foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/02, 2021

Räkbrist hotar i Sverige

Sverige hotas av brist på räkor eftersom svenska fiskare just nu inte får fiska i norska vatten. Det säger Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) till Sveriges Radios Ekoredaktion. Orsaken till stoppet är att förhandlingarna mellan EU, Storbritannien och Norge ännu inte är klara, efter Storbritanniens utträde ur EU, samtidigt som det just nu är säsong för räkfiske i norska vatten.
"Det är ett stort ekonomiskt tapp. Det kommer också göra att räkpriset skjuter i höjden, det drabbar ju konsumenterna, och jag tror att det kommer att bli en brist på räkor i Sverige", säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för SFPO.

Alkoholförbudet förlängs igen

Stoppet för alkoholservering efter klockan 20 förlängs nu ännu en gång, och gäller nu hela februari ut. Det beslutade regeringen på fredagen. Smittspridningen är fortfarande hög, och dessutom kommer nya muterade virus som innebär ökad risk, lyder regeringens motivering. Om läget förvärras kan stoppet dessutom komma att förlängas ytterligare.
"Det är orimligt att regeringen fortsätter med ett näringsförbud som förstör jobb och företag över hela Sverige när till och med deras egna experter säger att restaurang är en säker miljö", sade Visitas vd Jonas Siljhammar redan tidigare i veckan.

Tyson stegar in i ringen

Tyson Foods, ett av världens största köttföretag, kommer till Sverige. Det sker med hjälp av danska Dencon Foods, som tecknat distributionsavtal som också omfattar Sverige, efter att Tyson börja etablera sig i Europa. Till en början kommer tolv av företagets kycklingprodukter på marknaden, rapporterar Food Supply.

Svensk strömming ska räddas

Svensk strömming är på nedåtgående. Nu tänker Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) vända den trenden med hjälp av ett nytt stort åtgärdspaket för Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken, som bland annat ska förstärka skydden av rekryterings- och uppväxtområden, se över trålfisket, och genomföra pilotprojekt för ekosystembaserad havsförvaltning. Men man ska ta reda på varför bestånden minskar, eftersom ingen egentligen vet.
"Orsakerna till de nedåtgående trenderna för sill/strömming är inte entydiga, det saknas tillräckligt kunskapsunderlag. Det är något vi vill ändra på”, säger utredaren Fredrik Arrhenius vid HaV.

Kvargen kommer hos Lindahls

Mejeriföretaget Lindahls har fått så stora framgångar med sin jordgubbskvarg, som man lanserade förra året, att man nu lanserar den även i halvkilosförpackning, istället för som tidigare enbart i 150-gramsförpackning. Samtidigt passar man på att designa om hela sortimentet, så att man lättare ska kunna hitta sin favoritsmak (se bilden).

Foodora öppnar butik i Malmö

Efter tre egna butiker i Stockholm öppnar nu Foodora en ny butik även i Malmö. Därmed kommer man att kunna leverera dagligvaror hem till stadsborna inom 30 minuter. De butiker som redan öppnats har gått över förväntan, säger företaget, som nu ser sig som den som "stöper om hela spelplanen för aktörer inom livsmedelsbranschen".

Philadelphia med tryffel

Mondelez lanserar sin klassiska Philadelphiaost i en ny variant med tryffel.

61-procentigt vinstras för Kraft Heinz

Kraft Heinz vinst före skatt för helåret rasade med omkring 61 procent till 1,03 miljarder USD (2,66), efter att omsättningen stigit till 26,19 miljarder USD (24,98). Under fjärde kvartalet fyrdubblades dock vinsten till 1,29 miljarder USD (0,33), medan omsättningen steg till 6,94 miljarder USD (6,54).

Kraft Heinz säljer nötterna

Kraft Heinz ska sälja sin nötverksamhet till Hormel Foods för 3,35 miljarder USD. Affären ska dock först granskas av konkurrensmyndigheterna.

Pepsi undkom med blotta förskräckelsen

PepsiCo undkom coronaåret 2020 med blotta förskräckelsen med en vinst som bara minskade till 9,07 miljarder USD före skatt (9,31), efter att omsättningen stigit till 70,37 miljarder USD (67,16). Under fjärde kvartalet gjorde man dessutom en upphämtning och ökade vinsten till 2,36 miljarder USD (2,21) samt omsättningen till 22,46 miljarder USD (20,64).

Fortsatt upp för Bayn

Bayn Group fortsatte gårdagens uppgång även idag och steg med 5,79 procent till 22:85 SEK. Peckas Naturodlingar följde efter med plus 4,35 procent till 12:00 SEK, före Umida som steg med 3,16 procent till 5:22 SEK och Olvi A steg med 2,90 procent till 46:10 EUR.
Veg of Lund föll samtidigt med 1,99 procent till 8:88 SEK, före Kesko B som föll med 1,74 procent till 21:50 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,70 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,92 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,64 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,05 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,51 procent.

Gomidda: Glad som en semla

Ni minns vår magsura notering under denna rubrik från häromdagen om hur Arla hastigt och lustigt stoppade hela tävlingen om bästa semlan, efter att en helt vegansk sådan – alltså helt utan minsta Arlaprodukt uti – ledde omröstningen.
Men si. Nu har istället Midsona stegat in och gett tillverkaren det pris man inte fick från Arla.
Arla ersatte ju förstapriset med att istället köpa in 100 semlor från var och en av de 100 bagerierna som fått flest röster, och skänka dessa till äldreboenden – men bara sådana semlor som gjorts på äkta mejeriprodukt, vilket innebar att vegancaféet Open New Doors i Mjölby, som ledde tävlingen, plötsligt fann sig diskvalificerat. Men det är precis vad Midsona nu tänker ändra på: företaget köper 100 veganska semlor från Open New Doors och skänker dessa till två avdelningar på Universitetssjukhuset i Linköping och ett äldreboende i Mjölby kommun.
"Midsona Foodservice uppmuntrar matlagning och bakning med bra råvaror med omtanke för miljö och klimat. Därför väljer Midsona Foodservice att ge Open New Doors sitt rättmätiga pris", säger företaget självt.
På caféet får man anta att personalen idag ler lika brett som vilken semla som helst gör. På Arla har stämningen däremot möjligen surnat ikapp med gårdagens semmelgrädde.