foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/08, 2020

Brand på SLU

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp eldhärjades natten till onsdagen. En förrådsbyggnad har i princip helt brunnit ner, men den innehöll inte "något av större värde och inget som är kritiskt för verksamheten", säger David Stephansson, fackredaktör på SLU till TT.
En 27-årig man har anhållits misstänkt på sannolika skäl för mordbrand. Polisen hittade honom via sina personkontroller efter att det förekomit en rand andra bränder i trakten av Lund.

Nytt bakslag för gränshandeln

Bara två veckor efter att Norge öppnade gränsen mot Värmland, stängdes den igen på onsdagen. Därmed blir det ett hårt slag mot gränshandeln på platser som Charlottenberg, Årjäng och Töcksfors.
"Man får göra det bästa av en väldigt svår situation. Det blir frustrerande för man inte kan påverka det", säger Madeleine Ward, centrumchef på Töcksfors Shoppingcenter till Expressen.
Handlarna har dock kunnat ha viss framförhållning eftersom Norge ganska konsekvent stängt gränsen mot regioner som har över en viss andel smittade – något som handlarna själva kunnat följa via Folkhälsomyndighetens statistik.

Umlax i rekonstruktion

Svenska fiskodlingsföretaget Umlax i Lycksele har ansökt om företagsrekonstruktion efter att man haft problem med byte av en fiskstam och efter att en ansökan om tillstånd dragit ut på tiden – förutom coronakrisen, som slagit mot restaurangnäringen som är en av Umlax största säljkanaler.
"Corona blev nog droppen för vår del. Det andra hade vi nog klarat av på egen hand", säger vd Josef Nygren till Folkbladet.

Salladsdagar för Picadeli

Svenska salladsbarkedjan Picadeli ska fördubbla antalet salladsbarer i Tyskland. Företaget har tecknat ett nytt avtal med dagligvarujätten Rewe, som man samarbetat med sedan förra året, och räknar med att få komma in på ytterligare 200 butiker i landet.
"Vi har bevisat att Picadeli är ett internationellt gångbart matkoncept som lyckas väl utanför Norden"; säger ägarbolaget Greenfoods vd David von Laskowski.

Coop vill öka franchisegraden

Coop Sverige vill öka antalet butiker som drivs av franchisetagare. I samband med att man nu gör om Nettos alla butiker till Coopbutiker söker kedjan följaktligen nya franchisetagare, bland annat i Eskilstuna och Torshälla. Idag drivs omkring en sjättedel av Coops 800 butiker av franchisetagare, men Coop vill ha åtminstone ytterligare ett 70-tal, och vill helst att de flesta av de gamla Nettobutikerna drivs på det sättet, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

Vinstdubbling för Skåne-Möllan

Skåne-Möllan mer än fördubblade sin vinst före skatt för andra kvartalet till 4,6 miljoner SEK (2,1), trots att omsättningen föll till 44,0 miljoner SEK (48,8).

Nylansering av Risenta

Paulig nylanserar nu Risenta på temat "No more hangry mornings" under hösten, med en stor kampanj i samband med en müslilansering. Kampanjen "utmanar trista hälsoideal och lägger fokus på positiv inspiration kring god och hälsosam mat gjord på bra råvaror", enligt företaget.

Skåne-Möllan föll på rapporten

Skåne-Möllan blev dagens stora förlorare i branschen efter sin rapport, och föll med 6,97 procent till 454:00 SEK. Novozymes föll samtidigt med 3,76 procent till 368:90 DKK, medan Peckas Naturodlingar föll med 2,00 procent till 9:90 SEK.
Sjöstrand Coffee steg mest, med 4,09 procent till 0:76 SEK, medan Olvi A steg med 3,45 procent till 45:00 EUR, Mowi steg med 3,42 procent till 184:40 NOK, Norway Royal Salmon steg med 3,34 procent till 235:00 NOK, Ica Gruppen steg med 3,12 procent till 429:30 SEK, och Bayn Europe steg med 2,76 procent till 7:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,03 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,77 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,76 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,61 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,49 procent.

Gomidda: Pinnbröd

Hur tar man nattvarden i kyrkan i coronatider, om man känner sig osäker på eventuell smittspridning? Kyrkoherden Eileen Harrop vid St Mary’s i Gainford och St Andrew's i Winston i brittiska Durham har svaret: man delar ut den med hjälp av kinesiska ätpinnar.
"Jag tänkte att 'varför kan jag inte använda ett par långa ätpinnar, riktiga bröd istället för oblater, och släppa det i nattvardsgästens händer?'" säger hon enligt The Week. Sagt och gjort och nu får de som kommer till kyrkorna serveras på asiatiskt vis snarare än det traditionellt västerländska.
Foodwires teologiska begåvningsreserv tänker sig att detta ju borde motsvara den ursprungliga nattvarden som Jesus instiftade bättre. Och ska man servera med pinnar, varför då inte lika gärna använda pinnbröd?