foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/08, 2020

Matpriserna stiger mer än övriga priser

Livsmedel och drycker blev en procent dyrare i Sverige i juli jämfört med månaden innan. Det var en bra bit över de allmänna priserna, som bara steg med 0,2 procent mätt enligt KPIF – konsumentprisindex med fast ränta – enligt nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Egentligen hade KPIF dessutom kunnat vara ännu lägre om det inte hade varit för bland annat kraftigt höjda priser på hyrbilar, vilket innebär att livsmedelspriserna stiger långt över inflationen.
Mest ökade priserna på kaffe, te och kakao, med 5,2 procent, grönsaker, med 3,4 procent, samt matfett, med 3,3 procent. Frukt var däremot den enda delkategori som blev billigare, med -2,5 procent.
Tittar man på förändringen under det senaste året blir skillnaden ännu tydligare: de senaste tolv månaderna har mat- och dryckespriserna stigit med 1,6 procent, medan den allmänna prisnivån enligt KPIF bara steg med 0,5 procent.

Hårdrockslegender i samarbete med Umida

Hårdrockslegenderna Kiss blir nästa artister i genren som får en egen alkoholdryck via svenska Umida. I deras fall blir det två romdrycker som kommer under hösten, både i Sverige och i de övriga länder där Umida verkar.
"Det här är nästan större än vad vi vågat drömma om", säger Filip Lundquist, vd för Umida, som samtalat om saken med gruppens management sedan november.
"Det har tagit tid att nå i mål med förhandlingarna men nu är vi mer än redo och hösten kunde inte ha börjat på ett bättre sätt", säger han.

Bryggmästarn i Boden i fejd med Åbro

Bryggmästarn i Boden och Åbro Bryggeri ligger i fejd om rätten till namnet "Bryggmästaren" i samband med dryckesproduktion. Åbro har registrerat just detta som varumärke, och har stämt Bryggmästarn i Boden som registrerade sitt företagsnamn i mars i år för varumärkesintrång, rapporterar Affärer i Norr. Bryggmästarn i Boden har å sin sida stämt Åbro för att få deras registrering upphävd.
"Det känns oerhört tråkigt att en så stor aktör som Åbro vill göra anspråk på en svensk yrkestitel och dessutom stämmer företag som använder den. Det finns ingen rimlighet i att en liten brygg- och aktivitetspub i Boden ska stå som motpart när en stor bryggerijätte rullar ut sina kanoner och vill visa sin styrka utan att föra någon dialog innan", säger Rikard Mattsson, delägare i Bryggmästarn.

Bärbranschen vill köpa dina blåbär

Trots att det är ett riktigt blåbärsår i år så är det kris i bärbranschen – eftersom det är brist på plockare från bland anat Thailand.
"Dels är det svårt med reserestriktioner, och sen har inte Sverige det bästa ryktet i världen just nu, vilket också påverkar", säger Fredrik Reinholdsson, försäljningschef på Olle Svensson AB, till Dagens Industri.
Därför höjer branschorganisationen Svensk Bärnäring kilopriset på bär från 12-15 SEK till 18 SEK, för att få fler fritidsplockare att sälja sina bär till företagen.

Hemköp samarbetar med Mathias Dahlgren

Hemköp ska sjösätta en ny sjuveckors kampanj tillsammans med kockstjärnan Mathias Dahlgren. Den ska "inspirera till lustfylld vardagsmat", enligt kedjan, och bjuda på recept, tips, och matnyttig kunskap.
"Vi vill försöka förändra synen på vardagsmat", säger Hemköps marknadschef Ted Bergström.

Vinstökning för Biogaia

Biogaia ökade vinsten före skatt för andra kvartalet till 100,12 miljoner SEK (78,31), efter att omsättningen stigit till 244,70 miljoner SEK (222,33). Företaget har fått stor draghjälp av en ökad onlineförsäljning till följd av Covid-19, något som "delvis kompenserat för den minskning som noterats i de traditionella kanalerna", säger vd Isabelle Ducellier.

Chark-SM flyttas fram

Chark-SM, som skulle ha hållits 22 oktober i år, flyttas fram till 13 oktober nästa år. Det har flera av företagen i branschen nu kommit överens om med anledning av coronakrisen.
"Vi ville avvakta sommaren och utvecklingen av pandemin", förklarar Magnus Därth, vd för Kött- & Charkföretagen, KCF.

Ikea lanserar vegoköttbullar

"Huvudroll" blev namnet när Ikea slutligen lanserade sina vegetariska köttbullar under sommaren, efter att detta varit på gång länge. Enligt Ikea ska de både smaka och kännas som vanliga köttbullar, men är tillverkade av gula ärtor, havre, potatis, lök och äpple. Just nu säljs de på Ikeas livsmedelsavdelningar, men ska finnas på restaurangerna när dessa öppnar igen.

USA och EU ville stoppa hälsovarningar i Mexiko

USA, EU, Kanada och Schweiz har försökt sätta press på Mexiko att inte förse processade livsmedel med varningstexter, något som landet tänker göra i oktober i år. Det visar protokoll från ett möte i världshandelsorganisationen WTO i maj, som nyhetsbyrån Reuters sett. USA och EU ville att Maxiko skulle skjuta upp märkningsplanerna i två år, Kanada i ett år, och Schweiz ville att Mexiko skulle skjuta upp dem på obestämd framtid.
Enligt de nya reglerna, som kommer att införas trots protesterna, måste alla livsmedel som säljs i Mexiko och som innehåller höga halter av fett, socker, salt, sötningsmedel eller kalorier från och med i höst förses med en åttakantig svart varningsetikett på förpackningens framsida.

Umida steg

Umida steg med 14,92 procent till 2:85 SEK på torsdagen, före Sjöstrand Coffee som steg med 8.01 procent till 0:84 SEK och AAK som steg med 2,29 procent till 167:20 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 5,91 procent till 2:23 SEK, medan Carlsberg B föll med 5,79 procent till 885:60 DKK, Agromino föll med 3,73 procent till 6:45 SEK, Bayn Europe föll med 2,58 procent till 7:18 SEK, Probi föll med 2,30 procent till 382:00 SEK, och Carlsberg A föll med 2,25 procent till 956:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,09 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,43 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,08 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,24 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,07 procent.

Gomidda: Försiktigt med flaskan!

Det var ovanligt svårt att sätta rubrik på nyheten som ni läser på annan plats i dagens Foodwire om att Umida ska lansera ett par alkoholdrycker i samarbete med hårdrockslegenderna Kiss.
Ja, ni kan säkert tänka er. "Umida lanserar Kissflaska" bleve liksom lite missvisande, liksom "Umida lanserar Kissdryck" eller "Umida lanserar flaska med Kiss".
Vi kan bara uppmana bolaget att verkligen se till att ha gruppens ikoniska logotyp väl synlig på etiketten, så att folk ser att det är just gruppen och inget annat som avses, för undvikande av eventuella missförstånd.
Sedär ännu ett skäl att ta det försiktigt med flaskan, fast kanske på ett annat sätt än vanligtvis.