foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/08, 2020

Polarbröd: Branden utreds av åklagare

Den stora branden på Polarbröd natten till måndagen kommer nu att utredas av Riksenheten för miljö- och arbetsbrott. Misstanken gäller arbetsmiljöbrott med framkallande av fara för annan.
"Det är inte något extraordinärt som vi har upptäckt, utan det är ren rutin", säger miljöåklagare Christer B Jarlås till Sveriges Radio Norrbotten.
"När det brann fanns det arbetstagare på plats, så (då) har vi att titta närmare på varför det brann, hur olika säkerhetsåtgärder fungerade eller inte fungerade, hur nära det var om någon skulle skadas eller inte", säger han.
Någon förundersökning om andra brott har däremot inte inlett av polis eller ordinarie åklagare.

Polarbröd: Räknar med att klara leveranserna

Trots den svåra branden natten till måndagen räknar Polarbröd med att kunna klara leveranserna, säger vd Anders E. Johansson till Foodwire på onsdagen. IT-avdelningen har lyckas rädda "väldigt mycket" av servrar och liknande, så att man ska kunna sköta försäljning och distribution, något som annars var osäkert under måndagen. Dessutom finns fryslager hos distributören Polfärskt som räcker åtminstone en tid medan företaget skaffar kapacitet hos andra bagerier: bland annat har Böja-Bagar'n i Mariestad anmält intresse, enligt Mariestads-Tidningen.
"Sen kan jag säga att vi har haft en jättepositiv dialog mitt i eländet med våra dagligvarukunder. Det finns en förståelse. Men det finns ju inte oändligt med tid", säger Anders E. Johansson.

Polarbröd: Förhandlingar om anställda inleds

Polarbröd inleder nu förhandlingar med facket om vad som ska hända med de 245 anställda vid huvudfabriken i Älvsbyn efter att den brunnit ner natten mot måndagen. Lönerna är dock tryggade för den kommande månaden, säger Livsmedelsarbetareförbundets klubbordförande Stefan Hortlund till SVT Norrbotten.
"Sen måste det lösa sig, den tiden till nästa. Och vad den lösningen är kan jag i dagsläget inte säga, för jag vet inte".
Trots att företaget bestämt sagt att man tänker bygga upp fabriken i Älvsbyn igen kommer den nya fabriken givetvis inte att stå färdig förrän om kanske ett par år. Den kommer då också att byggas för framtiden, vilket kommer att ställa krav på medarbetarnas kompetens. Men uppsägningar och permitteringar under tiden riskerar att leda till att kompetenta medarbetare antingen flyttar eller hittar andra jobb, ett dilemma som företaget diskuterar.
"Det nya bageriet kommer ju inte att se likadant ut som det gamla. Kompetensen blir ju viktig, det gäller litegrann att ta sikte på det. Där är utbildningsinsatser en åtgärd som säkert kommer att bli en viktig del, som vi har börjat jobba med, men det är ju ingenting som Polarbröd kan lösa själva", säger vd Anders E. Johansson till Foodwire.
"Även till det nya bageriet vill vi få in många av de här nya superduktiga medarbetarna. Människor är viktigare än bagerilinan".

Bayn köper Koppers Candy Sweden

Bayn Europe köper svenska foodtechföretaget Koppers Candy Sweden för 847 000 USD av dess amerikanska ägare. Koppers Candy Sweden tillverkar idag funktionellt och sockerreducerat godis  bland annat åt Tweek, som nyligen köptes av Bayn Europe. Därmed räknar Bayn Europe med att kunna ta kontroll och tillgång till hela värdekedjan och säkra forskning och utveckling – samt kunna göra "betydande kostnadsbesparingar".

Scandi Standard ökade vinsten

Scandi Standard ökade sin vinst före skatt för andra kvartalet till 85 miljoner SEK (64), efter att omsättningen minskat till 2,45 miljarder SEK (2,47). Den senare siffran beror dock delvis på att företaget kunnat sänka priserna på grund av lägre råvarupriser på foder, men även coronakrisen har lämnat sina spår, enligt vd Leif Bergvall Hansen.

Minskad vinst för Rootfruit

Rootfruit minskade vinsten före skatt för andra kvartalet till 614 000 SEK (639 000), efter att omsättningen minskat till 76,63 miljoner SEK (82,47).
"Företaget har ett bra momentum som ger möjlighet för Rootfruit att gå stärkt ur det exceptionella läge som uppstod under våren. Det är dock för tidigt att säga vad det nya normala innebär och när det kommer att infinna sig", säger vd Anna Wallin Krasse.

Ny proteinbartillverkare till Sverige

Brittiska Grenade, som tillverkar proteinbars med sikte på människor som tränar, ska nu ge sig in i Sverige och övriga Norden, samt Tyskland, Nederländerna och Schweiz i en samlad push. I Sverige blir det Fazer Group som kommer att distribuera Grenades "Carb Killa"-stycksaker, omtalar Just-food.

Fazer stuvar om

Fazer Sverige och Fazer Konfektyr ska slås ihop. Dessutom ska sälj- och marknadsorganisationerna för Fazer Konfektyr och Fazer Lifestyle Foods slås ihop till en enhet. Fackliga förhandlingar om förändringarna ska snart inledas.

Tyska livsmedel får trafikljusmärkning

Från och med i höst kommer livsmedel som säljs i Tyskland att förses med "trafikljusmärkningen" Nutri-Score, som på en femgradig skala från A till E ska ange hur bra varan är när det gäller till exempel innehåll av salt, fett och socker. Sedan tidigare har bland annat Frankrike och Belgien infört liknande märkningar, medan bland andra Spanien och Nederländerna funderar på saken.

Rapporter och affärer drev upp flera aktier

Scandi Standard belönades av marknaden för sin kvartalsrapport, med en ökning i aktiekursen om 6,67 procent till 72:00 SEK, och samma sak skedde för Rootfruit som steg med 2,88 procent till 7:15 SEK. Bayn Europes köp av Koopers Candy Sweden togs också emot positivt med en kursökning om 4,80 procent till 9:17 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg mest i branschen, med 10,88 procent till 1:08 SEK.
Mowi föll mest, med 6,37 procent till 173:50 NOK, före Eatgood som föll med 5,00 procent till 1:90 SEK, Agromino som föll med 4,96 procent till 5:75 SEK, och Grieg Seafood och Peckas Naturodlingar som båda föll med 3,20 procent till 89:35 NOK respektive 9:68 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,35 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,07 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,34 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,31 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,61 procent.

Gomidda: Den eviga frågan

Ok, ok, det här är ju egentligen inte särskilt kul, utan snarare tragiskt för de mellan 500 och 1 000 höns som plötsligt fann sig tappade bakom en vagn i Småland på tisdagen. Noga räknat bakom en lastvagn, med över 10 000 höns i burar om ett tiotal var, på väg till slakteriet i Vara.
Redan i Forserum började lastbilen tappa burar med höns, men tro inte att föraren reagerade. Först framme i Jönköping – två backiga mil bort – blev det stopp på eländet, och då i en av stadens största rondeller. Delar av riksväg 40 fick stängas av, medan räddningstjänst, polis, och länsstyrelsefolk fick bege sig ut i terrängen och jaga chockade och förvirrade hönor.
Så åtminstone denna gång har vi förmodligen fått svar på den eviga frågan: Why did the chicken cross the road?