foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/02, 2021

Chokladjättar stäms för barnslaveri

Choklad- och livsmedelsjättarna Hershey, Mars, Mondelez och Nestlé stäms nu tillsammans med Cargill, Barry Callebaut och Olam International inför domstol i USA för att inte ha agerat mot barnslaveriet i kakaoodlingen. Stämningen lämnades in av amerikanska människorättsorganisationen International Rights Advocates (IRA), som företräder åtta tidigare barnslavar från Mali, som tvingats arbeta på kakaoplantager i Elfenbenskusten dit de blivit lurade och smugglade utan att veta var de hade hamnat.
Enligt dessa är företagen medskyldiga till att tusentals barn hålls som slavar på kakaoplantager som säljer till dem.
"Dessa företag har en lång historia av att bryta mot lagen och delta i en verksamhet i Elfenbenskusten som förlitar sig på barnslavar för att producera billig kakao", heter det i stämningen, som Just--food har läst.
"År 2001 undertecknade de 'Harkin-Engle-protokollet', där de uttryckligen lovade konsumenter och myndigheter att de skulle sluta använda barnarbete senast 2005. Istället har de gett sig själva ett stort antal ensidiga förlängningar av den tiden och hävdar nu att de ska minska sitt beroende av barnarbete med 70 procent till 2025", fortsätter IRA, som konstaterar att situationen med barnslavar alltså snarare blivit värre än bättre.
Enligt en studie från universitetet i Chicago förra året, som finansierades av det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet och som IRA åberopar, arbetade 1,56 miljoner barnslavar på kakaoplantager i Elfenbenskusten och Ghana säsongen 2018/19, en 14-procentig ökning sedan 2015, varav den allra största majoriteten av dem hade farliga arbetsuppgifter, något som IRA menar att företagen vetat om och profiterat på.
Företagen svarar att de fördömer barnslaveriet, även om de inte kan kommentera just den specifika stämningen, och säger att man arbetar med att få bort det.

Bästa året någonsin för Systemet

Systembolaget nästan fördubblade sin vinst före skatt för helåret 2020 till 597 miljoner SEK (304), efter att nettoomsättningen stigit med 14 procent till 36,7 miljarder SEK. Räknat på volym steg försäljningen med elva procent, vilket innebär att Systembolaget därmed redovisar sitt bästa år någonsin.
"Det handlar om pandemieffekter, att resandeinförseln i stort sett är noll, restaurang och krogbesöken minskat, men också om ett fortsatt fokus från kunderna att köpa lite dyrare varor av bättre kvalitet", säger vd Magdalena Gerger till TT.
"Det är en bra trend som gagnar alla, att det blir mindre fokus på alkoholen och mer fokus exempelvis på att det matchar maten".

"Stort genombrottsår" för Peckas Naturodlingar

Pandemin har hjälpt Peckas Naturodlingar till "ett riktigt stort genombrott" under 2020, eftersom "den belyst frågan om självförsörjning och lokal livsmedelsproduktion", säger vd Mattias Gemborg, i samband med att företaget redovisar en kraftigt ökad omsättning för helåret 2020 till 12,7 miljoner SEK (8,4).
"Detta märktes inte minst när vi lanserade vårt första odlingssystem Peckas Compact. Intresset har långt överträffat våra förväntningar, till den nivå att vi nästintill haft svårt att hantera alla de förfrågningar som har inkommit. Att vi en månad från lansering hade en avsiktsförklaring påskriven och en påbörjad förstudie med ICA Maxi Östersund kan inte ses som något annat än ett riktigt stort genombrott", säger Mattias Gemborg.
Förlusten före skatt ökade dock till -20,97 miljoner SEK (-14,70), något som företaget menar beror på att man ställt om från att bara sälja livsmedel till att även sälja hela odlingslösningar för produktion av dem.

Sämre än väntat för Simris Alg

Simris Alg redovisar en förlust före skatt för helåret 2020 om -25,54 miljoner SEK (-27,01), efter att omsättningen ökat till 2,17 miljoner SEK (1,74). Sämre än väntat, konstaterar företaget, som hade hoppats på en lägre förlust och högre omsättning. Företaget tänker nu renodla verksamheten i tre verksamhetsområden: Simris Biomimetics, Simris Novel Foods och konsumentvarumärket Simris.

Ny ordförande för Simris – igen

Simris Alg byter återigen ordförande, efter att ha haft en turbulent tid i styrelsearbetet under 2019. Denna gång är det Steven Schapera, medgrundare till Becca Cosmetic. som nominerats till posten, för vilken val ska hållas på stämman i maj. Då kommer även valberedningen att lägga fram ett förslag till ny styrelse, "som matchar det nya Simris som är på väg att växa fram", som nuvarande ordförande Johan Jörgens uttrycker det.

Kraftigt ökad omsättning för Sjöstrand

Svenska foodtechföretaget Sjöstrand Coffee minskade förlusten före skatt för helåret 2020 en aning, till -1,60 miljoner SEK (-1,67), efter att omsättningen kraftigt förbättrats till 10,40 miljoner SEK (6,81). Företaget har investerat stort under året, bland annat i lager, kundservice, och marknadsföring, vilket påverkat resultatet

Blomstertid för Optifreeze

Foodtechföretaget Optifreezes utvidgning till att även hantera snittblommor är en av förklaringarna till att företaget trots pandemin klarat sig hyggligt. Nettoomsättningen för helåret rasade visserligen till 0,27 miljoner SEK (3,48), men med aktiverade utgifter och övriga rörelseintäkter slutade de totala intäkterna ändå på 3,33 miljoner SEK (5,57).
Förlusten före skatt ökade dock till -11,92 miljoner SEK (-8,34).

Carlsberg moderniserar styrelsen

Från och med 2023 kommer de fem styrelseledamöterna i stiftelsen Carlsbergfondet, som är kontrollerande ägare i Carlsberg, inte att automatiskt ingå i bolagets styrelse – vilket annars varit fallet sedan starten 1873. Istället ska bara två representanter för fonden ingå i styrelsen, varav den ene blir fondens ordförande och den andra väljs av styrelsen baserat på kompetens.

Bayn i topp

Bayn Group steg på tisdagen med 10,32 procent till 26:85 SEK, före Umida som steg med 4,83 procent till 5:64 SEK, Lohilo Foods som steg med 4,27 procent till 40:00 SEK, Midsona B som steg med 4,03 procent till 85:20 SEK, och Simris Alg som steg med 3,70 procent till 0:78 SEK.
Midsona B föll samtidigt med 9,04 procent till 86:50 SEK, medan Skåne-Möllan föll med 4,76 procent till 500:00 SEK, Sjöstrand Coffee föll med 4,32 procent till 1:25 SEK, och Salmon Evolution föll med 3,67 procent till 6:17 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,06 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,57 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,15 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,41 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,16 procent.

Gomidda: Ömsom vin, ömsom vatten

Helgens hjärtansdag bjöd på många tillfällen att ta sina nära och kära på restaurang och därvid passa på att smygti... eh, iaktta och observera de olika sorters par som tänkt sig samma sak. På det etablissemang Foodwires redaktör frekventerade fanns den lätt nervöse ynglingen i pappas skjorta och fluga med sin (första?) tjej, det strävsamma gamla paret som satt i ett hörn och myste, det kärvänliga paret som blev så närgångna med varandra att huvuden vändes och ögonbryn höjdes – ja, ni kan tänka er.
Men vi missade klassikern, den tänkte kavaljeren som planerat slå på stort – och gjorde det i lte för stor utsträckning.
Som den amerikan med hemvist i Japan, som av förklarliga skäl vill vara anonym, och som på Reddit berättar om hur han beställde in en pava rött för 80 000 JPY. Det blir väl 80 USD, tänkte han, men det var han högst ensam om att tänka, och då var det inte bara kyparen utan även den medhavda flickvännen som var bättre på det här med växelkurser. Som ni vittberesta läsare redan räknat ut, hamnar priset snarare på runt 800 USD, en flott gest som dock lämnade ett gapande hål i den arme mannens plånbok.
Flickvännen tog det hela med glatt humör, meddelar han – fattas bara annat – men han har för henne förklarar att nu blir det bara vin till maten på Valentine's de närmaste tio åren.
Nöd och lust, ni vet.