foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/02, 2021

Fazer sparkar säljkåren

Fazer gör sig av med 495 anställda när man nu väljer att avveckla bageriverksamhetens organisation för fältsälj och distribution. Istället ska Fazers produkter säljas och och distribueras av Polarbröds bolag Polfärskt, med början i sommar. Företaget kommer dock att fortsätta att självt sälja till restauranger, storkök, export samt produkter till handelns egna varumärken.

Fazer stänger i Lund

69 personer förlorar jobbet när Fazer lägger ned sitt bageri i Lund i höst, vilket företaget meddelade på tisdagen. Produktionen kommer att flyttas till Fazers bagerier i Umeå, Eskilstuna och Lidköping, där det finns överkapacitet.
Gateaus hantverksbageri som ligger i samma lokal omfattas inte av stängningen, men kommer att behöva flytta till nya lokaler.

Heineken säger upp 8 000 efter storförlust

Heineken – som normalt brukar vara en pålitlig vinstmaskin – vände till nettoförlust för helåret om -88 miljoner EUR (+2 374), efter att omsättningen dalat kraftigt till 23,77 miljarder EUR (28,52). Det är, inte oväntat, coronakrisen som slagit hårt mot företaget – ölvolymerna rasade med 8,1 procent under året, medan bara 30 procent av horecakunderna hade öppet i januari – och Heineken räknar med att även årets siffror kommer att ligga lägre än 2019.
Följaktligen varslar man nu 8 000 anställda om uppsägning, nästan en tiondel av arbetsstyrkan världen över. Redan i höstas flaggade man för uppsägningar bland de 1 700 anställda i administrationen, men nu tar man till storsläggan i syfte att spara 350 miljoner EUR om året.
Uppsägningarna ska göras möjliga genom att man fokuserar mer på digitala säljkanaler, premiummärken, samt alkoholfritt öl, där Heineken ser tillväxtmöjligheter. Dessutom ska man lansera alkoläsk, hard seltzers och liknande.

All time high för Lantmännen

Lantmännen redovisar sitt högsta resultat någonsin när man för helåret rapporterar en vinst före skatt om 2,04 miljarder SEK (1,77), trots att omsättningen minskat till 45,99 miljarder SEK (48,52).
Livsmedelsdivisionen minskade dock sitt rörelseresultat till 786 miljoner SEK (1 018), efter att omsättningen fallit med elva procent till 15,02 miljarder SEK, något som främst berodde på en stark nedgång för Unibake.

Ica avslutade starkt

Icas vinst före skatt för fjärde kvartalet steg till 1,22 miljarder SEK (1,12), efter att omsättningen stigit till 32,59 miljarder SEK (30,85).
Ica tillhör vinnarna under coronakrisen – bara i Sverige räknar man med att denna ökat rörelseresultatet med 385 miljoner SEK under helåret – men såg ändå en avmattning under fjärde kvartalet. Samtidigt ökar företaget snabbare än konkurrenterna på nätet.
"E-handeln stod i kvartalet för cirka 45 procent av tillväxten i butiksförsäljning, och över 30 procent på helåret", förklarar vd Per Strömberg.

Match kör så det ryker

Swedish Match ökade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet med omkring en tredjedel till 1,57 miljarder SEK (1,04), efter att omsättningen exklusive tobaksskatter stigit till 4,14 miljarder SEK (3,93).

Barebells och Vitamin Well siktar på skidskyttarna

Svenska skidskyttelandslaget får i fortsättningen snacks och mellanmål från svenska Barebells, samt dryck från Vitamin Well. Satsningen kommer lagom till VM i Pokljuka i Slovenien, som inleddes idag – och där svenskarna redan samma dag vann brons i mixedstafetten, efter en stark insats av Hanna Öberg (bilden).

Match föll på rapporten

Swedish Matchs årsrapport föll inte marknaden i smaken, som hade tänkt sig ännu bättre siffror, och som skickade ned aktien med 5,69 procent till 640:00 SEK. Mest i branschen föll dock Peckas Naturodlingar, med 6,85 procent till 11:55 SEK, medan Umida föll med 3,05 procent till 5:08 SEK, Ice Fish Farm föll med 2,30 procent till 42:00 NOK, och Probi föll med 2,21 procent till 442:00 SEK.
Eatgood steg samtidigt med 7,87 procent till 1:37 SEK, medan Dalsspira steg med 5,26 procent till 2:80 SEK, Raisio steg med 2,32 procent till 3:75 EUR, och Optifreeze steg med 2,29 procent till 62:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,06 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,24 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,49 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,13 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 3,66 procent.

Gomidda: Ehrm. Ehrm.

Harklande och hummande bortförklaringar har vi hört en och annan genom åren, men Arlas försök att bortförklara det faktum att man både avblåst hela tävlingen och ändrat reglerna, när en vegansk semla höll på att vinna deras semletävling, tillhör helt klart de kuligaste.
Ja, ni har ju säkert redan hört om hur Arlas årliga tävling "Stans bästa semla" plötsligt ställdes in, när bageriet Open New Doors i Mjölby visade sig leda med en helvegansk variant, aningen pinsamt för ett företag som lever på animaliemejeri och dessutom ägs av mjölkbönderna. Dessutom ändrade man plötsligt reglerna, så att alla på topp-100-listan skulle få sälja 100 semlor till Arla, som sedan skulle skänkas bort till äldreboenden och vårdavdelningar – fast bara sådana semlor som bakats med vanlig grädde och mandelmassa.
Men oooo nej, detta har givetvis ingenting att göra med den för Arla pinsamma utvecklingen.
"Vi har pratat med kunder och bagerier och kommit fram till att det inte är läge för någon tävling i år", säger Arlas kommunikationschef Erik Bratthall till Aftonbladet, och toppar med den roligaste kommentaren:
"Att en vegansk semla låg högst upp på listan är inget jag har hört talas om. Jag har inte hört några diskussioner om det."
Naturligtvis inte.