foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/02, 2021

Dalsspira levererar till Sibylla

Dalsspira blir det mejeri som kommer att stå för grillosten när Sibylla nylanserar sina svenska Grillostburgare. Det blir ett markant uppsving för företaget: på årsbasis räknar man med att leverera omkring 20 ton, en nästan 60-procentig ökning mot dagens produktion av grillost. Redan nästa vecka går första lasset till Sibylla, till ett värde av en kvarts miljon.

Mer mjölk förra året

Trots ett stadigt minskande antal mjölkkor i Sverige så ökade den totala invägningen av mjölk förra året, med 2,5 procent mot 2019. Det visar nya siffror från Jordbruksverket. Totalt kom drygt 2,77 miljoner ton till de svenska mejerierna, vilket var en ökning med 68 000 ton; för ekologisk mjölk låg ökningen på fyra procent eller 17 000 ton till knappt en halv miljon ton.
Det blev dock fem procent mindre konsumtionsmjölk av detta jämfört med 2019, medan ökningen av syrade produkter, grädde, ost och smör steg.

Vego ska locka turister

Vegotrenden i Sverige ska nu locka turister att komma hit och äta grönt. Det är Visit Sweden som beslutat att slå mynt av detta i form av nya projektet "Plant Based by Sweden", där man samarbetar med influencern och kokboksförfattaren Therese Elgquist, som går under influencernamnet Plant Based by Thess, och som ska guida till olika växtbaserade matupplevelser och dessutom leverera svenska vegetariska och veganska recept.

Ompackad falukorv kapar CO2

HKScan meddelar att man minskar den traditionella falukorvens klimatpåverkan med 70 procent – helt enkelt genom att byta förpackning. Den gamla plastförpackningen ersätts av en som till största delen besår av papper från Norden samt förnyelsebar bioplast.

Miljardärsbröder köper Asda

Bröderna och miljardärerna Mohsin och Zuber Issa från brittiska Blackburn blir de som får köpa brittiska dagligvarukedjan Asda från Walmart. Det sker via deras investingsföretag TDR Capital till en prislapp om 6,8 miljarder GBP.
För ändamålet har bröderna nu gett ut företagsobligationer om 2,75 miljarder GBP, det största värde som någonsin ställts ut i brittiska pund, och den största enskilda obligationsemmission som ställts ut i Europa, rapporterar Financial Times.

Mars hänger kvar vid azofärger

Livsmedels- och godisgiganten Mars får nu kritik för att man hittills inte levt upp till sitt löfte från 2016 att fasa ut alla konstgjorda färgämnen från sina produkter på alla marknader. Det skulle ha skett vid det här laget, speciellt när det handlar om de omstridda så kallade azofärgerna, som misstänks kunna leda till hyperaktivitet hos barn, men nu håller den amerikanska konsumentorganisationen Center får Science in the Public Interest (CSPI) företaget ansvarigt för att inte ha hållit det man lovat.
"Ironiskt nog fortsätter den globala godisjätten att gratulera sig själv för att ha tagit bort kemikalierna från de europeiska versionerna av sitt godis", säger CSPI.
Mars självt säger dock att kundernas förväntningar skiljer sig mycket mellan olika marknader, varför man valt en "mer lokalt skräddarsydd" approach, men insisterar på att detta ändå stämmer med bakgrunden till löftet från 2016, rapporterar Just-food.

Dalsspirarusch efter Sibyllaavtal

Dalsspira sköt iväg med 13,90 procent till 3:36 SEK på måndagen, efter att ha offentliggjort det nya storavtalet med Sibylla. Bayn Group steg med 9,78 procent till 24:70 SEK, medan Mackmyra steg med 6,41 procent till 7:30 SEK, Skåne-Möllan steg med 5,85 procent till 525:00 SEK, Lohilo Foods steg med 5,75 procent till 38:60 SEK, och Atria A steg med 5,55 procent till 11:42 EUR.
Peckas Naturodlingar föll samtidigt med 4,17 procent till 11:50 SEK, före Andfjord Salmon som föll med 3,77 procent till 48:70 NOK och Optifreeze föll med 2,89 procent till 60:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,72 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,62 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,86 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,38 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,25 procent.

Gomidda: Beskriv den här om du kan!

Nej, det här är inte ett kopplingsschema för en bil med elsystem från Lucas (mannen som uppfann mörkret, ni vet), eller ett flödesschema för något nytt obegripligt IT-system. Det är istället företagsstrukturen som TDA Capital till en början såg framför sig när man köpt brittiska Asda.
Efter att konkurrensmyndigheten Competition and Markets Authority godkänt affären är strukturen aningen mer renodlad, men påminner ändå om sådant där som man kan hitta i lådan för överblivet garn.
Financial Times, som återger bilden, utlyser en bildtexttävling där man kan beskriva röran på lämpligast sätt, där det bland förslagen finns referenser till Monty Python-filmen om irrfärderna i jakten på "the Holy Grail", eller talas om en bilolycka i slow motion, ett dystopiskt korthus, eller varför inte Lutande Skuldtornet i Pizza.
"Jag skulle tycka att det var lättare att läsa Gamla Testamentet på dålig latin och mandarinkinesiska, medan jag blev jagad av Tom Cruise med motorsåg, än det där skräpet till företagsstruktur", skriver signaturen "789", medan "Ilikegolf" föreslår "Legoraket byggd på fyllan".
Tja, vad säger ni?