foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/09, 2020

Polarbröd: Inga statliga åtgärder planerade

Regeringen planerar inga särskilda åtgärder för att hjälpa Polarbröd i Älvsbyn efter den stora branden. Det är innebörden i ett svar från arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en fråga i riksdagen från ledamoten Linda Modig (C) om vilka åtgärder ministern tänker vidta för att mildra de effekter på arbetsmarknaden som branden innebär.
I svaret redogör Eva Nordmark för de olika insatser som redan finns, till exempel "hela Arbetsförmedlings verktygslåda med program och insatser" och arbetsmarknadsutbildningar till lika andra bristyrken. Dessutom hänvisar hon till de åtgärder so regeringen vidtagit på grund av coronakrisen, till exempel förändringar i a-kassan eller mer resurser till utbildningar. Men några särskilda stödåtgärder för just Älvsbyn eller Polarbröd med anledning av storbranden står inte att finna i Eva Nordmarks svar.
Trots det skriver Eva Nordmark: "Jag vill vara tydlig med att företaget, och hela Älvsbyn, ska känna att de har regeringens fulla stöd", men närmare precisering av detta ges inte.

Bayn handlar i Polen

Bayn Group ska köpa en majoritetspost i polska Amerpharma, som tillverkar såser, sylt och sportnäringsprodukter med lågt sockerinnehåll över hela Europa. För 51 procent av Amerpharma får Bayn Group betala strax över 41 miljoner SEK, och kommer dessutom bland annat att finansiera en ny fabrik för omkring tio miljoner SEK de närmaste åren.

Kronfågel fälls av RO

Kronfågel fälls av Reklamombudsmannen för att ha påstått i sin reklam att det är bra för klimatet att äta kyckling. ”Med kyckling grillar du för en bättre middag och ett bättre klimat", hette det i företagets reklam, och det är ingenting som Kronfågel kan styrka, menar RO. Företaget å sin sida hänvisar till att det finns mer information om kycklingens klimatpåverkan på Kronfågels hemsida.

Bubs lanserar ny godisserie

"Goody" heter svenska godisföretaget Bubs nya serie godis på påse, där några av Bubs mest sålda godisbitar från lösgodissortimentet kommer att ingå. Några av dessa kommer dock att vara i en lite annan form.
"Planerna har funnits hos oss ett tag. När pandemin bröt ut under våren drabbades vi förstås som så många andra. Vår lösgodisförsäljning påverkades negativt, och därför kände vi att det var läge att agera snabbt och sjösätta Goody-konceptet", säger Malin Lindström, marknadsansvarig på företaget.

Vaktelägg i vanlig äggkartong

Stjärnägg lanserar nu vaktelägg i samma sorts äggkartonger som vanliga hönsägg brukar säljas i. Försäljningen i dagligvaruhandeln är ännu så länge ganska liten, men med hjälp av den nya förpackningen och en särskild display för butik vill företaget försöka ändra på det.

Hjordnära-mjölk blir av med korken

Skånemejerier ska sluta använda plastkork på sin ekologiska mjölk som säljs under varumärket "Hjordnära". Det sker efter att man tagit bort den på prov i våras, och sedan studerat reaktionerna. En överväldigande majoritet av kunderna var glada för att bli av med korken, och nu kommer förpackningarna följaktligen att fortsätta att se ut som på bilden.

Midsona steg

Midsonas A-aktie steg med 3,70 procent till 70:00 SEK och B-aktien steg med 4,14 procent till 70:50 SEK på torsdagen. Samtidigt steg Veg of Lund med 4,10 procent till 8:64 SEK, Bayn Group med 2,65 procent till 8:53 SEK, och Umida med 2,16 procent till 3:78 SEK.
Agromino föll samtidigt med 5,65 procent till 5:85 SEK, medan Rootfruit föll med 4,03 procent till 7:15 SEK och Grieg Seafood föll med 2,33 procent till 88:20 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,05 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,65 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,55 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,39 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,35 procent.

Gomidda: För dig som är stor i käften

Nu är vi där igen – en restauratör som erbjuder världens jätteportion, gratis till den som orkar äta hela. Denna gång är det Madihah's Takeaway i Workington i brittiska Cumbria som komponerat en hamburgare som väger 11,5 kilo och som innehåller 30 000 kalorier, vilket håller en normalvuxen mätt i två veckor. Bara nötköttet förekommer i en mängd motsvarande 56 normalstora burgare i detta kulinariska monster, och därtill kommer bland annat 20 skivor bacon, samt ost, bröd – och naturligtvis pommes frites till.
30 GBP får man betala för burgarbjässen, förutsatt att man inte smäller i sig hela härligheten på en timme, för då blir det som sagt gratis, rapporterar Daily Mirror.
Busenkelt, säger vi. Om man bara simmar över Nordsjön och fotvandrar resten av vägen så ska man väl vara hungrig nog att kunna sätta i sig portionen. Fast det kanske inte är så bra idé att simma tillbaka till Sverige igen direkt efteråt, för risken är väl att man sjunker av den extra ballasten.