foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/08, 2020

Coronafall på Arlamejeri

Arla Foods tänker nu testa alla anställda vid mejeriet i danska Hobro efter att en av dem testats positiv för Covid-19. Företaget har redan skickat med tio av de 400 anställda som varit i kontakt med den smittade medarbetaren. Produktionen fortsätter dock tills vidare.

McDonald's stämmer förre vd:n

McDonald'skoncernen stämmer sin förre vd Stephen Easterbrook för att denne förutom att ha haft ett otillbörligt förhållande med en anställd dessutom tystat ner relationer med andra anställda samt förstört bevis. Företaget vill nu ha tillbaka de hundratusentals USD som man betalade i avgångsvederlag, rapporterar AP.
Stephen Easterbrook fick sparken i november efter att han medgett att han haft ett förhållande med en anställd, men eftersom det nu visat sig att han haft tre liknande förhållanden med anställda innan dess och dessutom förstört bevis om saken, säger McDonald's att man inte hade låtit honom gå med sådana förmåner om man hade vetat detta.
Enligt Equilar, som kartlägger löner och förmåner för toppchefer inom näringslivet, ska Stephen Easterbrook ha fått 670 000 USD i avgångsvederlag samt fått behålla aktiebaserade förmåner värda nästan 42 miljoner USD.

Dalsspira utökar Axfoodlansering

Dalsspiras Grillost kommer från och med nästa månad att finnas även i Willys ordinarie sortiment. I december tecknade Dalsspira avtal med Axfood om lansering av grillosten i koncernens butiker, men det var bara på Hemköp och Tempo som den blev ordinarie medan den blev valbar för Willys och Snabbgross.
"Vi ser positivt på efterfrågan av svensk Grillost, men har i nuläget svårt att bedöma vad avtalet kommer innebära i omsättning", säger Dalsspiras vd Malin Jakobsson.

Halloumi kläggar igen handelsavtal

Hela EU:s handelsavtal med Kanada riskerar att gå i stöpet på grund av halloumiost. Orsaken är att Cypern inte tycker att avtalet ger halloumiosten tillräckligt med skydd och vägrar skriva på. Först måste avtalet inkludera en passus om att andra länders halloumiostar inte ska få säljas i Kanada, anser Cyperns parlament, rapporterar TT.
Patrick Leblond, associerad professor i internationella relationer vid University of Ottawa, säger till Global News att Cypern på det här sättet vill tvinga EU att ge halloumin samma ursprungsskyddade status som exempelvis parmaskinka eller Kalix löjrom, men för att EU ska gå med på detta krävs att både den grekcypriotiska södra halvan av ön och den turkcypriotiska norra delen enas om samma hälsoregler, vilket ännu inte gått.

Bayn steg

Bayn Europe steg med 7,35 procent till 7:36 SEK på måndagen, före Peckas Naturodlingar som steg med 6,57 procent till 10:55 SEK, Probi som steg med 5,60 procent till 396:00 SEK, Veg of Lund som steg med 4,95 procent till 9:76 SEK, och HKScan som steg med 2,30 procent till 1:96 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 8,07 procent till 2:05 SEK, medan Midsona A föll med 5,38 procent till 61:50 SEK, Dalsspira föll med 4,31 procent till 4:00 SEK, och Simris Alg föll med 2,70 procent till 1:26 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,25 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,32 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,42 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,18 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,39 procent.

Gomidda: Fulöl

Det där med att hitta bra namn på produkter har sina fallgropar, som många av er läsare mycket väl vet. Samt numera även kanadensiska Hell’s Basement Brewery, som tyckte att "Huruhuru" lät som ett bra namn på den nyzeeländska ale som man lanserade förra året.
Ordet betyder "fjäder" eller "päls" på ursprungsbefolkningen Maoris språk, fick företaget veta, och visst gör det det, säger nu TV-kändisen och maorin Te Hamua Nikora. Men oftast används ordet som ett slanguttryck för könshår.
"Kalla inte öl för könshår så länge ni tillverkar det med könshår", säger han, och menar att utländska företag gott kan hålla sig till sina egna språk istället för att försöka slå mynt av anda kulturer.
Företaget har nu bett om ursäkt, med följande kommentar från grundaren Mike Patriquin:
"Vi tycker inte att könshår är skamligt, även om vi medger att det kanske inte passar så bra tillsammans med öl".