foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/09, 2020

Orkla storsatsar på företagsköp – men stänger Göteborgs Kex

Orkla ska satsa minst fem miljarder SEK på att köpa företag och bygga anläggningar i Sverige. Det säger företaget till Dagens Industri. Redan nu har koncernen fler anställda i Sverige, över 3 300 personer, till stor del på grund av företagsköp. Däremot kommer man inte att ändra på beslutet att lägga ned Göteborgs Kex fabrik och flytta tillverkningen till Baltikum.

Paulig storsatsar på texmex

Paulig investerar 45 miljoner EUR i en ny anläggning i Roeselare i Belgien för tillverkning av tortillas. Det blir företagets största satsning utanför Finland någonsin. Företaget har dock sedan tidigare två texmexfabriker i samma stad.
Den nya fabriken ska vara igång om två år.

Absolut Paper – pappersflaska för vodka

Absolut Vodka lanserar "Absolut Paper", en flaska tillverkad av papper, rapporterar websajten Environment + Energy Leader. Flaskan, som består av 57 procent papper och 43 procent återvunnen plast, ska testas på marknaden i Sverige och Storbritannien med vanlig Absolut Vodka och färdigdrinken Absolut Mixt i.
"När prototypen har testats framgångsrikt kommer vi att gå vidare till nästa utvecklingsfas och arbeta mot det ultimata målet, som är en helt biobaserad flaska. Vår hållbarhetsstrategi syftar till en helt cirkulär process och lanseringen av vår pappersprototyp är ett steg i rätt riktning mot det målet”, säger Niclas Appelquist, innovationsdirektör för framtida förpackningar på The Absolut Company, till sajten.

Foodora levererar från OKQ8

Snacks, smörgåsar, godis och andra dagligvaror som säljs på OKQ8 ska nu kunna levereras av Foodora. De både företagen ska testa samarbete denna månad med två butiker i Stockholm. Hur man kommer att gå vidare om försöket faller väl ut har däremot inte meddelats.

Löjromspriset riskerar rasa

Årets "skörd" av löjrom kan komma att drabbas av fallande priser på grund av coronakrisen. Orsaken är att många restauranger som haft färre besökare fortfarande har kvar av förra årets löjrom, säger Teija Aho, styrelseledamot i Sveriges fiskares producentorganisation och vd för Guldhaven Pelagiska i Kalix, till TT.

Italienskt Lantbröd från Pågen

Pågen lanserar Italienskt Lantbröd, ett ljust bröd bakat på surdeg.

Sydafrika minskar citrusexporten

Sydafrika stoppar exporten av flera citrussorter till EU efter att dessa drabbats av svampsjukdomen citrus black spot (CBS). Sydafrikanska citrusodlarnas organisation Citrus Growers’ Association’s (CGA) säger enligt Fruitnet att det handlar om en proaktiv åtgärd för att hindra riskerna.

Tesco anställer 16 000

Brittiska Tesco, en av världens största dagligvarukedjor, ska nyanställa 16 000 personer till sin onlinehandel, som exploderat under coronakrisen. Bland de nya tjänsterna ingår 10 000 som ska plocka beställningar på lager och 3 000 chaufförer som ska köra ut dem, rapporterar Fruitnet.

Mowi stänger i Frankrike

Norska fiskjätten Mowi – tidigare Marine Harvest – ska stänga sin laxbearbetningsanläggning i Châutelin i franska Bretagne med 26 anställda. Orsaken är att coronakrisen slagit mot försäljningen, rapporterar Just-food.

Match måndagens rökare på börsen

Swedish Match steg med 4,36 procent till 684:40 SEK på måndagen, före Lerøy Seafood som steg med 3,61 procent till 57:40 NOK, Grieg Seafood som steg med 3,14 procent till 90:25 NOK, Biogaia och Novozymes som båda steg med 2,67 procent till 577:00 SEK respektive 388:50 DKK, och Carlsberg A som steg med 2,18 procent till 938:00 DKK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 7,49 procent till 1:05 SEK, medan Eatgood föll med 4,45 procent till 1:83 SEK, Simris Alg föll med 4,19 procent till 1:03 SEK, och Rootfruit föll med 2,05 procent till 7:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,96 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,95 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,78 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,09 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 3,51 procent.

Gomidda: Kläm på kaffet

Det där med kaffeförpackningen som alltid står halvöppet, så att smaken sakta dunstar och allt som blir kvar är något som liknar bark eller möjligen mull. Det där med kaffemåttet som alltid ligger och dräller någonstans där man inte hittar det. Känns det igen?
Webbshopen Smarta Saker lanserar lösningen: en klämma med inbyggt kaffemått, eller tvärtom om man så vill. Man sätter bara klämman på påsen, och vips är där lufttätt samtidigt som kaffemåttet finns där man behöver det.
Smarta saker, tycker också vi, och kanske minskar det även morgonstressen åtminstone en aning.