foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/02, 2021

Lidls huvudkontor bombat

Tre anställda vid Lidls huvudkontor i tyska Neckarsulm skadades när en brevbomb exploderade där på onsdagseftermiddagen. En av de tre ska enligt tidningen Heilbronner Stimme ha skadats svårt. Hela området har spärrats av och de över 100 anställda på huvudkontoret har utrymts. Till tidningen echo24.de säger polisen att det rörde sig om "en större explosion", och på de få bilder som hittills kommit syns ett stort räddningspådrag på platsen. De uppgifter som hittills framkommit är dock överlag mycket knapphändiga.

Waynes storsatsar utomlands

Svenska cafékedjan Waynes Coffee tänker öppna omkring 25 nya caféer i bland annat Tyskland, Saudiarabien och Vietnam redan i år. Samtidigt tänker man öppna 15 nya caféer i Sverige.
"Just nu pågår ett antal intressanta diskussioner med olika aktörer världen över" säger vd Mats Hörnell.
Satsningen innebär att kedjan närmar sig 200 caféer världen över, varav fler ligger utanför Sverige än inom landet.

Veg of Lund får lånepengar till potatismjölken

Veg of Lund kommer nu att kunna lansera sin nya potatismjölk "Dug" efter att man fått ett brygglån om nio miljoner SEK från en grupp privata investerare. Dessutom ska bolaget emittera teckningsoptioner till långivarna.
Potatismjölken väntas komma på marknaden under första halvåret.

Storavtal för Probi

Probi ska leverera probiotiska stammar till tre produkter som ska lanseras i 14 länder i Europa under året. Det är innebörden i ett nytt avtal med Perrigo, som ska tillverka produkterna under ett helt nytt varumärke. Närmre detaljer har inte avslöjats.

Linas öppnar nätbutik

Linas Matkasse öppnar nu en egen matbutik på nätet, i vilken kunderna ska kunna köpa till extra produkter som levereras tillsammans med kassen. 130 frukostvaror, mellanmålsprodukter och basvaror kommer att finnas, efter att kunderna efterfrågat mer heltäckande måltidslösningar.
"Nu behöver våra kunder aldrig tänka på att köpa mjölk eller bröd på vägen hem från jobbet", säger Ulrika Wallin, marknadschef på Linas Matkasse.

Mycorena tar Ica till hjälp

Svenska utvecklingsbolaget Mycorena i Göteborg ska börja testlansera sina nya produkter på Ica. Det innebär en rejäl skjuts framåt för företagets ambition att bli ett globalt varumärke inom proteiner. Samtidigt innebär det en möjlighet för Ica att prova nya idéer.
"Vi är väldigt nyfikna på mykoproteinet", säger Sofia Olsson, chef för Innovation och konceptutveckling på Ica Sverige.

God Morgon-juice utan fruktkött

Eckes-Granini lanserar en ny mildare God Morgon-apelsinjuice som helt saknar fruktkött. Den kommer dock fortfarande att helt bestå av pressade apelsiner.

Rekordresultat för Tine

Norska mejeridominanten Tines över 11 000 ägare kan se fram emot i snitt knappt 95 000 NOK per bonde i extra betalning, efter att mejeriföretaget redovisat en rekordvinst om 1,94 miljarder NOK (1,10) före skatt för helåret 2020.
Omsättningen steg till 24,72 miljarder NOK (23,81), efter att coronapandemin lett till ökad försäljning i dagligvaruhandeln, men resultatet drevs upp av en fastighetsförsäljning i Bergen, medan 2019 års resultat drevs ner av kostnader för omställning samt ett nytt huvudkontor.

Vinstras för Mowi

Norska fiskbjässen Mowis vinst före skatt för helåret 2020 rasade till 120,6 miljoner EUR (607,4), efter att omsättningen minskat till 3,76 miljarder EUR (4,14).

Colombia tar avokadotäten

Colombia är nu för första gången den största enskilda leverantören av avokado till Europa, med 30 procent av marknaden. Det visar nya siffror från Centre for International Cooperation in Agronomic Research for Development (Cirad). Det sker efter att volymerna blivit allmänt lägre bland annat efter missväxt i Chile och lägre produktion i Spanien och Israel, medan Mexiko prioriterat USA-maknaden, rapporterar Fruitnet.

Stort steg för Simris

Simris Alg tog ett kliv uppåt med 11,99 procent till 0:88 SEK på onsdagen, före Midsona A som steg med 5,96 procent till 80:00 SEK, Ice Fish Farm som steg med 3,43 procent till 46:00 NOK, och Andfjord Salmon som steg med 2,52 procent till 49:01 NOK.
Bayn Group föll samtidigt med 13,21 procent till 23:65 SEK, medan SJöstrand Coffee föll med 5,26 procent till 1:26 SEK, Skåne-Möllan föll med 3,60 procent till 482:00 SEK, Umida föll med 3,55 procent till 5:46 SEK, och Biogaia föll med 3,26 procent till 430:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,15 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,05 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,15 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,39 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,15 procent.

Gomidda: Väldigt, väldigt veganskt

Nog för att vegotrenden på senare år blivit en av de absolut hetaste inom livsmedlens och dryckernas förlovade värld. Men kanske är det att gå liiiiite långt att göra som den nya God Morgon-juicen, som ni läser om på annan plats i dagens Foodwire, och lansera sig som "köttfri".
Nog för att den nya varianten inte innehåller något fruktkött. Men senast vi kollade var även apelsinen en frukt, och fullt vegansk i allt väsentligt. Fast kanske även sådana har känslor?