foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/08, 2020

Fattigdom och barnarbete trots Fairtrade

77 procent av de Fairtradecertifierade kakaoodlarna i Ghana tjänar mindre än motsvarande 16:60 SEK om dagen och lever därmed under fattigdomsgränsen. Dessutom arbetar det nu fler barn än någonsin inom chokladodlingarna i grannlandet Elfenbenskusten, trots att det är förbjudet och trots att Fairtrade arbetat i 20 år på att få ett slut på detta. Det visar en ny undersökning från danska Danwatch.
Fairtrade medger att problemet är utbrett, trots att det är strängt förbjudet enligt Fairtrades riktlinjer, och uppger att man agerar så fort man får kännedom om barnarbete.

Våldsam e-handelsökning under våren

E-handeln med dagligvaror i Sverige ökade med hela 64 procent under coronavåren. Mellan första och andra kvartalet i år steg den från 5,5 till 9 procent av den totala dagligvaruhandeln i Sverige, visar en ny rapport från DLF. Axfood har störst andel av sin försäljning online – 9,9 av den totala försäljningen – medan Ica hade störst ökning, med hela 114 procent, till 7,4 procent av kedjans totala handel.

DC stänger slakteri efter coronautbrott

Danish Crown stänger ner slakteriet i Ringsted helt i en vecka efter att nästan 150 anställda drabbats av coronaviruset. Samtliga anställda uppmanas att försätta sig själva i karantän och låta testa sig.

Uppsala Beer & Whisky Festival i konkurs

Uppsala Beer & Whisky Festival har försatts i konkurs efter att ägaren Brink & Berger försatts i konkurs i maj i år. Coronakrisen har slagit undan benen både för företaget och för festivalen, och det finns varken tillgångar eller ens intresse som gör att den skulle kunna drivas vidare.

All Circle K-korv får vegetariska alternativ

Bensinstationskedjan Circle K lanserar nu vegetariska eller veganska alternativ till samtliga sina rätter på korvmenyn. Efterfrågan har ökat, och nu tar man steget fullt ut från att bara haft en del vegetariska rätter på menyn. De vanliga köttkorvarna kommer dock också att finnas kvar.

Absolut Grapefruit tillfällig ny variant

Absolut lanserar nya varianten Absolut Grapefruit, som kommer att finnas tillfälligt på Systembolaget de närmaste tre månaderna.

Nya snacks från Estrella

Estrella lanserar nya chipset Cheddar & Sourcream samt Västkustchips Ranch & Gräddfil. Dessutom kommer Nötmix Kokos & Salt, med kokoskanderade jordnötter och mandlar, samt Dippmix Rostad Paprika med Vitlök.

Axfood återkallar chokladflarn

Axfood återkallar ett parti Eldorado Chokladflarn efter att det visat sig att de innehåller mjölk samt mandel- och hasselnötter utan att det står på förpackningen.

Fiskfest på börsen

Det var de norska fiskföretagen som dominerade i branschen på börsen på tisdagen. Grieg Seafood steg med 7,27 procent till 104:00 NOK, medan Austevoll steg med 5,82 procent till 83:60 NOK, Mowi steg med 3,57 procent till 178:30 NOK, Lerøy Salmon steg med 2,58 procent till 56:52 NOK, och Norway Royal Salmon steg med 2,43 procent till 227:40 NOK. Mest steg dock Eatgood, med 10,58 procent till 2:30 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 4,86 procent till 0:73 SEK och Royal Unibrew steg med 2,47 procent till 638:40 DKK.
Veg od Lund föll samtidigt med 5,68 procent till 9.30 SEK, medan Simris Alg föll med 4,71 procent till 1:22 SEK, Kesko B föll med 4,11 procent till 17:74 EUR, Probi föll med 4,15 procent till 381:50 SEK, och Kesko A föll med 3,82 procent till 16:64 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,94 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,85 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,14 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,69 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,48 procent.

Gomidda: Coronacurry

Galghumor och det här med att slå mynt av det mesta är ju två av många "alla-sätt-är-bra-utom-de-dåliga"-metoder att härda ut under coronakrisen. Restaurangen Multi-Cuisine i indiska Jodhpur har tagit detta till sin logiska slutsats och serverar nu vad de själva kallar "Covid Curry".
Rätten åtföljs av ett parathabröd i form av en ansiktsmask, samt kofta-köttbullar som ska efterlikna coronavirus. Den som kan bevisa att de tillfrisknat från Covid-19 kan dessutom se fram emot en speciell rabatt, omtalar The Week.