foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/02, 2021

Göteborg hjälper serveringsställen

Göteborgs kommun avskaffar nu avgifterna för serveringstillstånd och serveringstillsyn för att hjälpa alla serveringsställen som drabbats av coronakrisen – och som kommer att fortsätta att drabbas av regeringens nya restriktioner från i onsdags. Dessutom ska man förlänga möjligheten att ha uteservering gratis.
"Vi ser ju att vår besöksnäring och restaurangnäring har det oerhört svårt i dessa tider. Vi vill från kommunen sida hjälpa så mycket som möjligt", säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) till Göteborgs-Posten.
Stödet kommer att kosta staden uppskattningsvis 17-18 miljoner SEK, skriver tidningen, men den summan tas från det man avsatt i budgeten för näringspolitiska satsningar.
"Vi visste att det skulle uppstå sådana här situationer och detta har vi finansierat fullt ut i budgeten", säger Axel Josefson.

Eatgood på kryss

Eatgood ska börja samarbeta med Loipart, som tillverkar utrustning till kryssningsfartyg, om leverans av sina Lightfryugnar.
Just kryssningsbranschen har ju varit svårt drabbad av coronakrisen, men förr eller ser vänder det, och då vill företagen hålla sig framme. Loipart vill då kunna visa upp "produkter som skapar mervärden genom hälsosammare och bättre mat, säkrare utrustning, lägre kostnader ur ett installationsperspektiv, fördelaktigare för varven genom enklare och mer kostnadseffektiva designlösningar, nya möjligheter avseende installationsmöjligheter på nya avdelningar i fartygen etc," som företaget självt uttrycker det, och där passar Eatgood och Lightfry in perfekt, menar företagen.

Dystert för Dalsspira

Mejeriföretaget Dalsspira minskade sin omsättning med 11,8 procent till 6,7 miljoner SEK för helåret, medan rörelseförlusten tredubblades till -1,5 miljoner SEK. Pandemi och restriktioner ligger förstås bakom, tillsammans med det faktum att gränshandeln med Norge har upphört.
"Vår starka tro är dock att det går att få tillbaka en del av den förlorade försäljningen när läget i landet lugnar sig", säger vd Malin Jakobsson.

Handsprit sänkte Mackmyra

Mackmyra ökade nettoförlusten för helåret 2020 till -31,0 miljoner SEK (-19,3), medan nettoomsättningen exklusive dryckesskatter föll til 88,5 miljoner SEK (90,2). Bland orsakerna fanns helt enkelt det faktum att man tillverkade handsprit i våras, när coronakrisen var ny och bristen på handsprit va skriande, för på den varan är det långtifrån samma marginaler som på whiskey. Dessutom har försäljningen på marknader med högre marginal, exempelvis Tyskland och Storbritannien, varit låg, förklarar vd Johan Larsson.

Hernö anmäler Kopparbergs för ginfusk

Gin som får kallas gin måste innehålla minst 37,5 procent alkohol, enligt en EU-förordning. Men Kopparbergs tillverkar en produkt med ordet "Gin" i namnet, som bara innehåller fem procent alkohol, och det får nu Hernö Gin Distillery att anmäla Kopparbergs till Livsmedelsverket.
"Det är viktigt att det inte urholkas vad gin är", säger Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin Distillery, till Food Monitor.
"Ska man kalla det för gin så tycker jag ska man uppfylla EU:s krav att det är minst 37,5 procent alkohol", anser han.
Ärendet kommer nu att avgöras av Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen, som Kopparbergs Bryggeri lyder under. Kopparbergs har inte kommenterat anmälan.

Handels håller tvådelad kongress

Första vändan i maj och andra halvan först i januar 2022. Det är så Handelsanställdas förbund planerar att hålla sin nästa kongress, på grund av coronakrisen. Tidigare hade man hoppas kunna hålla andra halvan sent i höst, men dels håller både LO och Socialdemokraterna sina uppskjutna kongresser då – och dels är förstås många av fackförbundets medlemmar sedan strängt upptagna med julhandeln, skriver Handelsnytt.

Ny färg – mer återvinning

Norska glassbolaget Diplom-Is ökar sin plaståtervinning med 130 ton per år genom att helt enkelt byta färg på glassförpackningarna. Kulören blir svart som tidigare, men det nya svarta för företaget blir en ny sort som inte innehåller kol, så att det blir enklare att återvinna förpackningarna.
"Detta gör det möjligt att återvinna närmare 3 miljoner svarta glassförpackningar och omvandla plasten i dem till nya plastprodukter", säger Diplom-Is marknadsdirektör Anne Borge Sturød.

Nybörjarolja från Zeta

Zeta lansera "nybörjaroljan" Zeta Gentile, som ska ha en mildare smak, så att den ska passa dem som är ovana vid olivsmaken. Det har man uppnått genom att använda tioprocent varmpressad olja istället för bara kallpressad.

Risenta Bovetemjöl återkallas

Paulig återkallar ett parti Risenta Bovetemjöl efter att uppgiften om att det kan innehålla spår av soja fallit bort på förpackningen.

Lidlbomben: Gripen pensionär nekar

Den 66-årige pensionär från Ulm som gripits misstänkt för bombdåden mot Capri-Sonne och Lidl samt försök till bombdåd mot Hipp säger nu att han nekar till brott. Hittills har mannen inte velat kommentera anklagelserna alls. Polisen fortsätter dock att betrakta mannen som huvudmisstänkt, rapporterar nyhetsbyrån DPA.

Nytt jätteryck för Eatgood

Eatgood sköt på nytt fart på fredagen efter att samarbetet med kryssningsbranschen blev känd, och steg först med 66 procent från torsdagens slutkurs. På eftermiddagen var uppgången dock "bara" 51,00 procent, till 3:02 SEK. Premium Snacks steg med 6,67 procent till 8:80 SEK, och Ice Fish Farm steg med 2,04 procent till 45:00 NOK.
Dalsspira föll samtidigt med 8,66 procent till 3:06 SEK, medan Lohilo Foods föll med 7,43 procent till 54:80 SEK, Umida föll med 6,91 procent till 4:84 SEK, Salmar föll med 3,91 procent till 570:40 NOK, och Optifreeze föll med 3,15 procent till 55:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,39 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,95 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,22 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,96 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,80 procent.

Gomidda: Istället för fiskpinnar

Hur steker man nu bäst köttet till söndagsmiddagen igen. Ska man använda stektermometer, eller kan man lita på färgen på köttsaften?
Intet av detta, säger yrkeskocken och pubägaren Craig Harker i Stockton-on-Tees i brittiska Durham. Man stoppar helt enkelt köttbitarna i brödrosten.
Detta studentkorridorstrick har han lärt sig på nätet, men när han testade det själv så visade det sig att det blev alldeles utmärkt. Det smakade precis lika bra som när man hade det i stekpannan, förklarar han enligt Daily Mirror, och det oavsett köttslag.
Några rostade köttbitar kommer dock inte att serveras på hans The George Pub and Grill, inte minst för att den råkar vara stängd på grund av coronan (fast takeaway-tjänsten har mer att göra än någonsin). Men den som bott i studentboende eller därmed jämställbar bostandard vet ju hur populär den brukar bli som steker fiskpinnar i brödrosten utan att göra rent efter sig. Eller blodpudding. Huga.