foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/02, 2021

Lidlbomben: Tredje bomb upptäckt

En tredje bomb, denna gång med barnmatsproducenten Hipp som mottagare, hittades av tysk polis på fredagen. Fyndet gjordes på en postcentral vid en flygplats i München efter ett tips, och bomben kunde desarmeras utan att ha orsakat några skador.
Därmed står det nu dock klart att det förmodligen är en seriebombare med sikte på livsmedelsindustrin som går lös, och som även orsakat explosionerna på Lidls huvudkontor i Neckarsulm och Capri-Sun i Eppelheim. Polisen bekräftade på fredagen att det finns en koppling mellan samtliga tre brevbomber, och att de förmodligen hade skickats från Ulm. Därför har utredningen nu tagits över av delstatskriminalpolisen i Baden-Württenberg, som tillsatt en specialgrupp om 100 poliser som arbetar med fallet.
Närmare detaljer har inte avslöjats, och polisen tonar ned riskerna för att en fjärde bomb skulle kunna komma. Men den tyska livsmedelsindustrins branschorganisation Lebensmittelverband uppmanar anställda inom livsmedelsindustrin att vara extra vaksamma, särskilt på misstänkta försändelser, och sätter bomberna i samband med kraftig kritik gränsande till hat mot livsmedelsbranschen på sociala media på senare tid.

Sex nya USA-återförsäljare för Eatgood

Svenska foodtechföretaget Eatgood har tecknat avtal med sex nya återförsäljare i USA. Dessa täcker tillsammans 19 delstater, med fokus på östkusten, inklusive de mycket folktäta områdena kring New York och Philadelphia, och ställer hundratals säljare på fältet till företagets förfogande.

Lohilo till Kina

Svenska Lohilo Foods ska börja sälja sina produkter i Kina genom e-handelsplattformen Taobao.
"För Lohilo som varumärke kommer det att öppna upp en ny jättemarknad som vi kommer att utveckla tillsammans med våra lokala samarbetspartners", skriver bolaget i ett pressmeddelande. 
I Kina ska man testa "ett flertal nya och innovativa funktionella produkter under året som vi vet efterfrågas", enligt vd Tyrone Andersson.

Bästa kvartalet någonsin för Umida

Fjärde kvartalet 2020 blev det bästa någonsin för Umida, som vände till vinst före skatt om +95 000 SEK (-9 798), och som fick en nettoomsättning exklusiva dryckesskatter om 26,62 miljoner SEK (17,20). För helåret minskade förlusten till -4,75 miljoner SEK (-21,10), medan omsättningen steg till 58,34 miljoner SEK (55,90).
Det är resultatet av företagets pågående omstrukturering, menar vd Filip Lundquist.
"Vi har bibehållit ett stabilt kassaflöde under de senaste sex månaderna och levererat svarta siffror i tre av fyra kvartal under 2020. Under det fjärde kvartalet börjar vi även visa vilket typ av tillväxt vi har för avsikt att generera framöver efter den omställning som nu är helt avslutad", förklarar han.

Umida öppnar egen webbshop

Svenska alkoholföretaget Umida öppnar nu en egen webbshop för alkohol. Den kommer i ett första skede att vara öppen för kunder från Tyskland, Storbritannien och Frankrike, och erbjuda företagets "Brands for Fans"-drycker, som ju säljs under olika artisters varumärken. Därmed kommer artisterna själva också lättare att kunna marknadsföra dryckerna genom att länka till webbutiken från sina egna digitala kanaler.

Ökad förlust för Veg of Lund

Veg of Lund ökade förlusten före skatt för helåret 2020 till -18,35 miljoner SEK (-14,14), efter att omsättningen minskat till 1,18 miljoner SEK (2,04). Det var förstås coronapandemin som påverkade, med "osäkerhet på i stort sett alla områden", enligt vd Thomas Olander, men företaget siktar ändå framåt.
"Veg of Lunds arbete sker enligt plan, men med förseningar", säger han.

Maten blir dyrare

Svenska livsmedel ökade i snitt i pris med 1,9 procent de senaste tolv månaderna, vilket var något över inflationstakten om 1,7 procent mätt som KPIF. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån. Mest ökade kaffe. te och kakao, med 5,4 procent, före glass och godis med 4,0 procent och matfett med 3,7 procent, medan fisk och fiskkonserver minskade i pris med 1,8 procent.

Leksands Knäckebröd blir snacks

Leksands Knäckebröd lanserar nu Tre Kullor Fröknäckesnacks, som blir företagets första försök i snackshyllan. De kommer i tre smaker och bakas på samma sätt som företagets ordinarie knäckebröd.

HKScan minskar skulden med fastighetsaffär

HKScan minskar sin nettoskuld med tio miljoner EUR genom att sälja av fastigheter i Paris och Helsingfors till fastighetsbolaget Sagax. Dessa ska man sedan hyra tillbaka under 20 år, med chans till förlängning. Fastigheterna värderas totalt till drygt 90 miljoner EUR.

McDonald's gör en Burger King

Precis som rivalen Burger King nyligen ska McDonald's nu designa om sina förpackningar – med en formgivning som liksom konkurrentens nya för tankarna till 70-talet. De blir dessutom tydligare med stiliserade bilder av innehållet, och är resultatet av ett arbete som pågått i över fyra år, rapporterar Adweek.

Minskad vinst för Nestlé

Nestlékoncernen minskade sin vinst före skatt för helåret 2020 till 13,92 miljoner CHF (15,06), efter att omsättningen fallit till 84,34 miljoner CHF (92,57).

Våldsamt kursrally för Eatgood

Eatgood rusade med exempellösa 113,11 procent på fredagen till 2:76 SEK, efter meddelandet om sex nya återförsäljare i USA. Lohilo rusade samtidigt med 29,11 procent till 29:11 SEK, efter beskedet om försäljning i Kina, medan Lerøy Seafood steg med 10,10 procent till 68:22 NOK, Dalsspira steg med 10,03 procent till 3:40 SEK, Austevoll steg med 10,01 procent till 97:25 NOK, och Salmar steg med 5,42 procent till 564:40 NOK.
Apetit föll samtidigt med 7,41 procent till 12:50 EUR, före Umida som föll med 5,13 procent till 5:18 SEK och Sjöstand Coffee som föll med 3,52 procent till 1:24 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,05 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,16 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,36 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,27 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,08 procent.

Gomidda: Oangenäm styrka och smak

En vodka som innehåller 150 000 gånger mer industrialkohol än det tillåtna blir nog övermäktig även för den mest inbitne visdiktare, hur mycket kaffe man än tillsätter eller vad man nu ska säga. Men det var vad polisen upptäckte på närbutiken Zabka i brittiska Lincoln, tillsammans med ytterligare 190 olagliga spritprodukter och mediciner, rapporterar lokaltidningen The Lincolnite. Dessutom fanns där 62 flaskor insmugglad och skattesmiten alkohol.
Innehavaren har fått sitt alkoholtillstånd indraget – trots att han bedyrar att han inte visste att medicinerna var olagliga. Dessutom försäkrar han att all alkoholen var för personligt bruk, en utsaga som man nog får ta en och annan olaglig medicin för att kunna tro på.