foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 31/08, 2020

Coop fick betala 2,4 miljarder för Netto

Coop fick betala omkring 2,4 miljarder SEK när man köpte samtliga Nettos 162 butiker i Sverige förra året. Det avslöjar Coop Butiker och Stormarknaders vd Christian Wijkström för Icanyheter.
"Vi betalade knappt hälften av Nettos omsättning och det var en rimlig nivå eftersom vi på ett snabbt sätt kraftigt har ökat våra marknadsandelar", säger denne.
Coop har dock sedan sålt vidare de 111 butiksfastigheter som också ingick i affären, värda 1,9 miljarder SEK, till fastighetsbolaget Cibus.
"Jag tror att man ska se värdet av rörelsen som skillnaden mellan köpeskillingen och det vi fick för fastigheterna", säger Christian Wijkström

Polarbröd: Insatsen ska granskas

Räddningstjänstens i Älvsbyn hantering av den stora branden på Polarbröd för en vecka sen ska nu granskas av en annan, extern räddningstjänst.
"Det är normalt och man kommer titta på vad vi har gjort bra, och vad som kunde ha gjorts bättre", säger Torbjörn Johansson, räddningschef i Älvsbyn, till SVT Nyheter.
Vilken räddningstjänst som kommer att granska kollegerna i Älvsbyn har inte meddelats.

Strid om munskydd i handeln

Handels vill att butiksanställda ska få ha munskydd om de vill. Svensk Handel tycker att företagen ska få välja själva. Detta är den senaste striden mellan fack och arbetsgivare inom handeln.
"Vi tycker att arbetsgivaren ska tillhandahålla munskydd för all personal som vill använda det", säger Krister Colde, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Handelsanställdas förbund, till tidningen Arbetet.
"Det kanske bara skyddar marginellt. Men vi menar att det ändå är en trygghetsfråga, att man känner sig trygg i sitt arbete", säger han. 
Svensk Handel hänvisar däremot till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
"De har ännu inte rekommenderat något som kan uppfattas som att man bör ha munskydd om man är butiksanställd", säger Anna Nordin, förhandlingschef på Svensk Handel.
Handels kommer att kräva munskydd om myndigheterna rekommenderar sådana i kollektivtrafiken – även för kunderna.
"Då kommer vi att kräva att allmänheten ska ha munskydd innan de beträder en butik. Sedan om det är arbetsgivaren som ska stå för det eller om det är individens ansvar kopplat till böter, det återstår att se", säger Krister Colde.

Biodlarna: Stoppa alla gifter i jord- och skogsbruk

Sveriges Biodlares Riksförbund kräver nu att svenskt och europeiskt jord- och skogsbruk ska avveckla alla giftiga kemikalier som används, för att rädda bina som drabbats av omfattande massdöd under senare år.
"Vi biodlare är oroliga över den långsamma avvecklingen av gifter inom jordbruket. Gifterna inom jordbruket skapar bidöd", säger ordföranden Monica Selling, som även menar att EU:s jordbrukspolitik kommer att leda till "en miljökatastrof".
"Vi biodlare kräver ett uppvaknande hos alla berörda beslutsfattare! I Sverige och i EU-organisationen. Vi värnar livsrummet för våra tambin och för alla livsviktiga pollinatörer!" säger Monica Selling.

McDonald's ska minska på plasten

Svenska McDonald's ska börja ersätta sina plastbrickor med nya brickor som är tillverkade av återvunnen plast. Dessutom ska man fasa ut alla plastsugrör. Det sker som ett led i arbetet med att nå noll i nettoutsläpp av koldioxid till 2030.
Tanken är att brickorna ska bytas ut allteftersom de slits ut – och då användas tillsammans med plast från havet i nya brickor.

Nytt ryck för Eatgood

Eatgood steg med 11,45 procent till 1:99 SEK på måndagen, före Midsona A som steg med 5,51 procent till 67:00 SEK, Bayn Group som steg med 3,96 procent till 9:98 SEK, och Probi som steg med 3,49 procent till 341:00 SEK.
Dalsspira föll samtidigt med 3,21 procent till 3:92 SEK, medan Umida föll med 2.67 procent till 2:92 SEK, Agromino föll med 2,61 procent till 5:60 SEK, och Sjöstrand Coffee föll med 2,42 procent till 1:21 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,21 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,01 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,55 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,43 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,90 procent.

Gomidda: Visa mig din frukost

...och jag ska säga dig vem du är. Käkar du bagels med mjukost är du förmodligen extrovert, skippar du frukosten är du nog introvert, tar du bara en snabb kopp kaffe eller te tjänar du förmodligen bra – och äter du jordnötssmör på morgnarna tillhör du förmodligen dem som är bäst i sängen.
Allt detta får man veta i en ny undersökning som gjorts av frukostgryntillverkaren Weetabix bland 2 000 britter, där de dels fått beskriva sina egna personlighetsdrag och dels vad de äter till frukost. Där får man också veta att man är pålitlig om man äter frukostflingor, stressad om man bara äter en banan, känslosam om man äter yoghurt och bär, och vittberest om man tar sig tid att mosa en avokado på en skiva surdegsbröd.
En fjärdedel hoppar över frukosten helt, rapporterar Daily Mirror, och 42 procent säger att de inte hinner så mycket på morgnarna – vilket väl är förklaringen till att den mest ärkeengelska institutionen av dem alla, ägg- och baconfrukost, saknas helt.