foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/08, 2020

Polarbröds vd: "Surrealistiskt"

"Det var ju ingen vanlig dag på jobbet igår. Det var helt surrealistiskt", säger en skakad Anders E. Johansson, vd för Polarbröd, när Foodwire får tag på honom sent på tisdagseftermiddagen.
"Jag står själv nu så att jag kan se röken. Det är inte mycket kvar, det finns något ställverk och något kylrum, men i övrigt är det jämnat med marken", berättar han.
"Samtidigt kände jag när vi mötte personalen och stod och pratade i smågrupper igår att det finns ett jäkla go och energi. Trots det miserabla och hemska så vill man vidare och upp. Det kändes samma sak hos företagsledningen, vi knyter näven och kämpar vidare", säger han.
Polarbröd, som nu ökar produktionen vid bageriet i Bredbyn så mycket man bara orkar, har även redan tagit kontakt med andra aktörer både i Sverige och i Europa om tillverkning för att möta efterfrågan – vilka vill Anders E. Johansson inte säga. En del av dessa har självmant tagit kontakt med Polarbröd.
"Det är inget ovanligt, vi märker att det finns stor empati och sympati. Man tänker att nästa gång kanske det drabbar oss", förklarar han.
Även från många andra håll har det kommit in sympatiyttringar.
"Under hela min yrkeskarriär har jag aldrig varit med om så mycket hejarop. Det verkar finnas mycket känslor för Polarbröd", säger Anders E. Johansson.

Polarbröd: Vikarier får gå

Polarbröd kommer inte att förlänga avtalen med de 73 anställda som vikarierat eller varit timanställda på företaget, efter den våldsamma branden som totalförstörde anläggningen i Älvsbyn. När det gäller de fast anställda arbetar man även under tisdagen med krishantering, och företaget säger att man inleder "en dialog med fackförbunden, kommunen och regeringen för att försöka ta fram bra lösningar för de personer som i nuläget saknar arbetsuppgifter. Man ser även över möjligheter med utbildning", enligt ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen, men utesluter inte att anställda kan komma att sägas upp.
"Rent juridiskt är det så att anställningsavtalet fortsätter gälla och då även arbetsgivarens skyldighet att betala lön, så länge man står till förfogande", säger Lena Isenstam, förbundsjurist på Unionen, till tidningen Kollega.
"Å andra sidan har arbetsgivaren i ett sådant här läge, när det kan ta lång tid att bygga upp verksamheten igen samtidigt som man inte har några intäkter, möjlighet att säga upp anställningsavtalMan har då ändå alltid rätt till lön under uppsägningstiden", förklarar hon.

Polarbröd: Branden får brinna ut

Ännu på tisdagseftermiddagen fortsatte släckningsarbetet på Polarbröds huvudanläggning i Älvsbyn, efter det svåra branden natten mot måndagen.
"Släckförsöken har inte lyckats så nu får det brinna ut av sig själv", säger Daniel Granberg, räddningsledare på plats, till Sveriges Radio Norrbotten.
De stora silos med bland annat mjöl, som på måndagseftermiddagen riskerade att explodera, är dock utom fara.

Polarbröd: Hamstring efter branden

Norrbottningarna har hamstrat Polarbröd efter den enorma branden natten till måndag, av oro för att brödet inte ska räcka till.
"Man blir ju jätteglad och varm i hjärtat, säger Karin Bodin", koncern-vd på Polarbröd, till TT, men tror inte att det kommer att vara någn rsk för brist på bröd.
"Jag är femte generationen i det här brödföretaget i Älvsbyn så det skulle vara tusan om vi behöver ge upp nu. Det vill vi inte utan vi ska fortsätta i fem generationer till", säger hon.

Polarbröd: Facken uttrycker sympati

"Det är otroligt ledsamt för företaget och de anställda. Men väldigt skönt att ingen människa kom till skada". Det säger Eva Guovelin, förbundsordförande för Livs, efter den stora branden på Polarbröd natten till måndagen.
"Det är en tuff och allvarlig situation för företaget och våra medlemmar är givetvis ledsna, chockade och oroliga för jobben och den egna försörjningen", säger Eva Guovelin i ett uttalande.
"Det är jättehemskt", säger Siw Ahlfort, ombudsman på Unionens regionkontor i Norrbotten, till tidningen Kollega. Hon har själv vuxit upp i Älvsbyn och känner väl till vad branden kommer att innebära.
"Det är ju en liten ort där det är otroligt dominerande och viktigt för bygden. Alla har någon slags anknytning till det. Om man inte jobbar eller har jobbat där själv har man någon närstående som gör eller har gjort det", säger hon.

Matfusket till våldsamt angrepp mot Oatly

Oatly har "tappat all trovärdighet och respekt". Det skriver gruppen Matfusket genom Fredrik Gertten, känd för filmen "Bananas!*", i ett våldsamt angrepp på den svenska havredryckstillverkaren på Facebook.
Bakgrunden är att Oatly nyligen tagit in investeringsföretaget Blackstone som delägare, trots dess kontroversiella förehavanden, samt även tidigare den kinesiska staten, vars respekt för mänskliga rättigheter lämnar mycket i övrigt att önska.
"Vill du se fler fattiga människor vräkta från sina hem? Be då att få ditt cappuccinohjärta gjort på havremjölk från Oatly!" skriver Fredrik Gertten, som uttrycker mycket stark besvikelse på företaget, som han säger sig tidigare ha varit stolt över.
"Oatlys starka miljöargument är att vi måste äta växtbaserad mat om vi ska hejda klimatförändringarna. Synd då att Blackstone är stora investerare i den brasilianska sojaindustrin, de är delägare i företaget som bygger vägen till en ny sojaexporthamn i Amazonas, och till själva hamnen. Det är därför skogen brinner, för att bereda plats. Sojan skeppas sedan till Kina där den används till att göda grisar, kycklingar och fisk i en gigantisk agro-industri. En industri Oatly byggt sitt varumärke på att markera emot", skriver Fredrik Gertten, som inte ger mycket för Oatlys motargument att man "driver... den ledande aktören inom riskkapitalbranschen mot att måna om samma saker vi gör och att anpassa sina mål efter våra", som Oatly uttrycker det i en tweet till honom.
"Det är ren poesi. Underdogen Malmö får företaget som FN menar våldför sig på mänskliga rättigheter att bli goda.Låt oss låtsas att det blir så. Men tänk om Blackstone istället använder vinsten från Oatly och satsar stort i ännu större köttfabriker?" skriver Fredrik Gertten, och presenterar en rad alternativ till Oatlys produkter i samband med inlägget istället.
Oatly har inte kommenterat utspelet.

Livs: Arbetsgivarnas nollbud "skulle förvärra situationen"

Utspelet från Livsmedelsföretagen (LI) om noll kronor i löneökningar i årets förlängda avtalsrörelse "innebär i praktiken en reallönesänkning. Det skulle definitivt inte gynna de delar av livsmedelsbranschen som haft det extra tungt", säger Eva Guovelin, förbundsordförande för Livsmedelsarbetareförbundet.
"Den del av vår bransch som haft det tufft är den del som är väldigt beroende av den inhemska marknaden. Då skulle en minskad köpkraft snarare förvärra för företagen", säger hon.
Avtalsförhandlingarna återupptas första oktober, och inför dessa står facken fast vid kraven på treprocentiga löneökningar.

SLV positivt till sockerskatt

Livsmedelsverket säger nu att man är positiv till att fortsätta att utreda frågan om en särskild sockerskatt i Sverige. Cancerfonden är en av de aktörer som krävt en särskild skatt, men SLV vill först ta reda på mer.
"Det kan bli så att de slår väldigt ojämlikt, att de som redan har sämst matvanor och minst pengar drabbas mycket hårdare", säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter.
Andra förslag som SLV överväger är om man till exempel ska begränsa marknadsföringen av ohälsosam mat till barn.
Regeringen måste dock först ge verket i uppdrag att utreda saken vidare, innan myndigheten kan sätta igång med det.

Ökad förlust för Eatgood

Eatgood ökade sin förlust före skatt för andra kvartalet till -466 000 SEK (-193 000), efter att omsättningen rasat till 1,46 miljoner SEK (3,21). Coronakrisen ligger förstås bakom, enligt företaget, med uppskjutna affärer och nedstängda marknader.

Norge tjänar på gränshandelsstopp

Totalstoppet för gränshandeln i Sverige innebar över 700 miljoner NOK extra i läsk- och ölskatter till den norska staten under sommarmånaderna. Läskförsäljningen i Norge steg med hela 54,7 procent i juli medan ölförsäljningen steg med 20,3 procent jämfört med samma period förra året, vilket gett de högsta skatteintäkterna någonsin från dryckerna, rapporterar NTB.

KFC droppar klassisk slogan

"Finger Lickin' Good" – så gott att man slickar sig om fingrarna efteråt – har ju i alla år varit snabbmatskedjan KFC:s slogan världen över. Men nu i coronatider tycker företaget att den inte längre stämmer med hygienkraven, och suddar ut den på sina skyltar. Sloganen kommer att komma tillbaka "när tiden är inne", säger företaget.

Eatgood steg på rapporten

Trots ökade förluster och minskad försäljning steg Eatgood mest i branschen på tisdagen, med 7,82 procent till 2:00 SEK. Veg of Lund steg samtidigt med 5,56 procent till 9:50 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 4,44 procent till 0:94 SEK, och AAK steg med 2,95 procent till 176:20 SEK.
Umida föll med 4,98 procent till 2:71 SEK, före Dalsspira som föll med 3,59 procent till 4:03 SEK och Arcus som föll med 3,37 procent till 40:10 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,18 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,51 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,23 procent, och Oslos OSEBX hade 0,36 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI var oförändrat.

Gomidda: Fisksnusk

Surströmming i all ära – den är åtminstone inte rutten, vad sörlänningarna än säger – men stanken från en lastbil som fastnade i en av Smålands värsta uppförsbackar på måndagen slog nog det mesta som kan tänkas emanera från Höga Kusten.
I denna hade det lastats 30 kubikmeter fisk från en fiskebåt i Östersjön. Men vad den arme danske chauffören inte visste var att fiskebåtens kylaggregat var trasigt, varpå fisken började jäsa under transporten.
I den så kallade Göteborgsbacken, en lång, brant och seg uppförsbacke från Jönköping på riksväg 40 västerut, tog det stopp. Trots att lastbilen kunde ta 50 kubikmeter så jäste den ruttna fisken över och rann ut på vägen bakom! Hur det såg ut därinne vågar vi inte ens tänka på, men vägen fick åtminstone saneras av det lokala renhållningsbolaget, och Sveriges Radio Jönköping uppmanade billisterna att köra med stängda fönster och avstängd ventilation under eftermiddagen och kvällen.
Det är vid sådana här tillfällen som man frestas att tänka att den där fisksörjan borde returneras. Men den går säkert tillbaka till fiskebåten av sig själv snart, som det verkan.