foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/02, 2021

Halverad vinst för Scandi Standard

Scandi Standard redovisar en mer än halverad vinst före skatt för fjärde kvartalet om 33 miljoner SEK (67), efter att omsättningen minskat till 2,39 miljarder SEK (2,42). För helåret minskade vinsten till 260 miljoner SEK (312), medan omsättningen steg något till 9,94 miljarder SEK (9,89). Företaget har framförallt levt på sin stora försäljning till dagligvaruhandeln, som trots allt kunnat väga upp mot de negativa effekterna av coronapandemin.

Livsmedlen hjälpte Orkla

Orklakoncernen ökade sin vinst före skatt för helåret till 5,35 miljarder NOK (4,93) men minskade den för fjärde kvartalet till 1,29 miljarder NOK (1,49). Omsättningen för helåret steg till 47,14 miljarder NOK (43,62) och för kvartalet till 12,62 miljarder NOK (12,02).
Livsmedelsdivisionen ökade rörelsevinsten för helåret till 2,64 miljarder NOK (2,28) och omsättningen till 18,30 miljarder NOK (16,78), medan konfektyr- och snacksdivisionen ökade vinsten till 1,20 miljarder NOK (1,09) och omsättningen till 7,17 miljarder NOK (6,61). Ingrediensdivisionen minskade dock vinsten till 500 miljoner NOK (626) och omsättningen till 10,70 miljarder NOK (10,29).

Ursprungsskydda ditt livsmedel – SJV hjälper till

Kalix löjrom, Upplandskubb, Bruna bönor från Öland, Sveciaost, Hånnlamb och Skånsk spettekaka räcker inte. Nu vill Jordbruksverket se fler svenska livsmedel som får skyddad ursprungsbeteckning i EU – och är beredda att hjälpa till med handgripligt.
Företag som tror att deras produkter kan kvalificera sig får nämligen nu tillfälle att få hjälp av externa konsulter, som myndigheten betalar. Dessa kan även hjälpa till med en första bedömning om det kan vara värt att gå vidare med en ansökan.
Förutom skyddad ursprungsbeteckning finns även möjlighet att få skyddad geografisk beteckning eller skydd för geografisk beteckning för sprit och aromatiserade viner med hjälp av den nya konsulthjälpen.

45 miljoner väntar på ekoföretag

45 miljoner SEK finns nu att söka för projekt som kan bidra till regeringens mål om att främja produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel. Jordbruksverket står för det praktiska och hanterar ansökningarna, som bland annat med fördel kan handla om till exempel hur man kan öka produktionen av svenskt, ekologiskt, växtbaserat protein, öka exporten, "stärka relationen mellan forskning och praktik och förstå vad som styr konsumenterna" samt "involvera dagligvaruhandeln och livsmedelsindustrin i större utsträckning", som myndigheten uttrycker det.

Ica stäms för avsked av vittne

Handelsanställdas förbund stämmer Ica på 200 000 SEK plus utestående lön för att företaget i höstas avskedade en anställd vid lagret i Helsingborg – efter att denne blivit vittne till en våldshandling på sin arbetsplats.
Mannen fanns i närheten när en annan anställd tog stryptag på en arbetskamrat, men var inte inblandad eller föremål för polisutredning, även om han kallades som vittne. Trots det avskedades han tillsammans med den man som begått gärningen, och arbetsgivaren har vägrat att låta mallen behålla sitt jobb.
"Som vi ser det har personen inte agerat fel. Han har heller inte polisanmälts utan enbart hörts som vittne. Arbetsgivaren hade inte skäl att avskeda eller säga upp honom", säger Handels jurist Olov Östensson till Handelsnytt.
Ica har avböjt att kommentera eftersom man ännu inte tagit del av stämningsansökan.

Måns Zelmerlöw släpper cava

"Hola MZ Cava" är namnet på artisten Måns Zelmerlöws nya egna cava, som nu finns på Systembolaget. Det är både ekologisk och vegansk, tillverkas av spanska Barcelona Brands S.L, och importeras och säljs av Hermansson & Co.

Knaprig Läkerol släpps

Cloetta släpper nya Läkerol YUP Crispy, en helt ny variant av den klassiska halspastillen med krispigt skal och mjuk kärna. Den kommer i två sockerfria och veganska smaker och är berikade med C-vitamin.

Skånemejerier gör smoothie med Bravo

Skånemejerier tar varumärket Bravo till hjälp när man nu lanserar en ny yoghurtsmoothie i två smaker.
"Bravo är starkast i Sverige när det kommer till smoothie, och Skånemejerier är ett av de starkaste varumärkena i mejerihyllan. Vi är väldigt glada att kunna kombinera de två i en så klockren co-branding", förklarar marknadschefen Cecilia Lindwall.

Tungt för Coca-Cola

Coca-Cola minskade vinsten före skatt under fjärde kvartalet till 2,36 miljarder USD (2,42), efter att omsättningen fallit till 8,61miljarder USD (9,07). Före helåret såg det ännu dystrare ut, med en tioprocentig minskning av vinsten till 9,75 miljarder USD och en elvaprocentig minskning av omsättningen till 33,01 miljarder USD.

Aunt Jemima efterträds av Pearl Milling Company

"Pearl Milling Company" blir samlat nytt varumärke för de produkter som tidigare gått under varumärket "Aunt Jemima". Det meddelar tillverkaren, Pepsiägda Quaker Oats.
Varumärket avskaffades förra året i samband med Black Lives Matter–rörelsen och den efterföljande uppmärksamheten på kvardröjande rasistiska stereotyper: "Old Aunt Jemima" var ursprungligen namnet på en sång från 1875 som ingick i en så kallad minstrel-show där vita uppträdde i blackface för att föreställa svarta, något som idag anses mycket rasistiskt och kränkande. Pearl Milling Company var däremot namnet på det företag där tillverkningen av Aunt Jemima-produkter började.

Scandi Standard och Orkla föll

Scandi Standards rapport imponerade inte på marknaden, som skickade ned aktien med 5,65 procent till 65:30 SEK. Inte heller Orkla fick godkänt: den aktien föll med 3,09 procent till 81:00 NOK.
Mest föll dock Eatgood, med 6,57 procent till 1:29 SEK, medan Swedish Match föll med 3,97 procent till 614:60 SEK och Andfjord Salmon föll med 3,58 procent till 51:20 NOK.
Bayn Group steg samtidigt med 8,11 procent till 21:60 SEK, medan Dalsspira steg med 5,36 procent till 2:95 SEK, Norway Royal Salmon steg med 2,69 procent till 206:40 NOK, Novozymes steg med 2,62 procent till 404:00 DKK, och Lohilo Foods steg med 2,53 procent till 36:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,60 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,67 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,76 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,44 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,59 procent.

Gomidda: Feta fingrar

"Fat Finger Error" kallas det i den finansiella världen när man till exempel råkar sälja 610 000 aktier för 6 JPY styck istället för 6 aktier för 610 000 JPY styck, som ju en olycklig handlare på UBS lyckades med för många år sedan (och myntade väl uttrycket på kuppen). Men det är inte bara finansvalpar som ibland råkar ut för alldeles för feta fingrar, ty sådana förekommer emellanåt även på vanliga ekonomiavdelningar.
Till exempel på norska Tine. Där lyckades man under årets första veckor betala ut omkring 12,7 miljoner NOK för mycket till sina medlemmar, efter att någon stackars medarbetare glömt att dra moms på mjölken. Nu måste mjölkbönderna betala tillbaka pengarna, skriver Nationen, vilket sker genom motsvarande avdrag på avräkningen för februari.
Utslaget per bonde blir det dock inte mycket mer än en halv tusenlapp per leverantör, så man kanske inte ska gråta över spilld mjölk i sammanhanget. OM vi nu räknat rätt, och inte själva drabbats av fetfingerfel.