foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/02, 2021

Lidlbomben: Misstänkt gripen

En 66-årig pensionär, omnämnd av tidningen Bild som "Klaus S.", greps på fredagseftermiddagen i sitt radhus i Ulm som misstänkt för att ha skickat brevbomber till Lidls huvudkontor, där tre personer skadades; till dryckesföretaget Wild (som bland annat tillverkar Capri-Sonne), där en person skadades; samt till barnmatstillverkaren Hipp, en bomb som dock stoppades på en postterminal.
Polisen tog sig in i radhuset med en specialstyrka med bombhundar, och spärrade av hela gatan, men det är okänt om man hittade mer sprängämnen hemma hos mannen. Polisen tror dock inte att mannen skickat några fler bomber, som ännu inte kommit fram.
Den misstänkte mannen är inte känd sedan tidigare av polisen, och har såvitt känt heller inte arbetat inom livsmedelsindustrin – före sin pensionering arbetade han för en busstillverkare. Däremot ska han ha ondgjort sig på sociala media över sociala orättvisor och skatterna på pensionen. Han har inte yttrat sig över anklagelserna, och följaktligen finns inget känt motiv. Han gjorde heller inget motstånd vid gripandet, rapporterar flera tyska nyhetsmedia.
Enligt delstatsåklagaren Thomas Bischoff var det förpackningsmaterialet till bomberna som förde polisen på spåren.
"Den här sortens material används relativt sällan av privatpersoner. Den misstänkte hade beställt materialet bara någon dag innan", säger han till Bild.

Det gungar på Danone

Det blåser upp till storm inom mejeribjässen Danone. Aktiekursen rasar och missnöjda investerare kräver vd-styrelseordförande Emmanuel Fabers avgång. Denne har i sin tur sjösatt ett räddningsprogram för koncernen, som ska spara kostnader om en miljard EUR till 2023, omstrukturera verksamheten, samt sälja verksamheter och varumärken som går knackigt. Fler detaljer utlovas till slutet av mars, men det återstår att se om aktieägarna tänker vänta tills dess.
Danone rapporterar en omsättning för helåret 2020 som föll till 23,62 miljarder EUR (25,29), medan nettovinsten rasade till 2,19 miljarder EUR (2,52).

Dumleklubban dödsdömd

Fazer har beslutat att sluta tillverka Dumleklubbor under nästa månad, efter 60 år på marknaden. Orsaken är att maskinerna som används vid tillverkningen börjar bli för gamla och slitna.
"Vi har under lång tid försökt hitta en lösning för att på ett effektivt och hållbart sätt fortsätta produktionen av Dumleklubban, men behöver nu konstatera att detta inte längre är möjligt", Malin Lindqvist, varumärkesansvarig på Fazer Konfektyr.
Företaget utesluter dock inte en comeback i framtiden.

Unga köttbönder ska stöttas

Coop och HKScan erbjuder sig att sponsra 20 lantbrukare, flertalet ungdomar, runtom i Sverige för inköp av avelstjurar. Dessutom erbjuder man rådgivning och utbildning.
"Medelåldern för svenska lantbrukare blir allt högre och därför är det viktigt att värna återväxt och underlätta för kommande generationer att våga satsa långsiktigt", säger Majsan Pense, inköpsansvarig för kött på Coop.

Jay-Z säljer halva champagnen

Raplegenden Jay-Z har sålt hälften av sitt champagneföretag Armand de Brignac till LVMH för en icke uppgiven summa. Jay-Z, en av de stora influenserna för dagens hiphopmusik och rapmusikens förste dollarmiljardär, köpte Armand de Brignac, som sedan tidigare var hans egen favoritchampagne, från Sovereign Brands år 2014, och har med hjälp av skicklig marknadsföring med kopplingar till hiphopens glitter och glamour ökat försäljningen till en halv miljon flaskor 2019. Nu vill han ha LVMH:s hjälp att ta varumärket till "nästa nivå".

Lohilo fortsatte triumfmarschen

Lohilo Foods fortsatte sin rusch på aktiemarknaden från i fredags och steg med 22,16 procent till 62:30 SEK på måndagen. Skåne-Möllan följde efter med plus 5,81 procent till 510:00 SEK, medan Mowi steg med 4,90 procent till 209:80 NOK och Salmar steg med 3,83 procent till 586:00 NOK.
Eatgood drabbades däremot av motsvarande bakslag, och rasade med 25,83 procent till 1:94 SEK efter sin jätterusning i fredags, medan Bayn Group föll med 7.95 procent till 23:75 SEK och Umida föll med 5,79 procent till 4:88 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,29 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,39 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,91 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,97 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,33 procent.

Gomidda: Björntjänst

Ardrossan i skotska Ayrshire skakas just nu av ett kidnappningsdrama. Den bortförde lystrar till namnet Rainbow och är en nästan-manshög teddybjörn, som placerats ut på byns allmänning med skylten "Keep Smiling" som ett sätt att lyfta pandemimoralen under den allmänna nedstängningen.
Nu har teddybjörnen emellertid ersatts av ett anonymt meddelande, med följande lydelse:
"Vi har er björn Rainbow. Om ni vill se rainbow (sic) igen, ta med er 2 korvar med bröd från Greggs till mig till den 2:a gröna bänken vid Glebeparken imorgon klockan 11 på förmiddagen, annars".
Invånarna i Ardrossan meddelar dock att de inte förhandlar med terrorister eller gisslantagare, rapporterar brittiska Metro, och förresten håller byns lokala Greggs-snabbmatsställe ändå stängt just nu.
Kanske det är det som utlöst kidnapparens desperation, men hen skulle i så fall ha tänkt efter före, eller så vill denne tvinga stället att öppna igen. Så kan det ju i och för sig förhålla sig, om man tänker utanför ramarna.