foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/02, 2021

Lidlbomben: Misstänkt samband med juicebomb

"Det var, för alla som var där, en skräck- och chocksituation", säger Neckarsulms borgmästare Steffen Hertwig till Die Welt efter att en bomb detonerat på Lidls huvudkontor i staden på onsdagen.
"Något sådant har vi inte varit med om här", säger han, medan Lidl självt i ett uttalande säger att man är "djupt bestört över händelsen" och önskar att de re skadade medarbetarna snart kommer att bli återställda.
Även om det ännu är för tidigt att säga något om vem som skickat bomben, eller varför, riktas nu blickarna mot en liknande explosion dagen innan, vid företaget ADM WILD, som tillverkar juice för varumärket Capri-Sun, i Eppelheim bara drygt sex mil bort. En person skadades lindrigt vid den händelsen, och polisen undersöker nu om det kan finnas något samband mellan de båda. I så fall, spekuleras det i tysk press på torsdagen, kan man ha med en seriebombare att göra – med fokus på livsmedelsföretag.

Coronaguld för norsk handel

Stängningen av gränserna innebar att norrmännen istället för att handla mat och dryck i Sverige istället spenderade 30,5 miljarder NOK mer på sådant i hemlandet förra året. Det var en ökning med över 17 procent, enligt NielsenIQ, men ännu korkas nite champagnen upp i branschen.
"Det är starka tal isolerat sett, men Nielsens dagligvarurapport ger inte hela bilden. En riktigare bild får vi först när gränsen mot Sverige ökar igen", säger Runar Hollevik, chef för Norgesgruppen som ökade sin dominans på marknaden, till NTB.

Vi maxar på Maxi

Det är på Ica Maxi som svenska handlar för mest pengar vid varje besök – i snitt 429 SEK per gång. Det visar nya siffror från dagligvaruhandlarnas organisation DLF. Citygross kommer tvåa – där handlas det i snitt för 389 SEK per gång – tätt följd av Ica Kvantum med 370 SEK, Stora Coop med 359 SEK, och övriga Coopbutiker utom Coop Supermarket med 336 SEK.
Hemköp är däremot den kedja dit människor mest går för småinköp: där är sittköpet 183 SEK per gång, medan det på Coop Supermarket och Lidl handlas för 191 respektive 197 SEK per gång.

Så ska maten märkas

Nu finns EU:s alla krav för märkning av livsmedel samlade på ett enda ställe – Food Labelling Information System (FLIS). Det är EU-kommissionen som sett till att alla krav på information ska gå att få fram med några knapptryck, vare sig det handlar om övergripande EU-regler, EU-förordningar, EU-direktiv, märkningskrav i andra EU-rättsakter och det ena med det andra. Dessutom finns informationen på svenska.
FLIS hittar man på https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/labelling_legislation_en/food_labelling_information_system/start/select-countries

Frill har hittat olja

Svenska livsmedelsföretaget Frill Holding har tecknat ett exklusivt distributionsavtal med italienska Bacoccoli, vars produkter man nu ska sälja i hela Norden. Framförallt rör det sig om olivolja, men på sikt kan det även bli tal om pasta, choklad och konserverad tryffel: avtalet "har en mycket god kommersiell potential", säger Frills ordförande Peter Blom.

Nestlé spolar vatten

Nestlé säljer hela sin flaskvattenverksamhet i USA och Kanada till One Rock Capital Partners och Metropoulos & Co för 4,3 miljarder USD. Det sker som ett led i företagets strategi att istället fokusera på sin mest kända internationella vattenvarumärken.

Bayn fortsatte uppåt

Bayn Group steg med 7,94 procent till 25:15 SEK på torsdagen, före Apetit som steg med 5,47 procent till 13:50 EUR, Midsona A som steg med 5,00 procent till 84:00 SEK, och Biogaia som steg med 2,44 procent till 440:50 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 9,63 procent till 1:22 SEK, medan Frill Holding föll med 7,14 procent till 0:55 SEK, Dalsspira föll med 6,08 procent till 3:09 SEK, Scandi Standard föll med 4,19 procent till 61:70 SEK, Lohilo Foods föll med 319 procent till 39:50 SEK, och Optifreeze föll med 2,58 procent till 60:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,07 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,61 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,32 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,47 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,88 procent.

Gomidda: Skagensemla

Att den vanliga kommunala semlan för varje år genomgår en produktbreddning som ständigt slår fjolårets har väl knappast undgått någon. Men frågan är om inte Ica Maxi i Borås tar någon slags pris när man under årets säsong gått ut med kräftsemlor och räksemlor (se bilden, skärmdump från butikens Facebookkonto).
Den som tycker sig upptäcka några avgörande skillnader mellan dessa och de sedvanliga baguetterna med samma innehåll får gärna höra av sig till oss. Under tiden begrundar vi om det borde finnas gränser för innovationerna trots allt.