foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/08, 2020

"X:-tra" ny butikstyp från Coop

"X:-tra" är namnet på Coop Västs helt nya butikskoncept, som man nu testar i gamla före detta Nettobutiker. Sävsjö och Eksjö har blivit först ut och har redan fått en butik vardera, och ytterligare två kommer i höst, i Smålandsstenar och Trollhättan.
"Det är i huvudsak tre saker vi kommer att experimentera med i det nya konceptet. Butiksnamnet, det vill säga butiksuttrycket, prisbilden och sortimentet", säger Jerry Svennerlind, vd för KF Göta som numera ingår i Coop Väst, till Fri Köpenskap.
"Vi vill testa lite olika sortiment och prisbilder och se vad kunderna uppskattar", säger Jerry Svennerlind, som dock inte kan säga om det blir fler butiker än de ovannämnda.

Stor ökning av dagligvaruhandeln

Försäljningen inom dagligvaruhandeln steg med 6,1 procent i juli mot samma period förra året. Det visar det senaste Dagligvaruindex från Svensk Dagligvaruhandel.
"Hemester är en förklaring till e-handelns starka julisiffor, men även företagens utökade tjänster och kapacitet för e-handel kan förklara den starka tillväxten", säger Svensk Dagligvaruhandels vd Karin Brynell.

Stor spannmålsskörd väntas

Årets svenska spannmålsskörd väntas bli den fjärde största under 2000-talet, eller 5,9 miljoner ton. Det är en minskning med fyra procent från förra året, men en ökning med tio procent från snittet de senaste fem åren, enligt en ny prognos från Jordbruksverket. Största grödan är höstvete, som väntas ge 2,9 miljoner ton, vilket är en minskning med sju procent.

Se upp, Old El Paso och Santa Maria – nu kommer Frankful

Orkla ger sig in i texmexhyllorna, som hittills dominerats av Santa Maria och Old El Paso, samt dagligvarukedjornas egna varumärken. Orkla lanserar texmexmärket "Frankful", som kommer att vara helt växtbaserade, bland annat i form ab tacofärs av ärtprotein och en vegansk ostdipp som företaget uppger är först på marknaden. Tolv olika produkter blir det, som även ska ha lågt koldioxidavtryck och komma i klimatvänliga förpackningar.

Minskad förlust för Simris Alg

Simris Alg minskade sin förlust före skatt för andra kvartalet till -6,13 miljoner SEK (-7,87). Omsättningen steg till 256 000 SEK (145 000).
"Coronapandemin till trots börjar vi nu se en stark tillväxt på försäljningsfronten. Det är framför allt webbförsäljningen i USA som växer kraftigt, med mer än en fyrdubbling i juli jämfört med månaden innan", säger vd Fredrika Gullfot.

Ökad förlust för Optifreeze

Foodtechföretaget Optifreeze ökade sin förlust före skatt för andra kvartalet till -3,00 miljoner SEK (-1,90), medan omsättningen rasade till drygt 13 000 SEK (2,76 miljoner). Trots det tror man nu på ett kommersiellt genombrott i höst, bland annat på grund av två nya avtal inom blomsternäringen, som också använder företagets teknik.

Rootfruit föll

Rootfruit föll på tisdagen med 8,97 procent till 7:10 SEK, före Grieg Seafood som föll med 5,38 procent till 102:10 NOK, Veg of Lund som föll med 5,00 procent till 9:50 SEK, Arcus som föll med 4,87 procent till 41:00 NOK, och Carlsberg A som föll med 2,27 procent till 948:00 DKK.
Sjöstrand Coffee steg mest, med 3,71 procent till 0:95 SEK, medan Midsona B steg med 2,44 procent till 63:00 SEK och Mackmyra steg med 2,17 procent till 7:52 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,81 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,45 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,48 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,60 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,34 procent.

Gomidda: Restaurangen vid slutet av ön

Det är inte varje dag man vaknar och upptäcker att ens restaurang plötsligt flyttat till ett annat land. Trots att den inte rört sig en millimeter ur fläcken.
Men det är sånt som kan hända på den karibiska ö som på franska heter Saint Martin och på holländska Sint Maarten, eftersom den är delad mellan Frankrike och Nederländerna. Där på ön finns bland annat Captain Oliver's restaurang med tillhörande resort Oyster Pond, som hittills kunnat locka turister med sin slogan "Sov i Frankrike, ät middag i Nederländerna".
Formellt låg restaurangen på den nederländska sidan, och ägarinnan Maggi Shurtleff säger att hon alltid betalt skatt till det landet. Men si det gillar inte fransmännen, som nu börjat kräva att restaurangen ska skatta i Frankrike istället, eftersom den anses ligga på franska sidan. Ett krav som man bland annat understrukit medelst beväpnade gendarmer och en arrestering av Maggi Shurtleff.
Lägg därtill lite orkanen Irma och lite coronakris så förstår ni att läget är prekärt. Gamla kartor från delningen 1648 ger ingen vägledning, och rättsprocesserna flyger kors och tvärs mellan henne och länderna och dem emellan, enligt Algemeen Dagblad.
Man kan tycka att det inte skulle vara raketvetenskap att kunna rita ett streck på en karta som alla kunde vara nöjda med, men den utmaningen överstiger uppenbarligen höga vederbörandes förmågor. Tills dess håller restaurangen stängt.