foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/08, 2020

Bayn tar in nästan 100 miljoner

Bayn Europe ska ta in 97,5 miljoner SEK före kostnader i en riktad nyemission. Största investerare blir Håkan Roos via Roosgruppen AB med ca 60 miljoner SEK och Handelsbankens Fonder med ca 22 miljoner SEK. Pengarna ska användas bland annat till "kommande förvärv", enligt företaget, samt till dne löpande verksamheten

Vi sitter hemma och super under krisen

Coronakrisen har fått oss att sitta hemma och supa mer. Det är den slutsats man kan dra av att Systembolaget rapporterar en 16-procentig ökning av försäljningen för juli, jämfört med samma period förra året, en ökning som hållit i sig under våren.
Trots det dricker vi sannolik inte med än normalt, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger.
"Med covid-19 har flera andra stora inköpskanaler när det gäller alkohol begränsats. Därför har man flyttat sina inköp så att anskaffningen sker hos oss i stället för på restauranger, barer eller utomlands", säger hon till TT.
"Resandeinförseln har varit nästintill noll och de produktgrupper man köper med sig hem mest är öl och sprit", säger hon.

44 procent fredagsmyser varje vecka

44 procent av svenskarna har fredagsmys varje vecka, och bara en halv procent säger att de aldrig har det. Det är resultatet av en undersökning som gjorts av prenumerationstjänsten Smakbox. Fredagsmys är ungefär lika populärt som sex som fredags aktivitet, och större än alla andra alternativ som. bio, after work, utekvällar eller middag med släkten.
Helst vill vi ha chips och ostbågar till fredagsmyset, medan godis kommer på andra plats, följt av tacos som hälften vill ha.
40 procent uppger dessutom att de har fredagsmys flera dagar i veckan.

Ökad förlust för Dalsspira

Dalsspira ökade förlusten för andra kvartalet till -968 000 SEK (-736 000), efter att omsättningen stigit till 8,13 miljoner SEK (7,18). Coronakrisen har bland annat drabbat ombyggnationen av företagets nya ysteri, som skulle vara klar under våren, men som blivit försenad, och som förorsakat stora kostnader. Dessutom har företagets egna försäljare haft problem att komma ut på besök, mässor och butiksaktiviteter på grund av Covid-19.

Carlsbergköp stöter på patrull

Carlsbergs försök att köpa upp brittiska Marston's blir nu föremål för en undersökning av konkurrensmyndigheten Competition & Markets Authority (CMA), rapporterar Just-drinks. Carlsberg meddelade köpet för 273 miljoner GBP i maj, efter att Marston's drabbats hårt av coronakrisen, men köpet blir nu försenat – något som redan drabbat affären då CMA ombildats i samband med Brexit.

GB Sandwich som pepparkaksgodis

Candy People lanserar klassiska glassen GB Sandwich som godisbit med smak av pepparkaka. Företagets tidigare GB Sandwichgodis har varit en succé och röstades fram som Årets godaste Nyhet 2019 på Hemmakväll.

Bayn steg efter emissionsbesked

Bayn Europes nyemission togs väl emot av marknaden, som skickade upp aktien med 12,94 procent till 9:95 SEK. Umida steg samtidigt med 6,09 procent till 2:96 SEK, medan Midsona A steg med 3,23 procent till 64:00 SEK.
Dalsspiras rapport ledde däremot till ett fall om 4,76 procent till 4:00 SEK, efter Eatgood som föll med 6,30 procent till 1:86 SEK och före Optifreeze som föll med 2,63 procent till 29:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,07 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,06 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,64 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,15 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,08 procent.

Gomidda: Spenat mot minor

Det är inte bara seriefiguren Karl-Alfred (Popeye) som får superkrafter av spenat. Nu ska den järnrika grönsaken även begagnas mot landminor.
Det är forskare vid ärevördiga Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA som har lyckats göra sensorer av vanliga spenatblad som kan upptäcka sprängämnen i största allmänhet och landminor i synnerhet genom att fylla dem med nanorör (nej, vi har ingen aning om hur den här avancerade tekniken egentligen fungerar, men det är så det beskrivs). Sen ska de kunna avge en självlysande signal som ska kunna läsas av en infraröd kamera, enligt nya rön som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Materials.
Låter ju väldigt bra som insats mot dessa förskräckliga vapen. Men vi blir lite oroade över vad professor Michael Strano vid MIT säger till Indian Express:
"Det här är en ny demonstration av hur vi har övervunnit kommunikationsbarriären växt-människa".
Så vad blir då näst? Talande sallad? Sjungande gurka? Kan man be bananerna att skala sig själva i framtiden?
Vi bävar.