foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/03, 2020

Coronakrisen slår mot italiensk frukt och grönt

Spridningen av coronaviruset i Italien börjar nu bli kännbar både för frukt- och grönsaksodlare och för vinbranschen i landet. Många uppköpare har börjat kräva extra intyg på att produkterna ska vara virusfria, något som den italienska regeringen nu satt stopp för i ett officiellt dekret, men odlarna är ändå oroliga för att uppköparna ska vända sig till de grannländer som italiensk frukt och grönt fraktas genom med liknande krav, rapporterar Fruitnet.
Samtidigt har ett stort antal utländska lantarbetare lämnat landet, i synnerhet rumäner; inte bara av rädsla för viruset i sig utan för att gränserna ska stängas så att de inte kan resa hem alls.
Under tiden har vinmässan Vinitaly i Verona fått skjutas på framtiden på grund av virusutbrottet, rapporterar Just-drinks, och ska nu hållas i sommar, enligt de nya planerna.

A-B InBev har förlorat miljardbelopp på coronakrisen

Anheuser-Busch InBev, som bland annat tillverkar ölet Corona, har förlorat 170 miljoner USD i intäkter i Kina sedan coronaviruskrisen bröt ut. Därmed räknar företaget nu med en av de kraftigaste djupdykningarna någonsin för sitt kommande kvartalsresultat. Samtidigt har konkurrenten Diageo tvingats räkna med en vinstminskning om 200 miljoner GBP i år av samma skäl, rapporterar The Independent.

Norsk lax (nästan) fri från antibiotika

All odlad lax från Norge är helt fri från rester av antibiotika och andra läkemedel, meddelar exportorganet Seafood from Norway. Den norska laxindustrin har nästan helt slutat använda antibiotika: mindre än två procent av all norsk lax behandlas med sådan, enligt organisationen.
"Tyvärr cirkulerar många myter om antibiotikaanvändningen inom norsk sjömatsindustri. En sådan är att användningen av antibiotika tros vara utbrett. I verkligheten har användningen legat nära noll sedan en ganska lång tid tillbaka", säger Kari Grave, seniorforskare på Veterinärinstitutet i Oslo.

Gnista Spirits expanderar i Norden

Svenska företaget Gnista Spirits ska lansera sina alkoholfria spritsorter i Danmark och Norge. Det sker med hjälp av Sprit & Co respektive Leske som distributörer.

Impossible Foods in hos Disney

Impossible Foods växtbaserade livsmedel ska lanseras på Disney World, Disneyland, Disneys kryssningsfartyg och så vidare. Disney har utsett Impossible Foods till "preferred provider", företrädesleverantör, av växtbaserade köttalternativ, och även om ingen restaurang kommer att tvingas att sälja varorna innebär avtalet ändå ett avgörande försprång, rapporterar Motley Fool. Ärkerivalen Beyond Meat finns sedan tidigare på ett antal McDonald'srestauranger, men båda har på senare tid fått ökad konkurrens fån företag som Cargill och Tyson Foods.

Grinig dag på börsen

Eatgood ledde rusningen mot bottnen under en allmänt grinig börstorsdag med en minskning om 6,10 procent till 2:00 SEK. Sjöstrand Coffee föll med 5,56 procent till 0:68 SEK, Midsona A föll med 4,26 procent till 45:00 SEK, och Norway Royal Salmon föll med 3,95 procent till 228:60 NOK.
Dalsspira steg med 6,56 procent till 3:90 SEK, före Kesko B som steg med 1,84 procent till 65:44 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,23 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,80 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,76 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2,34 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,63 procent.

Gomidda: Coronafånerier

Det finns dagar då man skakar på huvudet och konstaterar att det inte går att vara satiriker längre. Som när Google meddelar att sökningar på orden "corona", "öl", och "virus" skjutit käpprätt i höjden de senaste dagarna, eller när en undersökning (låt vara bland endast 737 tillfrågade) visade att hela 38 procent av amerikanerna inte skulle dricka Corona-öl under några som helst villkor nu när coronaviruset sprider sig i världen. 16 procent i samma undersökning säger att de inte alls är säkra på att det inte finns någon koppling mellan ölet och viruset, skriver sanningsvittnet New York Post.
Fast det slutar inte där. Dårarna på konspirationsteorisajten QAnon uppmanar sina följare att dricka ett blekmedel för industriellt bruk i syfte att bota allt från coronavirus och HIV till cancer och världens alla övriga bekymmer, får man förmoda.
Vi dunkar pannan i redaktionsskrivbordet i ren frustration och konstaterar att världen har blivit fullständigt galen. När gick nästa resa till Mars?