foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/09, 2020

Polarbröd: Siktar på "The Rising" om två år

2022 firar dagens Polarbröd AB 50-årsjubiléum. Tills dess hoppas det brandhärjade företaget kunna resa sig ur askan som en fågel Fenix, avslöjar vd Anders E. Johansson.
"Fast jag brukar ta liknelsen med Bruce Springsteens 'The Rising', som han skrev efter 9/11, och som handlar om att vi ska resa oss, vi ska upp igen", säger han till Foodwire.
Att det kommer att ta flera år innan en ny fabrik är på plats är ingen hemlighet. Men nu börjar företagsledningen att snegla på om detta skulle kunna sammanfalla med 50-årsjubiléet för det moderna Polarbröd, som infaller ganska exakt om två år.
"Det är något att sikta mot", säger Anders E. Johansson, "men det är viktigt att göra rätt när man bygger från grunden. Inte fort och fel utan att man verkligen tänker igenom. Det är bättre att tänka till en vecka eller en månad extra än att per automatik fortsätta som förut. Men visionen att det ska stå klart om två år är spännande", säger han.
Redan idag har ett stort antal konsult-, bygg- och projekteringsföretag med erfarenhet av att snabbt få nya anläggningar på plats hört av sig, berättar Anders E. Johansson – "det bara haglar in förslag", som han uttrycker det – men innan det ens går att börja röja på den gamla fastigheten måste försäkringsbolagets, räddningstjänstens, företagets egen samt Riksenhetens för miljö- och arbetsbrott utredningar om brandorsak och vad som kanske kunnat förhindra eldsvådan avslutas.
"Jag vet inte idag när vi får börja krafsa i bråten härute", säger Anders E. Johansson.

Polarbröd: Givande ministersamtal

Polarbröd hade ett "givande samtal" med statsminster Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) när båda besökte Älvsbyn på måndagen, enligt företaget.
"Vi lyfte upp något som blivit accepterat under coronapandemin, att livsmedelsindustrin pekats ut som en samhällsviktig funktion. Vi menar att bageriet i Älvsbyn är en viktig del för att Sverige ska ha en livsmedelsförsörjning i hela landet", säger vd Anders E. Johansson till Foodwire.
Ministrarna å sin sida informerade om vilka möjligheter som finns att hjälpa företaget och orten, och berättade att regeringen och myndigheterna står till förfogande. Men inga konkreta löften gavs; sådant är det för tidigt för. Dock ser det ljust ut för att någon form av utbildning ska kunna hamna i Älvsbyn, till exempel inom processteknik vilket både företaget och kommunen efterlyst sedan tidigare.
"Arbetsförmedlingen har börjat titta på det och samtal ska väl föras mellan dem och Polarbröd. Vi försöker hitta någon form av ersättningsjobb till de som är i fabriken. Vi tittar på olika lösningar, men det är lite tidigt än", säger kommunalrådet Tomas Egmark (S) till NSD.

Polarbröd redan uppe på över halva kapaciteten

Trots att tre fjärdedelar av hela produktionskapaciteten bokstavligt talat gick kupp i rök för över en vecka sen, har Polarbröd redan lyckats återställa en mycket stor del av kapaciteten, främst med hjälp av sin andra anläggning i Bredbyn.
"Jag kan inte säga någon exakt siffra, men det är långt över 50 procent", säger vd Anders E. Johansson till Foodwire.
Redan nu står det klart att Polarbröd förmodligen kommer att få hjälp av Omnebageriet utanför Kramfors, som Polarbröd sålde för två år sen till Originalbagarn – vilket ju i sin tur gick i konkurs samma höst. Omnebageriet köptes dock sedermera av Provator, som har drivit det vidare sen dess.
Samtidigt fortsätter samtalen med andra bagerier som skulle kunna licenstillverka åt Polarbröd. Just nu provbakas det på flera håll och de produktprover som hittills blivit resultatet "verkar oerhört lovande", säger Anders E. Johansson.
"Om vi lägger till det som kommer ut av de samtalen som inte är klara tror jag att vi kommer att kunna komma mycket nära den kapacitet vi hade innan branden", säger han.

Polarbröd: Sortimentet kommer att förändras

Även när Polarbröd fått upp sin produktionskapacitet igen efter den stora branden för en dryg vecka sen – och så småningom byggt en ny anläggning i Älvsbyn – kommer vissa produkter att få stryka på foten.
"Utbudet i hyllan kommer att se annorlunda ut. Alla produkter kommer inte att finnas kvar som fanns för drygt en vecka sen", säger vd Anders E. Johansson till Foodwire, men ser det snarare som en chans att lansera "nya och spännande produkter".
"Det viktiga är att det kommer ut fina Polarbrödprodukter i brödhyllan, sen kanske det inte är lika viktigt att allt är som förut", säger han.

Avskurna fingrar gav böter

Barry Callebaut Sweden i Kågeröd har fått ett strafföreläggande om 200 000 SEK efter att en anställd fick delar av två fingrar avskurna i en arbetsplatsolycka för två och ett halvt år sen. Personen skulle rengöra en maskin och kom då i kontakt med skruvblandaren i maskinens botten, rapporterar Mål & Medel. Företagets skyddsansvarige har inte sett till att göra en fortlöpande noggrann riskbedömning, menar åklagaren, och har heller inte sett till att det finns skydd eller liknande så att den här typen av olyckor ska förhindras.

Övertid gav böter

Olle Nyberg Chark i Johanneshov får betala drygt 45 500 SEK för upprepade brott mot arbetstidslagen. Flera anställda har arbetat nästan dubbelt så mycket övertid som är tillåtet, enligt en anmälan från fackklubben, och det är håller även Arbetsmiljöverket med om, skriver Mål & Medel.

Foodora kommer med frukost

Foodora ska börja erbjuda tidigare leveranser av frukostar, efter att kunderna efterfrågat sådana. Från och med idag finns de tillgängliga i Stockholm, medan de "inom kort" kommer till Göteborg och Malmö samt så småningom till fler städer.

Coca-Cola vill banta med 4 000 pers

Coca-Cola-koncernen erbjuder 4 000 personer i USA, Kanada och Puerto Rico avgångsvederlag i samband med en omorganisation. Tanken är att platta till organisationen och göra det möjligt att utveckla nya produkter snabbare. Kostnaden kommer att ligga mellan 350-550 miljoner USD.

Umida tisdagens vinnare

Umida blev tisdagens branschvinnare på börsen med plus 3,45 procent till 3:00 SEK. Sjöstrand Coffee följde efter med plus 2,82 procent till 1:m28 SEK, medan Orkla steg med 2,74 procent till 91:36 NOK och Harboes Bryggeri steg med 266 procent till 61:80 DKK.
Eatgood föll samtidigt med 9,07 procent till 1:96 SEK, medan Optifreeze föll med 7,05 procent till 27:70 SEK, Bayn Group föll med 6,87 procent till 9:22 SEK, Agromino föll med 4,46 procent till 5:35 SEK, och Scandi Standard föll med 2,14 procent till 73:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,26 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,04 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,45 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,04 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,26 procent.

Gomidda: Organ-isk middag

Lania Singhfield i Akron i amerikanska Ohio fick sig en smärre chock när hon skulle laga middag på de kalkonsvansar (jo, man kan tydligen äta sånt också i USA) som hon hade köpt. Ut i pannan föll nämligen vad som enligt bildbeviset i Akron Bacon-Journal verkligen ser ut som en människopenis.
"Jag hoppas att det inte är en människa, för då är det någon som saknar något som de behöver eller så kanske någon är död. Jag vill bara ha svar", säger hon, som förklaring till varför hon polisanmälde saken. Och si, polisen höll med om att köttbiten ifråga såg misstänkt ut och tog med den för analys.
CSI-folket har nu analyserat den och kommit fram till att det varken var människa eller kalkon, utan en bit fläskkött som på oklara vägar hamnat bland kalkonbitarna. Men det var inte heller fråga om manbarheten från någon gris. Hävdar undersökarna. Självklart.
Vad för kroppsdel på en gris som kan anta formen av hannens fortplantningsorgan får andra, mer bevandrade i grisarnas anatomi, svara på. Vi har sett bilden och vi vet vad vi tycker om saken.