foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/08, 2020

60-procentig vinstökning för Ica

Ica Gruppen red på hemester- och coronavågorna under andra kvartalet och ökade vinsten före skatt till 1,34 miljarder SEK (0,84), efter att omsättningen ökat till 31,92 miljarder SEK (30,53). Det var dock bara Ica Sverige som stod för den effekten; övriga verksamheter som Rimi Baltic påverkades negativt, och höll tillbaka rörelseresultatet med 60 miljoner SEK till 1,45 miljarder SEK (0,96).
"Den omedelbara påverkan från pandemin på samhället och på vår verksamhet som vi sett sedan mars, kommer att bli mer långlivad än vad vi kunde tro för några månader sedan, varnar vd Per Strömberg.
"Det står också klart att vi inte kommer att återgå till ruta ett utan världen efter covid-19 kommer att se annorlunda ut. Det gäller exempelvis synen på pris och prisvärde, ökad e-handelsandel, snabbare digitalisering i bredare bemärkelse och större fokus på lokalproducerat".

Icas onlineförsäljning ökar snabbare än snittet

Icas onlineförsäljning ökade intäkterna med 148 procent under andra kvartalet, meddelar företaget i samband med kvartalsrapporten. Det var en betydligt större ökning än snittet för marknaden, som steg med 114 procent.
Ica har nu omkring 340 butiker som är anslutna till onlineförsäljningen, och närmar sig därmed målet om upp till 350 butiker.

Kopparbergs ökar trots coronakrisen

Kopparbergs Bryggeri ökade sin vinst före skatt för andra kvartalet till 160,1 miljoner SEK (134,4), medan nettoomsättningen exklusive dryckesskatter steg till 776,0 miljoner SEK (614,2). Resultatet för halvåret blev därmed det högsta någonsin, om 210,0 miljoner SEK (175,8).
Företaget har klarat av att öka omsättningen och ta marknadsandelar på sin viktigaste exportmarknad, Storbritannien, trots att pubarna hållit stängt, men har drabbats av minskad försäljning på viktiga turistmarknader som Spanien, Grekland och Cypern, samt av valutaeffekter.

Cloetta stänger i Helsingborg

Cloetta lägger ner sin produktion i Helsingborg och outsourcar den stället till tredje part. 25 anställda berörs medan företaget sparar omkring tio miljoner SEK per år, efter omställningskostnader om 15 miljoner. Fabriken i Helsingborg bearbetar och förpackar nötter till bland annat Nutisal och Parrots.

Vimmerbybageriet i konkurs

Vimmerbybageriet Vibako har försatts i konkurs, efter att coronakrisen slagt hårt mot företaget. Bageriet har speciellt drabbats av att närbelägna Astrid Lindgrens Värld tvingats hålla stängt, vilket bara under juni halverade försäljningen, skriver Dagens Vimmerby. Bageriet drivs tillfälligt vidare till 11 september.

Oatly i USA-bråk

Oatly har vidtagit rättsliga åtgärder mot BetterBody Foods i amerikanska Utah för att få företaget att sluta använda varumärket "Oatsome". BetterBody skulle just lansera sina produkter i USA förra året när Oatlys advokater hörde av sig, men har nu stämt Oatly i gengäld för att Oatly använder varumärket "Totally Oatsome", rapporterar Just-food.
"Eftersom ingen användning av 'Oatsome' från Oatly hade dykt upp under BetterBody Foods sökning på varumärket Oatsome innan vi antog det, blev BetterBody Foods förvånat över Oatlys anspråk på att äga varumärket Totally Oatsome", säger BetterBody i en kommentar.
Oatly har däremot inte kommenterat.

Sellerishot från Herrljunga

Herrljunga Musteri lanserar en sellerhishot med ingefära, samt kallpressade äpplen och citron. Den innehåller inget tillsatt socker, enligt företaget.

Rusning för Bayn

Bayn Europe steg på onsdagen med 21,18 procent till 8:64 SEK, före Kopparbergs vars rapport skickade upp aktien med 18,45 procent till 183:00 SEK. Royal Unibrew steg med 9,60 procent till 675:60 DKK, medan Scandi Standard steg med 3,52 procent till 67:70 SEK, Umida steg med 3,03 procent till 3:06 SEK, och Peckas Naturodlingar steg med 2,85 procent till 10:10 SEK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 5,70 procent till 0:89 SEK medan Eatgood föll med 5,47 procent till 1:90 SEK, Grieg Seafood föll med 3,97 procent till 98:05 NOK, och Simris Alg föll med 2,44 procent till 1:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,85 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,23 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,82 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,18 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,24 procent.

Gomidda: Det snöar choklad

Vissa av oss skulle nog tro att vi drömde, råkat hamna i en scen ur "Kalle och chokladfabriken", eller vaknat upp i himmelriket vid åsynen av att det började snöa choklad därute. Men i schweiziska Olten var detta rena rama verkligheten på tisdagen, där det visade sig att det faktiskt föll alldeles äkta, finfördelat kakaopulver över orten som vore det manna från himlen.
Förklaringen stavas Lindt & Sprüngli, som råkar ha en fabrik på samma ort, och som mycket riktigt visade sig ha fel på ventilationssystemet, så att det sprutade kakaopulver över hela omgivningen, rapporterar AP.
Företaget försäkrar att nedfallet är helt ofarligt och erbjuder sig att bekosta eventuell uppröjningskostnader. Av någon heeeeelt obegriplig anledning är det dock ingen som nappat på detta, enligt nyhetsbyrån.
Vilket vi misstänker beror på att Oltenborna just nu inte kan tala eftersom de slickar kakaopulver för kanton och fosterland med tungorna. Men det är ju vi det.