foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/09, 2020

Din Tårta köps av Dr. Oetker

Tyska Dr. Oetker köper svenska Din Tårta, som sedan 2006 sålt tårtor med tryck i Sverige, Tyskland, Frankrike, Holland och Polen. Grundarna Henrik Svensson och Alexander Weinzetl blir kvar i företaget, när Dr. Oetker – som tidigare ägt 49 procent av bolaget – nu tar över resten för en icke uppgiven summa.
"Det innebär att vi har en stark partner i ryggen som har väldigt lång och stor erfarenhet inom livsmedelsproduktion med väldigt hög kvalité och gott renommé", säger Henrik Svensson, som också är vd, till nyhetssajten Ehandel.

Mindre kött och mer svenskt under första halvåret

Köttätandet minskade i Sverige under första halvåret i år, men på den köttkonsumtion som blev kvar ökade andelen svenskproducerat med undantag för lammkött. Det visar nya siffror från Jordbruksverket. Största förändringarna finns inom griskött, där importen rasat med en dryg femtedel och exporten med nästat en tredjedel. Samtidigt är det inom nötkött som den svenska marknadsandelen ökat mest, med strax under nio procent.
”När vi reser mindre, äter mer sällan på restaurang och distansarbetar, samtidigt som gymnasieskolorna varit stängda under våren, så betyder det också att vår diet plötsligt förändrats. Det blir mer svenskt kött och mindre importerat när vi lagar fler måltider i hemmen", säger Åsa Lannhard Öberg, marknadsutredare på Jordbruksverket.

Polarbröd öppnar webbshop – utan bröd

Bröd kan man inte handla där, men väl kakformar, gosedjur, termosar, väskor, kläder och annat med företagets logotyp på, när Polarbröd nu öppnar "Polarbutiken" på nätet. Tanken är att Polarbröds polare ska kunna visa sitt stöd genom att handla merch där – och kanske hjälpa det drabbade företaget att tjäna en hacka också.
"Vi har överväldigats av all värme och uppmuntran vi fått i sociala medier och andra kanaler. Det är många konsumenter som har hört av sig och frågat hur de kan stötta oss efter branden. Därför känns det jättebra att öppna Polarbutiken där vi kan sälja produkter utanför vårt ordinarie sortiment, produkter som det även tidigare har funnits en stor efterfrågan på", säger Stina Levisson, Trade Marketing Manager på Polarbröd.
"Vi tog tidigt fram en hjärtlogga som spreds i sociala medier, vilken nu har fått bli lite av en symbol för den samlade kraften framåt. Vi har valt att sätta detta hjärta på T-shirts och kalla tröjorna för Polarpolare, då alla som väljer att köpa dessa är just det; Polarpolare", säger Sara Togstad, Digital Manager på Polarbröd.

Kronfågel anlitar Bring Frigo

Bring Frigo blir ny lager- och logistikpartner åt Kronfågel, som flyttar in sina varor i ett nytt lager i Jordbro i januari.
"Tillsammans med Bring Frigo får vi en flexibel lagerlösning som matchar våra tillväxtplaner", säger Kronfågels vd Mats Hedlund.
Hur mycket avtalet är värt i pengar har inte avslöjats.

Minutfilé från Lönneberga

Atria lanserar en Lönneberga Minutfilé av kycklingbröst, som marknadsförs med en rad recept på köttet av kockstjärnan Gabriel Jonsson.

Buteljera din egen whiskey på Mackmyra

Sedan tidigare låter Mackmyra kunder köpa ett eget fat med whiskey som ligger och mognar – nu tar företaget idén ett steg till och erbjuder dem att också komma och tappa upp "sin" whiskey på flaska. Grundarna till företaget har själva redan testat, något som "blev en oförglömlig teambuildingdag", enligt grundaren Magnus Dandanell.
"Vi är övertygade om att alla världens livsnjutare kommer älska denna upplevelse", säger han.

Vinstrally för Campbell

Campbell Soup-koncernen gick från en förlust om -1 miljon USD under räkenskapsårets fjärde kvartal förra året till en vinst om +107 miljoner USD före skatt för samma period i år. Omsättningen steg till 2,11 miljarder USD (1,78).

Veg of Lund föll

Veg of Lund föll med 5,48 procent till 8:62 SEK på fredagen, före Biogaia som föll med 4,75 procent till 562:00 SEK, Carlsberg A som föll med 4,38 procent till 918:00 DKK, Bayn Group som föll med 4,17 procent till 9:20 SEK, Simris Alg som föll med 3,60 procent till 1:07 SEK, och Chr. Hansen som föll med 3,06 procent till 685:40 DKK.
Optifreeze steg med 225 procent till 27:30 SEK, före Rootfruit som steg med 1,39 procent till 7:30 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,19 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,18 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,13 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,76 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,41 procent.

Gomidda: Fredagschampagnen går tillspillo

Hvadfalls, kära läsare? Dricks det ingen fredagschampagne längre?
Lite stil och klass får vi väl ändå begära av er som högtidligen läser resultatet av våra ansträngningar. Särskilt då helgen ska firas in; det minsta vi kan begära är väl att ni läser detta iförda frack/långklänning samt med ett glas champagne uti handen?
Särskilt som vi nås av det chockerande beskedet att vindruvsodlarna i Champagne-distriktet i Frankrike bara klipper ner sina rankor och låter fåglarna ta för sig. Försäljningen av champagne har rasat med 80 procent i Frankrike och 60 procent globalt på grund av coronakrisen, och nu tvingas producenterna begränsa tillverkningen så att inte marknaden alldeles ska svämma över, rapporterar SVT Nyheter. Vilket är alldeles särskilt tragiskt, eftersom 2020 annars ser ut att bli en bra årgång, tro det eller ej.
Så – fram med sablarna, mina damer och herrar, upp till strid för champagnen! Foodwire förväntar sig att varje läsare gör sin plikt!