foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/02, 2021

Oatly kan börsnoteras för tio miljarder – USD

Oatly bekräftar på tisdagen att man lämnat in en ansökan om börsnotering i USA. Enligt Financial Times källor kommer denna att värdera det Malmöbaserade företaget till svindlande tio miljarder USD, alltså nästan 83 miljarder SEK. Det skulle i så fall vara fem gånger så mycket som bolaget värderades till för mindre än ett år sedan, då en nyemission bland annat ledde till att Oprah Winfrey och Jay-Z investerade i bolaget.
Oatly har avböjt att kommentera uppgifterna om företagsvärderingen, men bekräftar i övrigt att man väntar sig en börsnotering så snart den amerikanska finansmyndigheten SEC gett sitt godkännande.

Dole går samman med Total Produce

Dole Food ska gå samman med irländska Total Produce, som i sin tur har ägt 45 procent av Dole sedan 2018. Total Producers aktieägare får 82,5 procent av aktierna i det nybildade bolaget Dole plc, med säte på Irland, medan fastighetsbolaget Castle & Cooke, som äger en majoritetspost i Doles moderbolag Dole Holdings, får resten av aktierna.
Dole plc kommer att börsnoteras i USA, för att få in drygt en halv miljard USD för att minska på skuldsättningen, medan Total Produce avnoteras från London- och Euronextbörserna.

Ännu mer grillost för Dalsspira

Bara några dagar efter att Dalsspira tecknat storavtal med Sibylla om att leverera grillost till kedjan, tecknar Dalsspira ännu ett avtal om leverans om samma ost. Denna gång är det med företaget Svenska Hamburgare i Sävsjö, som redan denna månad ska få den första leveransen. Den kommer dessutom att komma som styckfryst i flerpack, vilket är en ny innovation för att minska matsvinnet.
Hur stora volymer det kan komma att röra sig om är dock oklart.

Axfoundation satsar på baljväxtfärs

Axfoundation överlåter nu sin egenutvecklade baljväxtfärs till företaget Färsodlarna, för att detta ska kunna skala upp produktionen och få ut färsen till en bredare marknad.
"Vi har bevisat att det går – nu är det dags att lämna över stafettpinnen till en kommersiell aktör som kan ta färsen vidare in i ännu fler svenska kök", säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.
Närmare finansiella detaljer om avtalet har inte avslöjats.

Skånska matföretag erbjuds hjälp med vattnet

Region Skåne och Rise söker nu fem till sju små eller eller medelstora skånska företag som vill få hjälp med att använda vatten mer effektivt. Det sker mot bakgrund av de senaste årens vattenbrist i Skåne, som inte väntas bli mindre i takt med att klimatet förändras. Hjälpen kommer att bestå bland annat av förslag på åtgärder efter närmare kartläggning av hur vattnet används.

Vegansk KitKat "kommer snart"

Nestlé utlovar en helvegansk version av chokladstycksaken KitKat senare i år, rapporterar NPD Trend Tracker. Närmare detaljer har inte avslöjats.

Ny vd på Frill

Svenska glasstillverkaren Frill får sin nuvarande styrelseordförande Peter Blom till vd efter Nici Ferber, som blir ny vd i dotterbolaget Bezzt. Styrelseledamoten Anna Hällöv tar över som tillförordnad styrelseordförande fram till bolagsstämman den 18 maj.

Cloetta återkallar godisklubbor

Cloetta återkallar ett parti Malaco godisklubbor eftersom det visat sig att de kan innehålla metallbitar.

Flera bakslag på börsen

Lohilo Foods föll med 14,93 procent till 53:00 SEK på tisdagen, efter den senaste tidens uppgång. Samma öde drabbade ännu ett bolag med raketutveckling nyligen, Eatgood, som föll med 14,43 procent till 1:66 SEK. Simris Alg föll samtidigt med 5,91 procent till 0:83 SEK, medan Skåne-Möllan föll med 5,49 procent till 482:00 SEK, Sjöstrand Coffee föll med 5,18 procent till 1:19 SEK, och Optifreeze föll med 4,95 procent till 57:60 SEK.
Frill drog iväg med nästan 14,50 procent efter beskedet om ny vd, men hade på eftermiddagen stigit med mer modesta 2,55 procent till 0:56 SEK från måndagens slutkors. Bayn Group steg dock mest, med 2,95 procent till 24:45 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,78 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,66 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,88 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,42 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,23 procent.

Gomidda: Guldägg

Om det ändå hade varit ett Fabergé. Men det var ett ägg från godistillverkaren Cadbury's som i fredags auktionerades ut för 31 000 GBP.
Nu ska det kanske till-äggas att det inte var något ätbart chokladägg som betingade denna summa, utan faktiskt ett ägg i 22 karats guld som företaget lät tillverka tolv av och gömma på olika platser i Storbritannien som priser i en skattjaktstävling 1983. Men den gången slog man också på stort: för tillverkningen anlitades Garrard, "the Queen's official jeweller", som BBC med en menande blick noterar.
Det har dock inte tagit dessa nästan fyra decennier för britterna att spåra upp guldägget: det såldes senast 2017, då för drygt 17 000 GBP, men den nye ägaren har dessvärre avlidit, varför ägget nu alltså auktionerats bort på nytt till ett upp-skal-at pris.
Här kan man ju kläcka en ny affärsidé: godisföretaget som värper guldägg. Kom ihåg var ni hörde det först.