foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/02, 2021

Visita: Nu måste vi ha hjälp

"Folkhälsomyndigheten har gång på gång sagt att smittspridning på serveringsställen är nästan obefintlig. Jag vill ha en förklaring kring till varför serveringen måste sluta just klockan 20:30, mitt under gängse middagstid". Det säger Visitas vd Jonas Siljhammar efter regeringens nya besked på onsdagen om striktare restriktioner bland annat för serveringsställen.
Visita har den största respekt för behovet av att minska smittan, säger han, men redan har 50 000 personer i branschen mist sin a jobb på grund av coronakrisen, så för nya restriktioner krävs betydligt starkare stöd, om inte företagen alldeles ska gå under.
"Redan utlovade stöd måste betalas ut skyndsamt och likaså behövs ett besked om direkt stöd till de företag som genom begränsningarna i praktiken får ett näringsförbud. Tiotusentals jobb står på spel, många av dem för unga", säger Jonas Siljhammar.

Absolut ger sig in i hard seltzer-världen

Absolut Vodka gör sitt första avsteg någonsin från vodkavärlden och lanserar sin första hard seltzer, Absolut Soda Lime & Cucumber. Den kommer i en burk om 250 ml och har en alkoholhalt om fem procent.
"Vi har märkt en ökad efterfrågan efter denna typ av produkt hos våra svenska konsumenter", säger varumärkesansvariga Sophie Linnusaar.
"Absolut Soda Lime & Cucumber är ett alternativ till den som önskar en alkoholhaltig dryck med lägre alkoholinnehåll", förklarar hon.

Lidlbomben: Polisen släpper bilder

Polisen i tyska delstaten Baden-Württemberg har släppt bilder från en övervakningskamera på ett postkontor i Ulm, som tros visa hur den person som misstänks för dåden lämnar in de tre brevbomberna som exploderade hos Capri-Sonne respektive Lidls huvudkontor samt stoppades på väg till barnmatstillverkaren Hipp. På bilderna syns en kraftigt maskerad man, som polisen vill försöka identifiera, och som man vill ha fler upplysningar om.
Sedan tidigare sitter en 66-årig man frihetsberövad misstänkt för dåden, men det går inte att omedelbart avgöra utifrån bilderna att det verkligen är han.

Lohilo köper hälsokostbolag

Lohilo har köpt tre fjärdedelar av svenska bolaget Superfruit Scandinavia, som bland annat tillverkar hälsokost och kosttillskott, och lagt ett köpbud på resten. Superfruit rekommenderar aktieägarna att anta budet. Affären värderar Superfruit till knappt 40,5 miljoner SEK.

Kraftigt lyft för Premium Snacks

Premium Snacks flerdubblade sin vinst före skatt till 4,41 miljoner SEK (1,97), trots att omsättningen minskade något till 315,40 miljoner SEK (324,92). För fjärde kvartalet vände man dessutom till vinst om +2,92 miljoner SEK efter en förlust om -178 000 SEK under samma period 2019.
Företagets omsättning har drabbats av coronakrisen – restriktioner, minskat resande, och den stängda gränshandeln mot Norge, förklarar vd Anna Wallin Krasse, men en starkare SEK och mer automatisering i tillverkningen i kombination med bättre koll på kostnaderna har ändå kunnat lyfta resultatet.

Bra år för Lohilo

Lohilo ökade vinsten före skatt för helåret 2020 till 22,54 miljoner SEK (13,89), efter att omsättningen öka till 246,52 miljoner SEK (141,59). Företaget har haft snabbare tillväxt på sina egna varumärken, säger vd Tyrone Andersson, och växer stadigt på exportmarknaderna.

Hett för Köld

Svenska veganska glasstillverkaren Köld siktar nu på att expandera från dagens butik i Malmö och leveransavtal med Coop. Nu tänker företaget öppna två nya butiker i samma stad, varav en blir ny huvudbutik.
"Vi hade ett bra år förra året, trots pandemin. Så vi har haft svårt att få plats med produktionen här och har letat efter ett större ställe", säger grundaren Peter Svanberg till Sydsvenskan.

Knäckepizzabotten från Leksand

Leksands Knäckebröds tidigare satsning på pizza med knäckebröd som botten har gett tillräcklig mersmak för att man nu också ska lansera en knäckepizzabotten för hemmabruk. Den företer visserligen stora likheter med ett vanligt runt paket knäckebröd, men ska enligt företaget vara extra tunt och specialutvecklat för att fungera bra i pizzaugnen.

Semper återkallar fullkornsvälling

Semper återkallar ett parti fullkornsvälling mild med havre efter att den kan leda till "mindre magbesvär hos små barn". Orsaken till detta har inte uppgetts.

Kort rapportglädje för Lohilo

Lohilos helårsrapport fick aktien att rusa med nästan 13 procent under den tidiga handeln på torsdagsförmiddagen. På eftermiddagen aktien dock fallit med 3,27 procent mot onsdagens slutkurs och hamnade på 59:20 SEK. Salmon Evolution föll samtidigt med 3,05 procent till 6:40 NOK, medan Simris Alg föll med 2,89 procent till 0:81 SEK.
Umida steg samtidigt med 9,01 procent till 5:20 SEK, före bland andra Eatgood som steg med 7,53 procent till 2:00 SEK, Norcod som steg med 6,21 procent till 118:98 NOK, Premium Snacks som steg med 5,77 procent till 8:25 SEK, och Frill som steg med 4,90 procent till 0:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,08 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,92 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,97 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,33 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,44 procent.

Gomidda: Skitturister

Det ska 17 vara dagligvaruhandlare i dagens Sverige. Inte nog med att man måste både locka och mota bort kunderna samtidigt – det ena för att överleva, det andra för att hålla coronarestriktionerna – utan på Coop i Torsby har turisterna dessutom börjat använda butiken som allmän toalett.
Ja, nu är det visserligen inte så illa som ni tror, men illa nog, för trots att de nödiga nöjer sig med att förrätta sina behov på butikens toalett, har detta ändå medfört betydande bekymmer för butiken, som hellre vill ha kunder som handlar och betalar än som så att säga gör motsatsen. Nu när skidturisterna väller in i hela fjällvärlden har Coopbutiken helt enkelt tvingats hyra in en baja-maja som står utomhus, försedd med värme och rinnande vatten, och den kostnaden får butiken själv stå för. När det gäller kundtoan inomhus har man fått införa ett kösystem.
"Det är inte så många som handlar utan det är just toaletten folk kommer in för. Men det går ganska bra, de flesta turister lyssnar på oss när vi ber dem hålla avstånd. Men en och annan dum kommentar har vi fått. Som att vi skulle tro att de är djur när vi ber dem gå på toan ute", säger Johanna Lidin på Coop Torsby till Handelsnytt.
Vad man än kan tycka om saken, så kan man alltså konstatera att butiken åtminstone inte skiter i kunderna, trots att det motsatta förhållandet råder.