foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/09, 2020

Pris och krångel hindrar hållbar mat

Åtta av tio svenskar vill köpa mat som är klimatmässigt hållbar, men de flesta tycker att det är för dyrt och/eller för krångligt att hitta sådana varor. Det är innebörden i årets upplaga av Felixbarometern från Orkla. En tredjedel skäms rent ut för att de inte lever tillräckligt klimatvänligt, en siffra som är uppe i hälften av åldersgruppen 18-25 år, och ofta är det barn och ungdomar i hushållen som ställer krav på att maten ska vara klimatvänlig.
Samtidigt har andelen som säger att de skäms för att äta kött ökat från fyra procent 2013 till 15 procent 2020.
"Eftersom fler vill leva hållbart måste vi som en av Sveriges största aktörer i livsmedelsbranschen bli ännu bättre på att sänka trösklarna. Det ska vara lätt att välja hållbar och hälsosam mat. Det ställer krav på oss som mataktör", säger Thomas Sjöberg, marknadschef på Felix.

Polarbröd: Omnebageriet kan tredubbla produktionen

Omne Bröd utanför Nordingrå, som Polarbröd sålde 2018 och nu ställt stora förhoppningar till efter storbranden i Älvsbyn, skulle kunna tredubbla kapaciteten och fördubbla antalet anställda. Det säger platschefen AnnBritt Nordin till NSD.
"Vi producerar bara dagtid. Vi har kört den här anläggningen i treskift och även i fyrskift tidigare, så den kan baka mer. Det gjorde vi under Polarbrödstiden, då var vi uppe på treskift. Sedan beror det på vilken typ av brödproduktion man har, alla bagerier kan inte baka alla sorters bröd", säger hon.
Omne Bröd producerar åt Polarbröd sedan tidigare, även efter försäljningen, och enligt AnnBritt Nordin kan fabriken klara uppemot 10 000 ton i år. Exakt hur många personer som skulle kunna nyanställas är däremot mer osäkert eftersom företaget också måste ta hänsyn till sin egen extrapersonal.

Jordbruksmark får inte bli bostadsmark – i Jönköping

Jönköpings kommun blir först i Sverige med att stoppa jordbruksmark från att bli till bostadsmark. Orsaken är att man vill värna om livsmedelsproduktionen och självförsörjningsgraden. Beslutet var kontroversiellt, och togs av en oenig kommunfullmäktige, och flera röster har redan höjts om att tätorternas expansion och bostadsbrist kommer att påverkas av beslutet. Men det välkomnas av LRF, som länge drivit frågan.
"Det beslutet kan visa sig bli livsviktigt för den framtida matförsörjningen", säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.
"Världens befolkning växer samtidigt som jordbruksmarken minskar. Det är en ekvation som inte går ihop och vi hoppas att fler kommuner följer Jönköping", säger han.

Midsona sneglar på nya förvärv

Midsona börjar titta på nya uppköp igen, speciellt på befintliga marknader i Europa. Det avslöjade vd Peter Åsberg vid Pareto Securities hälsovårdskonferens på torsdagen. Marknaden för företagsköp har varit "ganska frusen" på grund av coronakrisen, sa han enligt Nyhetsbyrån Finwire, men nu börjar den tina upp igen, anser han. Mer konkreta besked än så ville han dock inte ge.

Ny vd för Valio Sverige

Robert Auselius är ny vd för Valio Sverige från och med månadsskiftet. Han har tidigare arbetat länge inom Nestlé och varit landschef i Finland. Han efterträder Pekka Tola, som går vidare till annat jobb inom Valio-koncernen i Finland.

Umida ryckte

Umida steg på torsdagen med 15,00 procent till 3:68 SEK, före Bayn Group som steg med 3,66 procent till 9:90 SEK, Mowi som steg med 2,25 procent till 172:40 NOK, och Dalsspira som steg med 2,04 procent till 4:00 SEK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 9,68 procent till 1:12 SEK, medan Simris Alg föll med 3,07 procent till 1:11 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,34 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,60 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,75 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,32 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,47 procent.

Gomidda: Majsnödigt

Alla har vi något att sörja här i världen. I Sioux Falls i amerikanska South Dakota fälls tårar över en avlivad majsplanta.
Nu ska det i ärlighetens namn sägas att denna hade fått för sig att växa i en spricka i vägbeläggningen i korsningen Minnesota Avenue och 57:e gatan, och där kan den ju inte stå, kan man tycka. Men i Sioux Falls lät det annorlunda.
"Att hitta glädjen i de små sakerna kommer att fortsätta att hjälpa oss igenom vad som har varit en utmaningens tid", säger borgmästaren Paul TenHaken till The Argus Leader, och den allt mer ståtliga majsplantan förärades så småningom ett eget Twitterkonto i hoppets och motståndsviljans tecken.
Men. Nu har någon okänd marodör varit och ryckt upp "the 57th Street Corn", vilket lett till klagan och tandagnisslan i staden. "CORN RIP" – vila i frid, majsen – står det på en skylt som snart sattes upp på platsen, och driftiga företagare har redan börjat sälja T-tröjor till majsplantans minne.