foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/09, 2020

Storsatsning på Från Sverige

Märkningen "Från Sverige" ska uppmärksammas stort i butikerna under hösten, och vecka 41 blir en "Från Sverige-vecka" med extra satsningar.
"I oktober satsar vi även extra på annonsering i sociala medier och utomhusreklam", säger Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig på Svenskmärkning, som hanterar märkningen.
"Med annonseringen vill vi stötta butikskommunikationen och samtidigt lyfta fram märkets kriterier", förklarar hon.

Satsning på Nyckelhålet

"Byt inte liv" är temat för en ny kampanj där Livsmedelsverket vill få unga vuxna att uppmärksamma Nyckelhålsmärkningen.
"Märkningen har funnits i över 30 år och utvecklas hela tiden, men bilden av Nyckelhålet har inte riktigt hängt med", säger Livsmedelsverkets kommunikationschef Christina Lindahl.
Samtidigt hoppas SLV att fler företag ska märka sina produkter med Nyckelhålet.

Polarbröd: Besked om statsstöd dröjer

Det kommer att dröja med beskeden om det blir några statliga ersättningsjobb eller liknande för dem som drabbats av den stora branden då Polarbröds anläggning i Älvsbyn totalförstördes. Det har landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) meddelat Älvsbyns kommunalråd Tomas Egmark (S). Orsaken är enligt ministern att regeringen just nu har fullt upp med budgetarbetet, rapporterar SVT Nyheter.
131 fast anställda på Polarbröd har sagts upp, och samtliga tillfälligt anställda har fått veta att de inte kommer att erbjudas nytt jobb.

Aqua Nobel ska bli globalt

Svenska mineralvattnet Aqua Nobel från Mörarp satsar på en omfattande global lansering. Förutom i Norden ska vattnet bland annat finnas i USA, Kanada, Storbritannien, Indien, Kina och Mellanöstern till årsskiftet.

Rootfruit vill byta namn

Premium Snacks Nordic kan bli det nya namnet för Rootfruit. Det vill i alla fall styrelsen, eftersom sammanslagningen med Exotic Snacks 2019 inneburit att man numera även ägnar sig åt många andra sorters produkter än dem som baserats på rotfrukter. En extra bolagsstämma den 12 oktober får nu ta ställning till förslaget.

Mondelez vill sudda rasgränser

Mondelez kommer att försöka fördubbla antalet svarta inom ledningen i USA senast 2024 och ska dessutom satsa en miljard USD per år på företag som ägs av kvinnor och etniska minoriteter.
"Som globalt företag vet vi att mångfald i alla former är en drivkraft för innovation och tillväxt och vi måste återspegla mångfalden bland våra konsumenter för att kunna leverera starkare affärsprestationer", säger vd Dirk Van de Put.

Dalsspira steg

Dalsspira steg mest i branschen på onsdagen, med 5,19 procent till 4:05 SEK, före Kesko B som steg med 3,21 procent till 19:63 EUR, Swedish Match som steg med 3,01 procent till 704:40 SEK, Harboes Bryggeri som steg med 2,65 procent till 62:00 DKK, Orkla som steg med 2,60 procent till 92:20 NOK, Novozymes som steg med 2,44 procent till 394:00 DKK, och Salmar som steg med 2,31 procent till 491:70 NOK.
Rootfruit föll samtidigt med 4,70 procent till 7:10 SEK, medan Bayn Group föll med 4,86 procent till 8:42 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,47 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,51 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,62 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,77 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,26 procent.

Gomidda: Njet, en chokladkaka är en chokladkaka

Godisbjässen Lindt & Sprüngli har drabbats av närmast surrealistiska problem i Ryssland, där konkurrensmyndigheten FAS nu fått för sig att den choklad företaget säljer i landet är av sämre kvalitet än den som säljs på övriga håll, utan att närmare presentera någon form av bevisföring för påståendet. FAS har inlett en formell undersökning av saken, rapporterar Just-food, trots att Lindt & Sprüngli försökt övertyga om att man säljer samma choklad i olika förpackningar världen över, och trots att just kopplingen med konkurrensfrågor förefaller oss vanliga enkla människor något oklar.
Företaget säger att man är "öppen för fortsatt dialog med de ryska myndigheterna". Men riktigt hur man ska övertyga dessa om chokladkakornas förträfflighet undandrar sig vår bedömningsförmåga. Blir det att fara dit och bjuda på chokladprovning?
I så fall – se upp ifall de ryska värdarna försöker bjuda på te.