foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/08, 2020

MSC-märkning kritiseras

Trots att stora delar av det storskaliga fisket i Östersjön av strömming och skarpsill klassats som hållbart av Marine Stewardship Council (MSC), ifrågasätts beslutet nu på flera håll.
"Vi märker ju här längst kusten att det inte är hållbart. Vi får inte själva fisk så vi att kan mätta ortsborna och de lokala invånarna. Vi har inte kunna ha torghandel för vi har inte haft råvaran helt enkelt", säger kustfiskaren Dennis Bergman i Norrsundet norr om Gävle till Sveriges Radio.
"Det finns vissa problem och utmaningar som man behöver adressera", fyller Karin Glaumann, fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF, i. WWF har påtalat för MSC att fisketrycket är för hårt, hänsynen till fiskens roll i ekosystemet för liten och rapporteringen av strömmings- och skarpsillsfångster bristfällig.
MSC svarar att man förstår kritiken, men att certifieringen också kommer med krav på förbättring. 

Carlsberg vill ut och handla

Carlsberg räknar med att ge sig ut och handla företag när coronakrisen väl är över.
"Det är viktigt att understryka det faktum att vårt primära fokus ligger på att fortsätta att växa organiskt. Med detta sagt kan det förstås dyka upp möjligheter", sade ekonomichefen Heine Dalsgaard på en analytikerkonferens nyligen. Samtidigt avvisade vd Cees 't Hart tanken på att Carlsberg skulle vilja införliva konkurrenter med sig.
"Vi är inte där för att konsolidera marknaden", sade han.

Flora, Becel och Proactiv får klimatmärkning

Flora, Becel och Proactiv finns bland de varumärken som nu kommer att få en märkning om vilken klimatpåverkan de har när ägaren Upfield inför en sådan på sina omkring 100 miljoner produkter. Märkningsarbetet inleds de kommande åren och väntas vara klart i slutet av nästa år. Tanken är att kunderna ska "kunna förstå vilken inverkan deras livsmedelsval har på vårt klimat", som Upfields kommunikationschef Jeanette Fielding uttrycker det.
Företaget har låtit det schweiziska hållbarhetsrådgivningsorganet Quantis kartlägga vilken klimatpåverkan produkterna har i "hela kretsloppet", men närmare detaljer om hur man räknat har inte uppgetts.

Delicato och Nöt-Crème ökar samarbetet

Delicato ska lansera en tårta fylld med Nöt-Crème från svenska Printzells. Samtidigt lanserar Printzells en egen chokladpralin med fyllning av Delicatos punschrulle, den klassiska "dammsugaren".

Ny vd för Absolut

Stephanie Durroux (bilden) blir ny vd för The Absolut Company. Hon kommer närmast från vd-posten för Pernod Ricard Sweden & Northern Europe och har arbetat inom Absoluts ägarbolag Pernod Ricard sedan 2004. Stephanie Durroux efterträder Anna Malmhake som lämnar bolaget efter fyra år som vd.

Ökad förlust för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee ökade förlusten före skatt för andra kvartalet till -589 000 SEK (-570 000), trots att omsättningen nästan fördubblades till 2,1 miljoner SEK (1,3).

Ecolean till Brasilien

Svenska förpackningstillverkaren Ecolean ska börja leverera förpackningar i Brasilien. Det blir mejeriföretaget Betânia Lácteos som kommer att börja använda packningen Ecolean Air för två av sina smoothies, rapporterar Packnews. Hur mycket avtalet är värt i pengar har inte uppgetts.

Rootfruit till väders

Rootfruit steg med 14,71 procent till 7:80 SEK, före Veg of Lund som steg med 5,93 procent till 10:00 SEK, Skåne-Möllan som steg med 4,39 procent till 476:00 SEK; Scandinavian Tobacco som steg med 3,00 procent till 101:20 DKK, och Eatgood som steg med 2,88 procent till 2:14 SEK.
Agromino föll samtidigt med 7,58 procent till 6:10 SEK, medan Norway Royal Salmon föll med 3,97 procent till 227:20 NOK och Sjöstrand Coffee föll med 3,58 procent till 0:92 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,89 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,91 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,09 procent, och Oslos OSEBX var oförändrad. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,84 procent.

Gomidda: En brännande fråga

En Icabutik i centrala Jönköping eldhärjades för en och en halv månad sen. Inget direkt konstigt med det, kan det tyckas, även om det givetvis var en tragedi för butiken och kunderna och varor för en halv miljon fick kastas.
Däremot kommer butiken att byta namn i samband med att den nu öppnar igen, rapporterar Jönköpings-Posten, till Ica Nära Jönköping. Det ka vi gott förstå, för tidigare hette den Ica Nära Flamman.
Och det kan ju med tanke på omständigheterna kännas illa valt.