foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/08, 2020

Mer socker i svensk läsk än i utländsk

Fanta som köps i Sverige innehåller nästan dubbelt så mycket socker som den som köps i Finland eller Danmark – och tre gånger så mycket som den som köps i Storbritannien. Det visar en undersökning från Cancerfonden, rapporterar programmet Plånboken i Sveriges Radio. Enligt undersökningen innehåller en halvliter "svensk" Fanta motsvarande 18 sockerbitar mot sju i den "brittiska", och liknande siffror gäller för Sprite.
"Vi tror att det är väldigt viktigt att erbjuda alternativ, det finns många anledningar till att man väljer en dryck med socker, eller utan socker. Därför är det viktigt att erbjuda båda delarna, och det gör vi", säger Frida Keane, kommunikationsdirektör på Coca-Cola i Sverige, men Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström tror att skillnaden snarare beror på att det inte finns någon särskild sockerskatt i Sverige.
"I många länder har man infört en skatt på sockersötade drycker och i dom länderna har man sänkt sockerinnehållet i läsken för att komma undan de höga skattesatserna", säger hon.

Ont om honung är det gott om

Årets honungsskörd kan komma att bli riktigt dålig i södra Sverige. Dåligt väder i juli har gjort det svårt för bina att hämta hem nektar, och nu oroar sig biodlare för att det blir stora produktionsbortfall.
"Det verkar bli väldigt dåligt faktiskt. Kanske kan jag få 30 procent av ett normalårs skörd", säger Katarina Hjalmar, biodlare från utanför Nässjö, till Sveriges Radio Jönköping.

Överfullt Icalager kan få böta

Icas lager i Helsingborg är såpass fullt med varor att branddörrar och nödutgångar blockeras, rapporterar Handelsnytt. Nu hotar vite från Arbetsmiljöverket om bristerna inte åtgärdas, efter att fem skyddsombud anmält saken dit.
Bristerna har påtalats i många år, enligt anmälan, men ingenting har ändrats, och nu råder ren trafikstockning på lagret med lastpallar som hamnar lite överallt där de råkar få plats och truckar som inte kommer fram.
Ica säger att bristerna ska vara åtgärdade innan Arbetsmiljöverkets deadline vid årsskiftet.

Livs: Cloettastängning "hårt slag"

"Det här är ett hårt slag för de anställda och det är väldigt frustrerande att Cloetta inte satsat tillräckligt för att utveckla anläggningen". Det säger Eva Guovelin, ordförande för Livsmedelsarbetareförbundet, efter beskedet på onsdagen om att Cloetta lägger ner sin fabrik i Helsingborg.
Livs anser att Cloetta "inte gjort nödvändiga investeringar i maskinparken och inte prioriterat brister i arbetsmiljön" på anläggningen, som man tog över från Nutisal 2014.

Norrmejerier miljoninvesterar för klimatet

Norrmejerier ska investera tio miljoner SEK i klimatväxling, i det här fallet genom investeringar i lokala projekt som minskar klimatpåverkan i den egna verksamheten i Norrland. Företaget tittar just nu på olika sådana projekt och räknar med att komma igång med arbetet i höst.

Ica och Mat-Tina vill få unga att äta bättre

Knappt hälften av alla svenska barn äter grönsaker dagligen. Nästan en femtedel får sitt kaloriintag från godis och skräpmat. Det är siffror från Livsmedelsverket som Ica nu vill ändra på, genom initiativet Melliskockarna som ska få barn att lära sig vad som är ett bra mellanmål. Till sin hjälp har Ica tagit kockstjärnan Tina Nordström, som ska publicera recept, inspirationsfilmer, pysselböcker med mera.
"Som mamma till två barn vet jag att det inte alltid är helt lätt att få barn att variera sina matvanor och äta mer frukt och grönt", säger Tina Nordström själv.

Max samarbetar med Martin & Servera

Martin & Servera ska lagra och distribuera livsmedlen åt hamburgerkedjan Max de närmaste tre åren. Det är innebörden i ett nytt avtal som enligt parterna dessutom ska innebära hållbara leveranser och ett minskat klimatavtryck. Hur mycket avtalet är värt i pengar har inte avslöjats.

"Match ljög om Zyn"

Swedish Match har kommit med falska påståenden om sin nikotinfria produkt Zyn. Det hävdar flera politiker i Kalifornien, som anmält företaget till livsmedels- och läkemedelsverket FDA. Politikerna vill att FDA stoppar Zyn i USA, rapporterar Bloomberg.
Företaget kontrar med att det hela är ett politiskt utspel i debatten om ett kommande eventuellt förbud i Kalifornien mot smaksatta tobaks- och nikotinprodukter.

Match föll på USA-bråk

Swedish Match rasade på torsdagen efter uppgifter om falska påståenden och krav på stopp för produkten Zyn i Kalifornien. Aktien rasade som mest med 7,10 procent, men hade på eftermiddagen återhämtat sig till en nedgång om 4,69 procent till 671:20 SEK. Umida föll dock mest, med 9,84 procent till 2:75 SEK, före Veg of Lund som föll med 6,51 procent till 8:90 SEK.
Skåne-Möllan steg samtidigt med 4,76 procent till 484:00 SEK, medan Dalsspira steg med 4,74 procent till 4:20 SEK och Eatgood steg med 4,47 procent till 1:99 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,38 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,81 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,41 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,72 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,85 procent.

Gomidda: Snoop Dogg ska rädda Corona från corona

Redan innan coronakrisen hade öltillverkaren Corona börjat spela in ett par reklamfilmer med rapstjärnan Snoop Dogg i huvudrollen. Sen tillstötte "oväntade kulturella överväganden", som företaget eufemistiskt uttrycker det, och hela kampanjen fick läggas på is. Men nu är kampanjen på väg att rullas ut, och i samband med basketligan NBA:s playoff ska de amerikanska TV-tittarna få se honom glida omkring på stranden med en Corona i handen, rapporterar AdAge, som även visar filmerna på https://adage.com/article/cmo-strategy/watch-snoop-doggs-first-corona-ads/2274276
Det är bara att önska Corona lycka till. Inte viruset, alltså, utan ölet, och dess tillverkare som nog förtjänat någon slags pris för att man framhärdar med namnet trots att det vanärat flugit över jorden halva året.