foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/09, 2020

Stress för Arla-anställda anmäls till Arbetsmiljöverket

Skyddsombudet på Arla Foods anläggning i Jönköping anmäler arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Stressen och den psykiska pressen på de anställda är alldeles för stor, och produktionen förändras gång på gång utan att företaget analyserar vilka konsekvenserna för de anställda blir, rapporterar Sveriges Radio Jönköping. Det är som om man behöver vara på flera ställen samtidigt, säger flera anställda enligt anmälan, och skyddsombudet hävdar att arbetsgivaren ingenting gjorts trots att man påtalat saken.

Umida in på Polet

Svenska alkoholföretaget Umida har nu fått flera av sina "Brands for Fans"-produkter listade på Vinmonopolet, Norges svar på svenska Systembolaget. Bland annat handlar det om dryckerna som tagits fram i samarbete med banden Motörhead, In Flames, Hammerfall och festivalen Sweden Rock, och som alla kommer att finnas i beställningssortimentet, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

LI: Omställningsstöd bra – men för krångliga

Det är fortfarande för krångligt att ansöka om det omställningsstöd som regeringen införde med anledning av coronakrisen och som nu förlängts. Det säger Livsmedelsföretagen (LI), som var med och drev på införandet, och som trots kritiken välkomnar att det nu förlängs.
"Vi är glada över att krisstödet förlängs. Som vi var tydliga med redan i våras ser vi att ett direkt stöd till de som drabbats hårdast som ett av de mest effektiva instrumenten för att lindra krisens skadeverkningar – förutsatt att de är enkla att använda", säger LI:s vd Björn Hellman.

KG Group satsar på Sverige

Litauiska KG Group satsar nu 20 miljoner EUR på en ny fabrik i Alytus i Litauen, som ska serva den svenska och europeiska marknaden med snabbnudlar och gröt. Efterfrågan har ökat och nu skalar man upp produktionen med 350 procent.

"Ofta bra efter" på Norrmejeriers paket

Norrmejerier följer nu bland andra Arla i spåren och kompletterar märkningen "Bäst före" med orden "Ofta bra efter". Tanken är att minska på matsvinnet genom att uppmana konsumenterna att lukta och smaka själva ifall maten verkar dålig eller inte. Förändringen ska vara klar vid årsskiftet.

Hallonlakritsskalle blir vegansk

Godisföretaget Bubs ikoniska hallonlakritsskalle blir nu helt vegansk. Det sker efter att allt fler kunder efterfrågat detta och efter att företaget konstaterat att trenden kring veganska produkter hållit i sig.

Coca-Cola byter till rPET – i Norge

Coca-Colas drycker kommer från och med i början på nästa år att börja säljas på flaskor som helt gjorts av återvunnen plast, så kallade rPET-flaskor. Redan i höst görs samma förändring i Nederländerna, rapporterar Food Navigator.

Nya EU-ekoregler kan skjutas upp

EU kan komma att skjuta upp införandet av sina nya regler om ekologisk produktion och märkning till 1 januari 2022. Flera medlemsstater har begärt mer tid på grund av coronakrisen för att införa de nya reglerna, och nu har EU-kommissionen gått med på önskemålen. Parlamentet och Ministerrådet måste dock även godkänna en senareläggning.

Kelloggs vanilj ska bli hållbar

Senast i slutet av det här året ska all vanilj som flingjätten Kellogg använder vara hållbart producerad. Det sker via ett partnerskap med Symrise, som är företagets huvudleverantör av sådana ingredienser, och kommer bland annat att innebära att Kellogg stöttar vaniljodlare i Madagaskar, omtalar Food Navigator.

Agromino drog iväg

Agromino gjorde ett oväntat ryck med plus 17,31 procent till 6:10 SEK på tisdagen, före Eatgood som steg med 5,21 procent till 1:92 SEK och Rootfruit som steg med 4,20 procent till 7:45 SEK.
Bayn Group föll samtidigt med 5,41 procent till 8:74 SEK, medan Simris Alg föll med 4,90 procent till 0:97 SEK, Veg of Lund föll med 2,77 procent till 8:42 SEK, och Dalsspira föll med 2,53 procent till 3:85 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,80 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,06 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,53 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,44 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,67 procent.

Gomidda: Spritsmoothie

Det där med att vara nyttig och hälsoinriktad av sig ska man kanske inte driva för långt. Tycker tydligen japanska bryggeriföretaget Kirin, som nu lanserar en serie frukt- och grönsakssmoothies med en alkoholhalt på 4 procent.
"VegeBar", som den heter, finns i smakblandningar som äpplen-körsbär-tomat eller morot-mango-apelsin, säljs bara i hemlandet, och följer på ökad efterfrågan på mer hälsosamma drycker, säger företaget enligt Just-drinks.
Mja. Vi får snarast associationer till Bloody Mary, men den kanske kan räknas som grönsak den med, med det resonemanget – och fyller förmodligen samma funktion dagen efter.