Finland, meddelar man nu att man också köper försäljnings- och distributionsföretaget Ambasador92 i Polen. Det sker via dotterbolaget PGD. Köpesumman för företaget, med en omsättning om 138 miljoner PLN, har inte uppgetts.

Premium Snacks steg

Premium Snacks steg med 978 procent till 10:10 SEK på tisdagen, före bland andra Sjöstrand Coffee som steg med 4,86 procent till 1:k30 SEK och Bayn Group som steg med 2,18 procent till 23:45 SEK.
Eatgood fortsatte samtidigt i utförsbacken och föl med 5,11 procent till 2:23 SEK, medan Frill föll med 3,85 procent tll 0:60 SEK, Skåne-Möllan föll med 2,57 procent till 492:00 SEK, och Optifreeze föll med 2,53 procent till 53:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,68 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,75 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,61 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,41 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,26 procent.

Goidda: Hvad för slag?

Ni läser på annan plats i dagens Foodwire om österrikiska ölklassikern Ottakringer Helles, som nu ska till Sverige efter att ha tillverkats i nästan 200 år i Wien.
Efter ett par glas kan detta bli synnerligen förvirrande. Öl som tillverkas i Wien? Vänta nu, är det vin eller öl?