foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/08, 2020

Hönsplågeri på äggjätte

Hönor kläms till döds och slås ihjäl med påkar. Det är något av det som syns på en film som tagits i smyg av Djurrättsalliansen på C A Cedergren i Mönsterås, Sveriges största äggproducent. Filmen har publicerats av SVT Nyheter, som kunnat bekräfta att filmen verkligen är tagen på anläggningen. Enligt SVT:s uppgifter skulle stallet ha tömts på höns, eftersom de skulle slaktas, men av någon anledning har ett antal hänor blivit kvar.
Företaget säger att det inte är dess egna anställda som syns på bilderna, utan ett externt städbolag, som man nu sagt upp antalet med.
"Vi har ingen personal här nattetid, utan det är det här externa företaget som är här", säger Maria Cedergren på C A Cedergren till SVT.
C A Cedergren har dock inte avslöjat namnet på städföretaget.

C A Cedergren åtalsanmäls efter hönsskandal

Länsstyrelsen i Kalmar åtalsanmäler äggjätten C A Cedergren efter att ha inlett ett tillsynsärende mot företaget, sedan Länsstyrelsen fått se Djurrättsalliansens smygtagna film som visar hur hönor plågas till döds på anläggningen i Mönsterås.
"Jag blev chockad av det jag såg. Vi har redan fått fram uppgifter som enligt min bedömning kan ligga till grund för en åtalsanmälan", säger Fredrik Ustrup, tillförordnad enhetschef på Djurenheten, til SVT Nyheter.
"Inga djur ska behöva lida på det sätt som Fredrik beskrivit för mig. Vi måste ta det här på stort allvar", säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

Pizza Express ger upp i UK

Pizza Express tänker sälja sin verksamhet i Storbritannien, och flaggar för att 1 100 personer kan komma att sägas upp när 15 procent av dess restauranger i landet – 67 stycken – ska stängas. Orsaken är att coronakrisen slagit hårt mot kedjan, som nu tvingas till en större rekonstruktion på flera marknader, rapporterar Financial times.

Alkoholstopp väcker ilska

Flera stora internationella alkoholföretag sätter nu press på Sydafrika att häva det försäljningsförbud för alkohol, som landet införde i mitten av förra månaden. Tanken var att minska risken för våld i nära relationer när människor uppmanades att hålla sig inomhus för att inte sittas av Covid-19, men bryggeribjässen A-B InBev säger nu att man tänker stoppa de planerade investeringarna om 2,5 miljarder ZAR i landet eftersom försäljningen minskat. Distell stoppar under tiden 300 miljoner ZAR i investeringar, och Heineken stoppar arbetet med ett nytt bryggeri i lander.
Samtidigt har arbetsgivarorganisationen Business Leadership South Africa anslutit sig till kraven på att alkoholförbudet ska hävas, eftersom det fått oväntade konsekvenser, som smuggling och förlorade arbetstillfällen, som med råge uppväger fördelarna.

Tulip UK öppnar avvecklad anläggning

Brittiska Tulip, som Danish Crown sålde för ett år sen, öppnar återigen sin anläggning i Bromborough där verksamheten stått stilla i elva år. 15 miljoner GBP kostar det, och 120 nya arbetstillfällen blir det, när företaget på så sätt ökar kapaciteten för fläskkött.

Midsona steg efter Swedbankköp

Midsona A steg med 5,74 procent till 64:50 SEK sedan Swedbank Robur ökat sitt innehav i bolaget till 5,01 procent av kapitalet och 4,53 procent av rösträtterna. Umida steg med 4,44 procent till 2:35 SEK, medan Probi steg med 3,13 procent till 345:50 SEK.
Eatgood föll med 6,67 procent till 2:24 SEK, medan Bayn Europe föll med 4,91 procent till 6:20 SEK, Simris Alg föll med 3,58 procent till 1:35 SEK, Agromino föll med 3,57 procent till 6:75 SEK, och Sjöstrand Coffee föll med 3,51 procent till 0:66 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,55 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,37 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,77 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,01 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,72 procent.

Gomidda: Bra sås reder sig själv

Kinesiska teknikjätten Tencent – som äger appen WeChat – har hamnat i ett närmast surrealistiskt bråk med landets mest kända tillverkare av chilisås, Lao Gan Ma. Tencent har stämt Lao Gan Ma för att företaget inte betalat annonseringskostnader, och en domstol i Shenzen har frusit 16,24 miljoner RMB av Lao Gan Mas tillgångar.
Nu kryper det emellertid fram – enligt polisen i Guiyang och enligt Lao Gan Ma – att tre personer gripits för att ha utgett sig för att ha varit chefer inom chilisåsföretaget, och därvidlag tecknat annonseringsavtal med Tencent, rapporterar AFP. På så sätt tänkte de skaffa sig koder för onlinespel som Tencent gav bort i PR-syfte, och som de sedan sålde vidare. Något avtal med Tencent har inget äkta Lao Gan Ma-folk skrivit på, menar det senare företaget.
Undra på det. Bra sås reder sig själv.