foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/06, 2021

Orkla storsatsar på veg…

2030 ska Orkla vara ett av Europas ledande företag inom alternativa proteiner. Nu etableras ett nytt affärsområde, Orkla Alternative Proteins, och som en del av satsningen görs en kraftig satsning på att lansera det danska varumärket Naturli' på bland annat den svenska marknaden. Först ut i svenska hyllor blir Naturli' Joe Kurt, en mandelbaserad yoghurt, samt Naturli' Bredbart och Naturli' Block som är två veganska alternativ till smör.

…köper nederländsk pizzakedja…

Orkla köper 75 procent av aktierna i nederländska kedjan New York Pizza. Inklusive degproduktion omsätter kedjan 54,7 miljoner EUR. Sedan tidigare äger Orkla finska Kotipizza, och koncernen ser många potentiella synergieffekter mellan kedjorna.

…och levererar ny vd till Kavli

Jonny Mattsson, senior vice president för Orkla Group Sales, tar över som vd för Kavli Sverige den 1 oktober. Han efterträder Gerhard Bley, som haft posten i 11 år.

Tyskland nästa anhalt för glödhett Humble

Svenska foodtech-bolaget Humble Group slår inte av på takten. På måndagen tillkännagavs ännu ett förvärv, nu av den tyska konsumentvarudistributören Marabu. Humble betalar 75,9 miljoner SEK, varav 50,6 miljoner SEK kontant. Enligt prognos kommer Marabu att omsätta 171 miljoner SEK under 2021, och vinsten före finansnetto uppskattas till 12,5 miljoner SEK för samma period.

Polarbröds vd sommarpratar

I dagens Sommar i P1 är det Polarbröds vd Karin Bodin som sitter bakom mikrofonen. Av förklarliga skäl hamnar mycket av fokus i programmet på två dramatiska händelser under de senaste åren: storsystern Anna Borgeryds bortgång 2019 och branden i bageriet i Älvsbyn i augusti 2020. Trots detta finns ett positivt fokus på framtiden, och hon sammanfattar: "Nästa år firar vi 50 år som aktiebolag och då ska vi samlas och dansa i strumplästen till svetten rinner."

Sigtuna vill minska undernäring bland äldre

Sigtuna kommun gör en fokuserad satsning för att minska undernäring bland äldre. All personal i äldreomsorgen ska genomgå en digital utbildning i ämnet. Utbildningen har utformats av företaget Ätup.

AB InBev bantar flaskan

Dryckesgiganten AB InBev kan med hjälp av ny förpackningsdesign minska vikten på sin standard-ölflaska från 180 gram till 150 gram. Det innebär att klimatpåverkan minskar med 17 procent, uppger företaget. Nu överväger man hur flaskan ska lanseras, i första hand i en engångsversion. Nästa fråga blir om det är möjligt att använda flaskan i ett system med återvinning – något som kan behövas om man menar allvar med att hålla klimatpåverkan nere.

Rush efter gula ärtor

Soja har varit den huvudsakliga råvaran i vegetariska och veganska produkter, men alltfler sneglar nu mot den gula ärtan. Bolag som amerikanska Beyond Meat driver på, och på bara ett år har priserna på ärtprotein fördubblats. Enligt Bloomberg är prisutvecklingen så dramatisk att allt fler företag nu försöker sig på att odla ärtorna själva för att slippa de oberäkneliga svängningarna i råvarupris.

Gomidda: Hårda tag

På senare tid har svenska politiker tävlat i vem som kan ta de hårdaste tagen mot brottsligheten, men lyssna på det här: redan på 30-talet visade New Yorks dåvarande borgmästare Anthony LaGuardia var det berömda skåpet ska stå. Han drämde helt sonika till med ett förbud. Mot försäljning av kronärtskockor. På den tiden var denna speciella gröda nämligen en oväntat viktig inkomstkälla för den organiserade brottsligheten.

Förbudet att sälja kronärtskockor blev en lyckad PR-kupp för borgmästaren. Efter bara tre dagar kunde man släppa försäljningen fri igen, samtidigt som man kunde skryta om att man satt några riktigt lömska skurkar i finkan.

Förbudet stoppade dock inte den organiserade brottsligheten. Den lever och frodas, som bekant. Men vi fick oss en välbehövlig dos av värdelöst vetande – och nästa gång du serveras en kronärtskocka, så har du en riktigt bra conversation starter i rockärmen.