foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/08, 2020

Polarbröd: Statsministern besöker Älvsbyn på måndag

Statsminister Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) besöker Polarbröds eldhärjade huvudanläggning i Älvsbyn på måndag. Där kommer de bland annat att träffa representanter från Polarbröd, kommunen och facket, diskutera brandens effekter, och rent allmänt uttrycka sitt deltagande.
"Han tycker att det är viktigt att göra det här besöket nu. Det är oerhört tufft för Älvsbyn och Norrbotten när så många arbetstillfällen riskerar att gå förlorade", säger statsministerns pressekreterare Maria Soläng till TT.
"Det är en gest som jag tror kommer att uppskattas av många här på orten och förhoppningsvis kommer mötet att leda till någonting gott", säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd.

Polarbröd: Livs kräver fortsatt förmånligare a-kassa

"Det är ett hån mot dem som nu riskerar att förlora sina jobb i Älvsbyn" om a-kassan sänks till de nivåer som gällde före coronapandemin. Det skriver Livs förbundsordförande Eva Guovelin i en debattartikel i Aftonbladet på torsdagen.
"Våra medlemmar riskerar arbetslöshet på grund av en tragisk brand, inte för att de inte vill jobba. De är stolta yrkesarbetare som är beredda till omställning och flexibilitet. Det kommer att vara svårt att få ett nytt jobb i Älvsbyn, precis som i många andra landsbygdskommuner i vårt avlånga land", skriver Eva Guovelin, och uppmanar regeringens samarbetspartier i allmänhet och Centerpartiet och dess ledare Annie Lööf i synnerhet att inte fortsätta att driva kravet om en återgång.
"Så Annie Lööf – svik inte Älvsbyn! Ta ditt politiska ansvar och se till att vi har en a-kassa som inte orättvist straffar arbetslösa!" skriver Eva Guovelin.
Ännu finns inga besked om att någon fast anställd kommer att sägas upp på Polarbröd, men sedan tidigare står det klart att visstidsanställda inte komer att få fortsätta.

Systemet guidar till reavin

Det är extrapriser på en rad viner på Systembolaget just nu på grund av coronakrisen – men det är svårt för kunderna att hitta dem. Därför lanserar Systemet ny den nya onlinetjänsten Vinbörsen, där man samlar alla viner som reas ut, och vilka sedan kan beställas som vanligt via Systemets ordinarie sajt.
Skälet är att många osålda viner annars skulle säljas vidare till uppköpare i Europa eller helt enkelt hällas ut, och sådana onödiga transporter eller sådant slöseri vill Systembolaget inte veta av.
"Den onödiga belastningen på miljön blir än värre när svenskarna sedan, under normala förhållanden, bilar ner till Danmark eller Tyskland och köper tillbaka vinerna igen", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Extra nya Juleskum

Förutom en Årets Smak kommer godisikonen Juleskum i år dessutom i två extra varianter, Juleskum Blåbär och Juleskum Granar. Den sistnämnda blir dessutom den första Juleskumvarianten att bestå av både skum och gelé.

Umida drömmer om Elin

"Elin" är namnet på Umidas nya ekologiska cider, som nu ska lanseras på Systembolaget. Den skulle egentligen ha kommit första juni, efter att Umida vann Systemets upphandling, men den som tillverkar cidern drabbades av förseningar till följd av coronakrisen.

"Morgonstjärna" från Arla

Blåmögel, vitmögel, rödkitt, kaffe och whisky – det är ingredienserna i Arlas nya ost "Morgenstjerne", som lanseras på Arla Unikas egna butiker i Århus, Köpenhamn och Stockholm samt utvalda restauranger i Danmark och Sverige.
"Resultatet blir tungt och våldsamt, och det överskrider alla gränser för vad en ost kan vara”, säger Mads Østergaard, ostuppfinnare hos Arla Unika, om smaken.

Fazer stänger finsk fabrik

Fazer ska stänga sin godisfabrik i finska Karkkila och flytta produktionen till Lappeenranta istället. 22 anställda berörs.

Umida ledde ligan

Umida steg mest i branschen på torsdagen, med 4,83 procent till 2:82 SEK, före Scandi Standard som steg med 3,61 procent till 74:60 SEK, Salmar som steg med 3,41 procent till 485:00 NOK, Bayn Europe som steg med 3,26 procent till 9:20 SEK, och Skåne-Möllan som steg med 2,93 procent till 492:00 SEK.
Probi föll samtidigt med 5,51 procent till 351:50 SEK, medan Eatgood som föll med 3,16 procent till 1:85 SEK och Agromino och Norway Royal Salmon som båda föll med 2,59 procent, till 5:65 SEK respektive 218:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,06 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,15 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,41 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,34 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,35 procent.

Gomidda: Puben________

Så har vi en efterlysning: Vad ska man kalla en pub, som måste byta namn?
Det är Colston Arms i brittiska Bristol som drabbats av detta dilemma, efter att den person som puben fått sitt ursprungliga namn efter – stadens "store son" Edward Colston – blivit persona non grata i spåren av Black Lives Matter-kampanjen. Ty förutom hans övriga verksamhet var denne nämligen högst sysselsatt med slavhandel, och en staty i stadscentrum av honom har redan rivits och kastats i hamnbassängen, medan ett glasfönster i Bristols katedral som skildrar Edward Colstons liv täckts över.
"Det är inte jag som är angelägen om att göra namnbytet, jag vill bara att debatten sker", förklarar f d Colston Arms ägare Paul Frost för BBC, efter att ha täckt över namnet på puben med en gigantisk banderoll.
"Poängen jag vill göra är att det inte är min röst som behöver höras. Jag är en vit medelålders man, det är folket, samhället runtom i Bristol. Det är en allvarlig fråga", berättar han.
Den banderoll som för närvarande täcker över det gamla pubnamnet ståtar med följande text:
"The Clearly Temporarily Named
Ye olde Pubby Mcdrunkface
Suggestions Welcome (Obviously.)"
Fast. Vad är det för fel med det tillfälliga namnet egentligen?