foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/08, 2020

Polarbröd: Det brinner fortfarande

Trots att det snart gått en vecka sedan den förödande branden på Polarbröd i Älvsbyn är elden fortfarande inte släckt helt och hållet.
"Det ryker, finns mycket brandrester och förpackningsmaterial som gör det svårt att släcka med bara vatten. Vi vill inte lämna över det så här utan vill få det riktigt genomsläckt först", säger räddningschefen Torbjörn Johansson till TT.
Räddningstjänsten arbetar nu med hjälp av grävmaskin som kan gräva ur glödhärdar och pyrande bränder.

Polarbröd: Nytt bageri åratal bort

Polarbröd står fast vid sitt beslut om att bygga upp sitt huvudbageri i Älvsbyn igen, men flaggar nu för att det kan ta flera år innan det står klart.
"Alla förstår att ett bageri av den här digniteten inte byggs upp på ett par månader", säger vd Anders E. Johansson till TT.
"Men exakt hur lång tid det tar är omöjligt att säga. Det beror också på om det finns delar som fortfarande går att använda", säger han.

Polarbröd: Förhandlingar skjuts upp

De förhandlingar mellan fack och arbetsgivare om de fastanställda på Polarbröd som skulle hållits denna vecka, har skjutits upp till nästa vecka. Då kommer företaget med stöd av Livsmedelsföretagens (LI) centrala arbetsrättsliga avdelning att börja förhandla med Livsmedelsarbetareförbundet lokalt och med dess regionombudsman, säger vd Anders E. Johansson till TT.

Kommentar: Polarbröds stora dilemma

Med en ny fabrik flera år bort sitter Polarbröd i en rävsax, trots att det är ett rikt och välmående företag – eller var det, åtminstone, fram tills för knappt en vecka sen.
Räknar man försiktigt, kostar Polarbröds 245 just nu sysslolösa fast anställda i Älvsbyn företaget mellan 90 och 100 miljoner SEK om året. Hur mycket av en ökad produktion vid anläggningen i Bredbyn som kan täcka upp för den kostnaden står i bästa fall skrivet i stjärnorna. Samtidigt kommer de oundvikliga kostnaderna för försäljningsbortfall och för återuppbyggnad, även trots försäkringspengar, att bli kännbara nog. Liksom lönerna under den uppsägningstid som de anställda har rätt till, även om de blir av med jobben i nästa vecka.
På papperet är Polarbröd ett rikt företag. Moderbolaget Polarbrödsgruppen AB hade vid årsskiftet över 1,3 miljarder SEK i eget kapital. Men på tillgångssidan utgjordes drygt 1,2 miljarder av anläggningstillgångar. Även med en mycket försiktig uppskattning måste minst 4-500 miljoner räknas bort just nu, eftersom de ligger i ruiner.
Även när det gäller omsättningstillgångar blir det mycket som måste räknas bort; företaget vet ännu inte hur stor del av varulager och råvaror som också gått upp i rök. I bästa fall kanske man hamnar på ett par hundra miljoner i likvida medel.
Så hur man än räknar så har företaget inte råd att hålla kvar sina anställda alltför länge. Omplaceringar till Bredbyn innebär att de som hamnar där får flytta – det ligger drygt 40 mil bort – och få människor är pigga på att flytta tillbaka igen efter ett par år; risken är att de väljer att bli kvar.
På Arbetsförmedlingen fanns det på fredagen totalt elva lediga jobb i Älvsbyn, varav några krävde särskilda kunskaper – bland annat söks en tandläkare till Folktandvården – och med maximalt 300 dagars ersättning från a-kassan (eller 450 för dem som har barn) och lägre ersättning än lönerna tickar klockan för dem som blir uppsagda och inte kan hitta något annat tillfälligt. Många kommer att börja snegla på flyttkartongerna, men med en sådan "brain drain" kan företaget se fram mot merkostnader den dagen den nya anläggningen står kvar, för att söka kompetent personal och för att introducera nya i yrket. Med andra ord: mer kostnader för Polarbröd.
Hur man än vänder och vrider på det sitter alltså Polarbröd i en rävsax: förlora pengar och/eller förlora kompetens. Det är alltså ingen vild gissning att företaget håller tummarna för att statsministern ska ha med sig något i bakfickan när han kommer på besök på måndag, innan man tar ställning till hur man ska göra.


99-procentigt ras i gränshandeln

Gräshandeln mot Norge rasade med 99 procent under andra kvartalet; från 4,1 miljarder NOK til 28 miljoner. Det visar nya siffror från Statistisk Sentralbyrå, SSB, enligt nyhetsbyrån NTB. Över löpande tolvmånadersperiod var nedgången 42 procent, men siffrorna är mer osäkra än vanligt.

Ökad förlust för Mackmyra

Mackmyra ökade sin förlust före skatt till -7,06 miljoner SEK (-4,12), efter att omsättningen exklusive alkoholskatter ökat till 21,69 miljoner SEK (20,63) under andra kvartalet. Företaget kommer nu att höja priserna på vissa varor och sänka alla kostnader man kan.

Minskad förlust för Umida

Umida minskade förlusten före skatt till -5,2 miljoner SEK (-5,6), trots att omsättningen rasade med hela 32,6 procent till 9,1 miljoner SEK under andra kvartalet.
"ag är självfallet inte nöjd med detta resultat men med de förutsättningar vi har haft att jobba med är jag ändå tillfredsställd med att vi lyckats parera försäljningstappet på ett bra sätt", säger vd Filip Lundquist.

Frödinge får ny plats i Orkla

Bageriföretaget Frödinge, tills nu ägt av Orkla Foods Sverige, har köpts upp av den danska producenten Odense Marcipan som i sin tur ingår i Orkla Food Ingredient. Närmare detaljer om affären har inte offentliggjorts.

Sjöstrand steg mest

Sjöstrand Coffee avslutade börsveckan med plus 9,09 procent till 1:20 SEK, före Skåne-Möllan som steg med 6,71 procent till 525:00 SEK, Umida som steg med 5,34 procent till 2:96 SEK, Bayn Europe som steg med 4,47 procent till 9,58 SEK, och Rootfruit som steg med 2,04 procent till 7:50 SEK.
Probi föll samtidigt med 4,89 procent till 330:50 SEK, före Grieg Seafood som föll med 3,05 procent till 87:50 SEK, Eatgood som föll med 2,72 procent till 1:76 SEK, AAK som föll med 2,20 procent till 173:15 SEK, och Biogaia som föll med 2,12 procent till 555:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,89 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,03 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,88 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,49 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,98 procent.

Gomidda: Röst-tröst

Det vore oss givetvis främmande att göra vågen för något av de företag som vi kritiskt ska bevaka, men visst rycker det i armarna vid nyheten om att Coca-cola i USA tänker ge sina anställda ledigt för att gå och rösta i presidentvalet i november. Med bibehållen lön, vilket inte är så självklart på den amerikanska arbetsmarknaden. Dessutom uppmanar man sina anslutna tappningsföretag att göra samma sak.
Riktigt varför USA inte kan hålla presidentval på en helgdag, då de flesta normalt är lediga, eller utlysa valdagen till arbetsfri dag undandrar sig givetvis vår begränsade analysförmåga. Men som tröst för att så inte sker är väl en betald ledig dag lika så god. Vi håller tummarna för att initiativet ska sprida sig.