foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/03, 2021

USA-avtal för Veg of Lund

Veg of Lunds nya potatismjölk DUG ska till USA. Det sker genom ett nytecknat avtal med amerikanska säljbolaget Organic Food Brokers, som beskrivs som specialiserat på försäljning av livsmedel i USA. Veg of Lund räknar med säljstart i landet efter halvårsskiftet, och att man efterhand dessutom kommer att kunna följa efter med fler produkter.

Kollektivavtal för Foodora

Efter många turer och ett helt års förhandlingar har Svenska Transportarbetarförbundet och Foodora nu tecknat kollektivavtal. Det börjar gälla från första april och omfattar drygt 2000 Foodora-anställda bud, skriver Dagens Handel, och kommer bland annat att ge årliga löneökningar i linje med det så kallade märket. Dessutom kommer Foodora att stå för arbetskläder och underhåll av budens cyklar.
"Det här är ett banbrytande steg för hela gig-ekonomin i Sverige", säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth, medan Foodoras vd Hans Skruvfors säger att avtalet " är ytterligare ett kvitto på att vi leder förändringen framåt".

Bonus på Barilla

Alla 8 000 anställda på Barillas olika anläggningar runtom i världen har fått bonus om motsvarande 10 000 SEK för att de ställt upp och arbetat under pandemin i december.
"Det är vi glada för. Företaget har gått bra och vi har jobbat väldigt mycket", säger Erika Rung, ordförande i Livsklubben på Barillaägda Wasabröd, till Mål & Medel.
Även Sia Glass har tidigare beslutat om bonus till de anställda.

Atria vill stänga i Malmö

Atria umgås med planer på att stänga fabriken i Malmö och flytta produktionen till anläggningen i Sköllersta. 180 anställda berörs. Anläggningen anses nedsliten och en upprustning anses inte vara lönsam.

Orkla satsar i Finland

Orkla köper 80 procent av finländska livsmedelsföretaget Seagood Oy Fort Deli, som tillverkar frysta produkter, såser och tillbehör för hemmamarknaden. Företaget har tio anställda och en omsättning om 8,7 miljoner EUR. Köpesumman har inte uppgetts.

Beyond Meat på Donken

Beyond Meats veganska produkter ska börja säljas på McDonald's, i form av kedjans nya McPlant-burgare, Men man kommer också att arbeta för att hitta veganska ersättningar för fläskkött, kyckling och ägg.
Beyond Meats har tidigare tecknat ett liknande avtal med KFC:s, Pizza Huts och Taco Bells ägare Yum.

Danone ger upp Kinaäventyret

Danone kan räkna med en inkomst om 18 miljarder EUR när man nu planerar att sälja sin andel i kinesiska Mengniu, som även Arla samarbetat med. Det sker som ett led i försöken att blidka aktieägarna, och väntas även följas av en försäljning av varumärket Vega samt hela verksamheten i Argentina, rapporterar Financial Times.
Flera missnöjda aktieägare i Danone har krävt förändringar efter att företaget enligt dem gått sämre än det kunde ha gjort under lång tid, och det har även rests krav på vd-styrelseordföranden Emmanuel Fabers avgång.

Fortsatt berg- och dalbana för Eatgood

Eatgoods turbulenta utveckling på börsen fortsätter, och på måndagen innebar detta ett ras om 20,34 procent till 2:35 SEK. Lohilo Foods föll samtidigt med 6,91 procent till 51:20 SEK, medan Mackmyra föll med 4,90 procent till 6:98 SEK.
Dalsspira fick däremot revansch för fredagens fall och steg med 14,05 procent till 3:49 SEK, medan Salmon Evoluton steg med 8,59 procent till 6:95 NOK, Premium Snacks steg med 6,32 procent till 9:25 SEK, Simris Alg steg med 5,72 procent ill 0:85 SEK, Veg of Lund steg med 5,56 procent till 9:12 SEK, och Frill steg med 5,76 procent tlil 0:62 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,23 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,28 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,74 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,11 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,94 procent.

Gomidda: Dominoeffekt

Ni läsare är givetvis så laglydiga och snälla att det förhoppningsvis är riskfritt att tipsa er om hur man får pizzakedjan Domino's, för er som har sådan i grannskapet, att stå för lite gratismat. Tipset om sådant bedrägeri kommer från amerikanskan Clarissa Hitchcock, som enligt egen utsago har varit chef inom kedjan i ett årtionde, och som på Tiktok avslöjar kedjans hemliga policy.
För om man vid leveransen anlägger en tillräckligt förtruten uppsyn och med någorlunda trovärdighet kan hävda att man fått fel pizza, måste de inte bara be om ursäkt och sedan leverera exakt det man säger sig ha beställt – utan också skicka med något extra som plåster på såren. Haken är dock att man kan bli svartlistad om man klagar för ofta och de börjar misstänka att man ljuger, hävdar hon.
En halv miljon har hittills sett klippet, så det ligger ju onekligen i farans riktning att kedjan snart nu kommer att drabbas av ovanligt många "felbeställningar". Med andra ord skulle man kunna vänta sig en ren dominoeffekt.
Vi hittar ut själva.