foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/09, 2020

Polarbröd varslar 131

Samtliga kollektivanställda – 131 personer – varslas nu om uppsägning på Polarbröd i Älvsbyn efter den stora branden.
"Det var en tung dag för Polarbröd, Älvsbyn och ägarfamiljen", säger vd Anders E. Johansson till Foodwire.
"Det var chock, det var osannolikt, samtidigt som alla förstår att det finns inget bageri kvar. Det var inte oväntat egentligen men det blev en chock för många", säger han.
Nu kommer framtiden för de övriga medarbetarna att förhandlas med fackförbundet Unionen, vilket kan leda till fler varsel.
"Jag kan inte utesluta fler varsel, men det är för tidigt att säga", säger Anders E. Johansson.
Polarbröd erbjuder ett 20-tal av de anställda att flytta till bageriet i Bredbyn, omkring 40 mil bort, och kommer att hjälpa dem med det praktiska. I Älvsbyn hoppas man kunna få igång smörgåshuset, där ytterligare ett 20-tal kan få jobb, och även bageriet i Omne, som nu går in och hjälper till med produktionen, kommer att behöva anställa personal. Men för ett stort antal Älvsbybor stundar däremot stora förändringar.
"Det här berör ju verkligen många, många har jobbat här väldigt länge, och i många familjer är det också två personer som jobbar i bageriet", säger Anders E. Johansson.

Polarbröd: Inte självklart att degklump orsakade branden

Polarbröd förtydligar nu att man inte vill låsa sig vid den förklaring till den stora branden som figurerat i media, att den orsakats av en degklump som fattat eld. Företaget understryker att de olika utredningar som pågår måste få ha sin gång, och att man i nuläget inte har några bevis för någon specifik orsak.
Polarbröd har inte vid något tillfälle officiellt uppgett att det var just en brinnande degklump som orsakade branden.

Polarbröd: MSB följer utredningen

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har nu hört av sig till Polarbröd och vill följa de utredningar av den stora branden som pågår.
"MSB vill titta och se om man kan lära sig något för framtiden", säger vd Anders E. Johansson.

Tugg Burgers får hjälp av Niklas Ekstedt

Hamburgerkedjan Tugg Burgers får nu kockstjärnan Niklas Ekstedt som investerare och styrelseordförande. Samtidigt investerar även svenska investmentbolaget Ceder Capital, båda med icke uppgivna summor, rapporterar nyhetssajten Breakit. Kedjan tänker använda pengarna för att fortsätta att expandera; man räknar med två till fyra nya restauranger per år.

Absolut rasade med elva procent

Absolut Vodka minskade sin försäljning med elva procent organiskt, eller sju procent i volym, under räkenskapsåret 2019/20. Det var en av de större nedgångarna bland de stora varumärken som ägs av Pernod Ricard.
För hela Pernod Ricard minskade omsättningen med åtta procent till 8,45 miljarder EUR, medan nettovinsten rasade med 76 procent till 350 miljoner EUR.

Åbro lanserar Eminem-öl

Åbro lanserar nu ölet "Ey'bro", en blinkning till det virala klipp som figurerat på nätet sedan 2006 där musikstjärnorna Eminem och Proof dricker Åbroöl och uttalar det just så.
"Tyvärr äger inte vi rättigheterna till videon på Eminem så vi kan inte använda oss av den och alkoholreglerna i Sverige är väldigt restriktiva. Men vi hoppas att många sett videon och förstår kopplingen mellan Ey’bro och Åbro", säger Amelie Dunge, marknadschef på Åbro, enligt Resumé.

Gille lanserar pepparkaksfigurer

Continental Bakeries North Europe lanserar Gille pepparkaksfigurer som uppföljare till sina minipepparkakshus som kom inför julsäsongen förra året. Den blev en stor succé, inte minst för att den samlade familjer till pyssel, och nu vill man bredda idén. Figurerna ska kunna monteras och dekoreras och har dessutom hål så att de kan hängas upp i julgranen.

Eatgood fortsatte backa

Eatgood föll med 5,91 procent på onsdagen till 1:91 SEK, före Agromino som föll med 3,70 procent till 5:20 SEK, Orkla som föll med 3,51 procent till 88:06 NOK, och Skåne-Möllan som föll med 2,83 procent till 515:00 SEK.
Umida steg samtidigt med 5,19 procent till 3:24 SEK, medan Novozymes steg med 4,82 procent till 385:10 DKK, Midsona A steg med 3,05 procent till 67:50 SEK, Probi steg med 2,70 procent till 342:00 SEK, och Midsona B steg med 2,81 p rocent till 69:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,78 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,69 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,27 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,55 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,87 procent.

Gomidda: Var nöjd med allt som Safeway ger

Oväntat besök av den större magnituden blev det hos Safewaybutiken i Kings Beach i norra Kalifornien förra veckan. Bland hyllorna strövade nämligen en livs levande björn.
Det var dessutom inte första gången: 18 augusti var en björn i mataffären och avvek med en påse tortillachips, rapporterar Reuters – sannolikt utan att betala för sig och allt.
Vad denna björn var ute efter – om det nu var samma eller någon släkting som fått tipset att gå dit att handla – förtäljer inte historien. Bin och deras bon lär inte finnas därinne, och förhoppningsvis inte mer eller mindre ätbara myror, men kanske frukter som lockar, banan eller bär, som man får se till att plocka utan besvär, men klorna ska visst dras in när man ska ta en fin apelsin eller hur det nu var.