foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/08, 2020

Trögt för Carlsberg

Carlsbergkoncernen minskade si omsättning för första halvåret kraftigt till 28,83 miljoner DKK (32,99). Företaget räknar nu med att den organiska rörelsevinsten kommer att minska med 10-15 procent, efter att inte ha kunnat ge några prognoser alls de senaste fyra månaderna på grund av osäkerheten nuder coronakrisen.
Vinsten före skatt minskade "bara" till 4,40 miljoner DKK (4,85), men både denna och förra årets siffra påverkades av stora engångsposter.

Vi vill äta mer fisk – men gör det inte

Sju av tio svenskar säger att de skulle vilja äta mer fisk, skaldjur och annan sjömat i framtiden. Det visar en internationell undersökning utförd av Kantar TNS på uppdrag av Norges Sjømatråd.
Samtidigt är det bara två tredjedelar som äter sjömat upp till en gång i veckan, vilket dessutom ligger en bra bit under Livsmedelsverkets rekommendationer. Till råga på allt äter åldersgruppen 18-34 bara omkring en tredjedel så mycket sjömat som 65-plussarna.
"Det har kommit en lång rad studier de senaste åren som visar att få i Sverige äter sjömat i nivå med Livsmedelsverkets rekommendationer. Det positiva i årets Seafood Consumer Index är att en så stor majoritet av svenskarna vill ändra på detta och äta mer sjömat i framtiden", säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges Sjømatråd.

Johnnie Walker i pappflaska

Skotska whiskyn Johnnie Walker kommer i början av nästa år i en flaska som helt är tillverkad av pappersfiber. Den kommer att ha samma fyrkantiga form som den vanliga glasflaskan, men ägarbolaget Diageo vill testa och se hur kunderna tar emot den nya pappflaskan, rapporterar Packnews.

Dole satsar mot banankrisen

Dole Food satsar nu i kampen mot den så kallade "bananpesten" TR4, som ju i värsta fall skulle kunna slå ut bananindustrin helt världen över. Företaget har tecknat avtal med bioteknikföretaget Elo för att få fram nya banansorter som ska kunna stå emot TR4, samtidigt som man rapporterar att arbetet med att begränsa smittan i Sydamerika till La Guajiraregionen i Colombia varit framgångsrik. Samtidigt undersöker företaget möjligheterna att använda olika bekämpningsmedel, men hittills har sådana försök inte lyckats, rapporterar Fruitnet.

Scandinavian Tobacco höjer prognosen

Påverkan från corona visade sig bli mindre än befarat – nu höjer Scandinavian Tobacco sin prognos för den organisk rörelsevinsten. Tidigare räknade man en tillväxt på över två procent för 2020, men nu ser den siffran snarare ut att hamna på över nio procent.

Mer öl på Circle K

Bensinstationskedjan Circle K breddar ölutbudetmed en "Beer Corner", en särskild hörna för nya alkoholfria öl- och cidersorter, fler hantverksöl samt premiumtonics. Carlsberg och Spendrups står bakom, och kommer även att se till att där finns flera nya sorters folköl. Ölhörnan kommer att finnas på 15 stationer runtom i landet, men det är oklart om den kommer till fler.

Sjöstrand lanserar ny espressomaskin

Sjöstrand Coffee har uppdaterat sin espressomaskin så att den ska kunna klara de nya kapselmaterial som tillkommit på marknaden. Dessutom ska den kunna brygga mer kaffe utan att det kallnar.
Samtidigt lanserar företaget en ny webbshop i Danmark, för att bättre kunna nå ut där.

Europeisk alkohol slipper amerikansk tull

Öl och gin från EU och Storbritannien slipper nu fortsatta strafftullar i USA. Det beskedet kom tidigare i veckan som det senaste kapitlet i en segdragen tullfejd mellan USA och Europa och som påverkat en rad olika varor. Andra alkoholsorter kommer dock fortfarande att tullbeläggas.

Sjöstrand till väders

Sjöstrand Coffee steg med 13,64 procent till 0:95 SEK under en relativt stillsam fredag på börsen. Umida steg med 6,23 procent till 2:90 SEK, Scandinavian Tobacco steg med 6,10 procent till 98:23 DKK, och Mackmyra steg med 2,22 procent till 7:38 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 5,38 procent till 2:11 SEK, medan Bayn Europe föll med 5,01 procent till 6:82 SEK, Biogaia föll med 2,47 procent till 553:00 SEK, Dalsspira föll med 2,42 procent till 4:04 SEK, och Royal Unibrew föll med 2,04 procent till 625:40 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,88 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,03 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,44 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,70 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,12 procent.

Gomidda: Försiktigt med flaskan, del 2

Om ni tyckte att den där Kissflaskan igår föranledde en viss försiktighet med flaskan, är det ingenting mot den vinflaska som svenska Lively Wines nu lanserar i Sverige. Österrikiska The Butcher Pinot Noir kommer nämligen att finnas på flaska om hela 18 liter.
Ni vinkännare därute vet redan att 18-litersflaskor inte är helt okända i vinvärlden – det finns till och med namn för dem: de brukar kallas för Melchiorflaskor, men är ändå inte störst i vinvärlden: den äran tillkommer Melchizedek-flaskan på hela 30 liter.
The Butchers Melchiorpava kommer i vilket fall att vara störst på Systembolaget, där det inte finns någon annan vinflaska i samma storlek för närvarande. Och för säkerhets skull saftar man till konkurrenterna ytterligare med en Methuselahflaska (6 liter) samt en dubbel Magnum (3 liter).
Priset? Bara 5 000 SEK för Melchiorn. Men så räcker den kanske ett tag också.