foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/02, 2021

Ännu hårdare bud för serveringar

Restauranger och andra serveringsställen måste stänga redan klockan 20:30, oavsett om de serverar alkohol eller inte – och Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna får rätt att stänga serveringsställen om man finner det nödvändigt. Det var en del av innehållet i de nya besked som regeringen gav på en digital pressträff på onsdagseftermiddagen.
Åtgärderna som vidtagits hittills har gjort mycket stor skillnad, men ändå krävs det mer nu när de funnits på plats i okring ett år, förklarade socialminister Lena Hallengren (S)
"Vi är inte mer än människor. Orken tryter. Det behövs fler restriktioner för att nå samma resultat som tidigare", sade hon.
Därutöver kommer nya restriktioner för bland annat handeln.

Svart kvartal för Kopparbergs

Kopparbergs vände till förlust före skatt för fjärde kvartalet till -43,6 miljoner SEK (+17,2), efter att nettoomsättningen efter dryckesskatter rasat till 307,4 miljoner SEK (493,1). Även för helåret rapporterar företaget en nedgång i omsättningen, till 1,93 miljarder SEK (2,01), men före skatt blev det ändå en vinst om 227,9 miljoner SEK (275,9).
Företaget har framförallt drabbats av en fallande GBP, eftersom 60 procent av försäljningen sker i Storbritannien, och eftersom det brittiska pundet föll med nästan tio procent under brexitoron. Däremot har man klarat coronakrisen bra, säger vd Peter Bronsman, och ökat volymerna med fem procent.

Riksdagen bjuder in till coronaseminarium

Riksdagens livsmedelspolitiska nätverk bjuder in till ett digitalt seminarium om pandemins effekter på den svenska livsmedelsindustrin den 2 mars. Livsmedelsverket, The Absolut Company, professor Pontus Braunerhjelm och Patrik Strömer från Livsmedelsföretagen (LI) kommer att medverka, och diskutera frågor som bland annat huruvida regeringens stödpaket varit tillräckligt träffsäkra, eller hur beredskap och trygg livsmedelsförsörjning i Sverige ska säkras både nu och senare.
Anmälan sker på https://livsmedelsindustrin-och-effekterna-av-coronapandemin.confetti.events/

Fiskjättar sjösätter hållbarhetskampanj

”Global aktion för hållbart fiske” är namnet på en ny kampanj som nu sjösätts av Marine Stewardship Council (MSC) tillsammans med Findus, Sushi Yama, Royal Greenland, Abba och Kalles kaviar.
"Nu gör vi gemensam sak med våra partners för att nå så många som möjligt till med vårt budskap", säger Linnéa Engström, programdirektör på MSC.
Samtliga inblandade kommer nu att förmå kunderna att förstå att deras vardagliga val kan göra skillnad.
"I samarbetet med MSC och de andra aktörerna i den här kampanjen blir vi en samlad röst med ett tydligt budskap", , säger Danny Barsoum, varumärkeschef på Sushi Yama.

Ströbart flingsalt från Falksalt

Falksalt lanserar flingsalt i bordsförpackning under namnet "Miniflingor". Det blir det första flingsaltet i en förpackning med ströare.

Nytt ryck för Eatgood

Eatgoods framgångar på örsen på senare tid tog ny fart på onsdagen, då aktien rusade med 22,56 procent till 2:01 SEK. Även Lohilo Foods fick revansch för gårdagens fall, och steg med stadiga 15,31 procent till 61:00 SEK. Andfjord Salmon steg samtidigt med 5,86 procent till 49:77 NOK, medan Premium Snacks steg med 3,29 procent till 7:85 SEK.
Kopparbergs rapport sänkte aktien med 5,10 procent till 167:50 SEK, efter Bakkafrost som föll ed 6,95 procent till 609:50 NOK men före Ice Fish Farm som föll med 5,33 procent till 44:50 NOK, Bayn Group som föll med 5,17 procent till 22:95 SEK, och Carlsberg A som föll med 5,13 procent till 1 110:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,03 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,67 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,24 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,61 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,87 procent.

Gomidda: Få betalt för hungrig hund

Dyrt med hundmat? Vad sägs om att få betalt för att hunden käkar, något som hundmatsföretaget ProDog Raw nu erbjuder. Företaget söker efter tre hundar som kan bli testpanel för dess nya hundmatsserie "80:10:10", och sedan lämna sina omdömen – eller åtminstone göra det via husse och/eller matte, som får iaktta jyckarnas allmänna beteenden och se om de märker någon skillnad. Dessutom får hundarna 100 GBP i månaden i lön att spendera, och alltså gratis mat för 30 dagar.
Helst vill man ha hundar som fiser illa, har bad hair days, gör stora högar på promenaden, är allmänt lata och/eller har dålig andedräkt, rapporterar Daily Mirror. Men vår begrundade mening och erfarenhet av dessa fyrbenta varelser säger oss att dessa kriterier innefattar de flesta sådana, om inte rentav alla, men det kanske finns gradskillnader i den skärseld som man kan tvingas uthärda som hundägare.