foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/08, 2020

Veg of Lund till Kina

Veg of Lunds växtbaserade smoothiedrycker My Foodie kommer från och med måndag att kunna köpas på den kinesiska shoppingplattformen Taobao Live, som ingår i giganten Alibaba. Det sker efter att Veg of Lund fått vara med som en av 150 leverantörer och presentera sina varor för en jury, som sedan valt ut sex av dem
"Vi är mycket glada över att juryn bedömde att våra produkter ska ingå i den exklusiva grupp som får gratis marknadsföring och säljstöd via Taobao. Juryn lovordade både smak och design på vårt MyFoodie-sortiment”, säger Veg of Lunds vd Thomas Olander.

Amazons lager hamnar i Eskilstuna

Det blir Eskilstuna som kommer att stå värd för e-handelsföretaget Amazons nya centrallager om 15 000 kvadratmeter för Sverige när bolaget nu utökar till fullservice med bland annat livsmedel här. Lagret kommer att skötas av det tyska logistikföretaget Kuehne+Nagel, som ju redan verkar i Sverige.
"Vi har valt Eskilstuna eftersom det ligger idealiskt centralt i Sverige, nära Stockholm", säger Helgi Ingólfsson, Kuehne+Nagels chef i Sverige, till SVT Nyheter.

Tionde vitesföreläggandet för Ello i Lammhult

Trots hela nio vitesförelägganden från Livsmedelsverket under förra året har Ello i Lammhult inte åtgärdat de brister som påtalats. Nu kommer ett tionde, på 100 000 SEK för att de övriga inte åtgärdats. Bland annat rör det sig om smutsiga redskap som används på företaget.
"Vi fortsätter jobba för att få bort avvikelserna för vi vill inte ha det, det vill ingen ha. Det ska vara fläckfritt", säger vd Jonas Malmsten till Smålandsposten.

Rekord i gränshandeln – för vissa

Svensk gränshandel mot Norge – som tvärstannade när Norge stängde gränserna på grund av coronapandemin – slår nu rekord när gränserna öppnat igen. Från platser som Töcksfors, Årjäng och Charlottenberg rapportras det om långa köer och butiker som fått stänga tillfälligt för att det kommit för många kunder på en gång, enligt bland andra Nya Wermlands-Tidningen.
Den största gränsbutiken, Nordby utanför Strömstad, står dock fortfarande öde. Orsaken är att Norge ännu inte öppnar gränsen mot just Västra Götaland, som anses vara fortsatt alldeles för nedsmittad.
"Bara i Nordby och Svinesund är det 1 500 till 2 000 jobb som bygger helt på gränshandeln. Just nu är de permitterade. Vi får väl se hur det blir framöver. De långsiktiga konsekvenserna blir bekymmersamma om gränsen inte öppnar", säger kommunalrådet Kent Hansson (S) i Strömstad till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Ökad e-handel dåliga nyheter för Axfood

Axfoods 128-procentiga ökning av e-handeln under första halvåret i år är dåliga nyheter för bolaget. Orsaken är att man inte tjänar några pengar på den.
"E-handeln är inte någon vinstgivande kanal idag", säger vd Klas Balkow till Svenska Dagbladet.
"För det krävs att vi får till en högre automation i logistiken. Samt att vi kan öka våra volymer när vi transporterar ut varorna till kund", förklarar han.
Axfood arbetar nu med att automatisera och öka volymerna, men kommer även att satsa mer på "click and collect" där kunderna handlar på nätet men hämtar varorna själva.

Gotlands Bryggeri återkallar öl

Gotlands Bryggeri återkallar sitt "Wisby Alkoholfri Lager" från Systembolaget eftersom den innehåller vetemalt utan att detta angivits på innehållsförteckningen, något som kan ge reaktioner hos allergiker.

Veg steg på Kinabesked

Veg of Lunds besked att man kommer att få sina produkter lanserade i Kina skickade upp aktien med 10,48 procent till 9:28 SEK på fredagen. Mest i branschen steg dock Bayn Europe, med 11,99 procent till 6:82 SEK, medan Probi steg med 6,67 procent till 368:00 SEK, AAK steg med 2,60 procent till 163:75 SEK, och Agromino steg med 2,22 procent till 6:90 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 8,44 procent till 2:17 SEK, före Simris Alg som föll med 4,44 procent till 1:29 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,34 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,39 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,14 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,03 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,14 procent.

Gomidda: KFC:s nya fotfolk

Vad sägs om ett par Foppatofflor dekorerade med kycklingbitar (på bild, inte riktiga) från KFC, och dessutom med inbyggd kycklingdoft?
Detta må låta som det slutliga tecknet på att en människa gett upp allt hopp om livet. Men icke desto mindre sålde just en begränsad utgåva av just sådana i Kanada slut på bara 90 minuter, rapporterar Toronto Sun.
Samarbetet med KFC och Crocs, som skorna och dess tillverkare ju egentligen heter, ska ge 3 CAD per par till KFC Foundations stipendiefond, så någon mening finns det kanske för dem som valt att spendera 60 CAD – nästan 400 spänn – per par för att få lufsa omkring och se ut och lukta som om man just klivit i en KFC-hink, utan att faktiskt ha gjort så.
Med tanke på KFC:s slogan – innebär detta förresten att man nu kan tala om "toe lickin' good"?
Tror vi avstår, faktiskt.