foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/08, 2020

Polarbröd i Älvsbyn ödelagt av jättebrand

I vad som förmodligen är den största industribranden i svensk livsmedelsindustri totalförstördes Polarbröds huvudanläggning i Älvsbyn av en våldsam brand inatt. Räddningstjänster från flera orter kallades till platsen men kunde inte rädda anläggningen. Under några timmar fanns det dessutom risk för explosion på grund av de stora mängder ammoniak som används som kylmedel på fabriken, men den risken kunde avvärjas.
Allmänheten uppmanas dock att hålla sig inomhus, skolor och andra inrättningar har hållit stängt under dagen, och hela Älvsbyn är fortfarande avstängt för tågtrafik, eftersom det ännu på eftermiddagen vällde ut rök från det som närmast kan beskrivas som ruiner. Dessutom har det tidvis varit vattenbrist i hela Älvsbyn, eftersom så mycket vatten gått åt att försöka släcka anläggningen.
Hur stora värden som gått till spillo har ännu inte kunnat uppskattats.

Polarbröd: Branden blossade upp igen – risk för explosion

Den svåra branden på Polarbröd blossade upp igen på måndagseftermiddagen. Branden började i den nyaste byggnaden där stora delar av alla ingredienser som sirap, mjöl och matolja fanns, medan räddningstjänsten ägnade sig åt eftersläckning av resten av branden. Enligt insatsledaren Hans-Erik Pekula är det "stor risk" för explosion i den nya brandhärden.
"Det finns framförallt en risk med matolja som beter sig ungefär som diesel", säger han till SVT Nyheter.

Polarbröd: Branden startade i deg

Enligt de första uppgifterna ska den stora branden vid Polarbröd i Älvsbyn ha startat i en degklump på ett transportband. När denna sedan följde med transportbandet spred sig även branden. De anställda försökte släcka själva, men klarade inte av det och tvingades till slut lämna lokalen för sin egen säkerhets skull.
"Den följde ju med upp på svalbanorna, och de är gjorda av plast så det tog ju eld direkt. Vi försökte släcka för hand men det gick ju inte, till slut gick det inte att vara kvar där så då var det bara att gå ut och vänta på räddningstjänsten", säger en icke namngiven anställd till NSD.
Ingen människa skadades vid branden.

Polarbröd: För tidigt att säga något om leveranser

Polarbröds krisgrupp samlades redan tidigt inatt när omfattningen av branden stod klar för företaget. Sedan dess har krismötena i princip avlöst varandra under måndagen, men ännu är det för tidigt att uttala sig om hur det blir med företagets leveranser och med de 270 anställdas jobb, säger Kristin Simonsson, kommunikatör på företaget.
"Idag har det bara handlat om att ge varandra stöd och finnas där för varandra", säger hon till Foodwire.
Anläggningen i Älvsbyn står idag för omkring 75 procent av hela företagets produktion, omkring 40 000 ton per år. Företagsledningen räknar med att försöka formulera en strategi för den närmaste framtiden under eftermiddagen.
Risken för att det kommer att bli brist på Polarbröd i hyllorna är dock uppenbar, säger Anna Ekström, försäljningsansvarig på data- och analysföretaget Nielsen.
"De har ju direktleveranser till butikerna", säger hon till Sveriges Radio Norrbotten, och tror att både stora tillverkare och mindre leverantörer kommer att kunna se en chans att täcka upp för de volymer som gått förlorade.
Förutom i Älvsbyn har Polarbröd anläggningar i Bredbyn och Umeå, men eftersom det mesta styrts från Älvsbyn kommer det ändå att bli svårt att styra om produktionen dit.
"Alla datorer står här och orderläggningen sköts härifrån. Så det blir svårt att få ut brödet därifrån", säger en anställd vid Polarbröd i Älvsbyn, som inte vill uppge sitt namn, till SVT Nyheter.

Polarbröd: Hela Älvsbyn i chock

Kommunalrådet Tomas Egmark (S) i Älvsbyn kunde inte hålla tårarna borta när han tidigt på måndagen själv var och såg branden på Polarbröd.
"Det är så tragiskt så det är inte sant. Det är jättejobbigt för företaget och för de anställda och kommunen i stort", sa han till Sveriges Radio Norrbotten.
"Jag har ärvt det här företaget av min mormor och grät under krismötet. Det här bageriet byggdes av mina farföräldrar och vi skulle ha firat en ny del av bageriet i dag. Det känns overkligt", sa koncernchefen Karin Brodin vid en pressträff.
Med 270 personer anställda på den anläggning som nu totalförstörts, är Polarbröd en dominerande arbetsgivare i Älvsbyn, som har knappt 5 000 invånare i tätorten. Företaget räknar dessutom med att upp till 500-700 personer kommer att beröras av branden, och följaktligen är hela Älvsbyn i chock. Kristeam och präst har mött personal och andra under hela dagen.
"Det brinner i hjärtat", säger Berina Delic, som jobbat på företaget i 23 år, till Sveriges Radio Norrbotten.

Polarbröd skulle invigt ny linje

Just på måndagen skulle Polarbröds anläggning i Älvsbyn ha invigt en helt ny produktionslinje för 150 miljoner SEK.
"Vi hade en stor festdag framför oss men den ändrades i ett slag", säger kommunikationsdirektören Helena Rönnmark till NSD.

Polarbröd: Vi ska resa oss

"Det är hög prioritet på att bygga upp allting", säger Polarbröds vd Anders E Johansson efter nattens stora brand vid anläggningen i Älvsbyn.
"Vi ska tillbaka. Jag använder hela min ledning idag till att få en så klar bild som möjligt av det här, och där är förstås försäkringsfrågan en viktig sak, men vi är på den frågan", säger han till Sveriges Radio Norrbotten.
"Det är en fruktansvärd dag för oss på Polarbröd. (Men) vi ska resa oss och vi kommer att fortsätta att baka Polarbröd även i framtiden", säger han.

Polarbröd: Regeringen kan hjälpa

"Jag kommer att ringa företagsledningen någon av de närmaste dagarna. Om vi kan hjälpa till så kommer vi att göra det", säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till Sveriges Radio Norrbotten efter den svåra branden inatt.
"De har ju produkter och ett varumärke som är uppskattat och älskat av många. Det är också ett bra exempel på hur ett litet familjebageri som kan växa till Sveriges tredje största producent av bröd. Att ha företag som växer och skapar jobb på landsbygden är helt avgörande för att vi ska kunna bo och leva i hela Sverige, det är jätteviktigt för Älvsbyn och hela regionen", säger hon.

Gourmet Food i rekonstruktion

Livsmedelsföretaget Gourmet Food har inlett företagsrekonstruktion efter att coronakrisen slagit hårt mot företaget. Tolv av de 54 anställda har varslats om uppsägning, och fler varsel kan komma att läggas.
"Vi agerade direkt med kostnadsneddragningar samt att nyttja vissa statliga stödpaket, men vi såg en framtid som inte var hållbar i och med effekterna av pandemin, på främst restaurangmarknaden", säger vd Oscar Uhrström till Food Supply.

Stora investeringar i mat från havet

Norska Quality Salmon, som ägs av investmentbolaget Lighthouse Finance, planerar att investera motsvarande 17 miljarder i en gigantisk, landbaserad anläggning för odling av lax utanför Kungshamn i Bohuslän. Det skriver Dagens Nyheter. DN rapporterar också om det svenska bolaget Kosteralg, som nu ansöker om miljötillstånd för odling av 20-30 hektar tång i vattnen utanför Bohuskusten.

Nya pengar till Gastrofy

Bolaget Northfork, som bland annat driver recept- och e-handelstjänsten Gastrofy, tar in 10 miljoner SEK i en finansieringsrunda som leds av J12 Ventures. Enligt Breakit ska kapitalet användas till produktutveckling och fortsatt tillväxt. Bolagets teknik används av bland annat Ica, Coop och Walmart, och gör det enklare att att koppla samman recept med e-handel för mat.

Dalsspira steg

Dalsspira steg med 4,50 procent till 4:18 SEK på måndagen, före Sjöstrand Coffee som steg med 4,40 procent till 0:90 SEK, Swedish Match som steg med 2,56 procent till 697:80 SEK, Salmar som steg med 2,54 procent till 467:80 NOK, och Bakkafrost som steg med 2,41 procent till 553:00 NOK.
Bayn Europe föll samtidigt med 8,32 procent till 9:15 SEK, medan Umida föll med 7,05 procent till 2:77 SEK, och Kopparbergs föll med 2,64 procent till 184:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,96 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,34 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,84 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,53 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,84 procent.

Gomidda: Hvi så?

Dagens tips: Ska man ha text på en köpetårta gör man klokt i att vara synnerligen övertydlig med vad man vill att där ska stå, företrädesvis medelst skriftligt meddelande. Ringer man bara upp så kan det gå som för det stackars brudparet vars olycksaliga bröllopstårta nu blivit viral på Reddit, och på vilken det egentligen skulle stått "Wiser Wedding", alltså "Ett visare bröllop" .
Men istället blev det... ja, titta själva på bilden får ni se. En högst olycksbådande start på livet tillsammans, kan man säga.