foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/08, 2020

Kräftgång för flodkräftorna

Den svenska flodkräftan fortsätter att pressas tillbaka av olaglig utsättning av signalkräftor, som kan sprida kräftpest utan att själva bli sjuka av den. Idag finns uppskattningsvis bara två procent av de svenska flodkräftorna kvar, medan utsättningen av signalkräftor varit förbjuden i lag i ett kvartssekel, och från första juli i år är det dessutom förbjudet att sälja eller ge bort levande kräftor. Men trots det fortsätter signalkräftorna att spridas i bland annat Norrland och nordvästra Svealand.
"De har inte gått dit själva utan någon har tagit dem i en hink i bakskuffen på en bil och satt ut dem utan tillstånd", säger Lennart Edsman, kräftforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, till Sveriges Radios Ekoredaktion.
Till råga på allt utgör inte signalkräftorna någon särskilt bra ersättning för de flodkräftor som de tränger ut, särskilt i norra Sverige, där de helt enkelt fryser ihjäl.
"Vi vet att där vi har lagliga utsättningar i Dalarna, där har 85 procent dött och 15 procent är kvar efter 15 år", säger Lennart Edsman.

Dåligt år för Diageo

I stort sett samtliga varumärken, inklusive stora ikoner som Johnnie Walker, Smirnoff, Baileys, Captain Morgan och Guinness, rasade i försäljning på i stort sett samtliga marknader när alkoholkoncernen Diageo mer än halverade sin vinst före skatt för räkenskapsåret till 1,45 miljarder GBP (3,34). Nettoomsättningen exklusive dryckesskatter föll till 11,75 miljarder GBP (12,87).
"Covid-19 stör påtagligt vår verksamhet i samtliga regioner", konstaterar företaget i sin presentation.

Heineken härjat av viruset

Inte ens den traditionella vinstmaskinen Heineken har klarat sig oskadd ur coronakrisen. Under första halvåret gjorde koncernen en förlust om -221 miljoner EUR före skatt (+1 038), medan nettoomsättningen exklusive dryckesskatter föll till 9,24 miljarder EUR (11,44).
"Första halvan av 2020 definierades av exempellösa utmaningar", säger vd-styrelseordförande Dolf van den Brink.

Kakaokrisen fortsätter

Kakaopriserna på världsmarknaden väntas dala med tio procent mot slutet av året i takt med att produktionen stiger medan konsumtionen sjunker, det senare till följd av coronakrisen. Det är resultatet av en enkät som Reuters har gjort bland elva handlare och analytiker. Marknaden räknar med ett överskott om 35 000 ton, mot det underskott om 70 000 ton som förutsågs så sent som i januari i år.

Hellofresh blir helt klimatneutralt

Matkasseföretaget Hellofresh blir nu helt klimatneutralt efter att man beslutat att klimatkompensera koldioxidutsläppen från leveranserna. Bland annat ska man stötta ett skogsplanteringsprojekt i Australien och ett projekt i Nederländerna där metangas fångas in och omvandlas till energi. Sammantaget innebär det kompensation för omkring 40 000 ton koldioxid bara i år.

Fortsatt nedgång för Peckas

Peckas Naturodlingars tillbakagång på börsen fortsatte även på onsdagen, nu med minus 6,47 procent till 9:40 SEK. Bayn Europe föll samtidigt med 6,16 procent till 6:70 SEK, medan Eatgood föll med 2,92 procent till 2:33 SEK och Salmar föll med 2,91 procent till 437:80 NOK.
Rootfruit steg med 5,22 procent till 7:05 SEK, medan AAK steg med 3,89 procent till 161:70 SEK, Midsona B steg med 3,60 procent till 63:30 SEK, Optifreeze steg med 3,20 procent till 29:00 SEK, och Veg of Lund steg med 2,22 procent till 8:30 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,60 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,055 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,03 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,85 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,96 procent.

Gomidda: Moment 22 för Mackmyra

Svenska whiskeytillverkaren Mackmya har ju fört en tämligen varierande tillvaro över åren, som trogna läsare av Foodwire väl känner till, med ständigt nya räddningspaket, förluster och rättsprocesser. Så det kanske inte var riktigt så välbetänkt när företaget 2011 lanserade en serie whiskeyvarianter under samlingsnamnet "Moment", vilka numrerades i tur och ordning.
Ty nu nio år senare har man med matematisk säkerhet hunnit fram till den utgåva i serien, som får namnet "Moment 22".
Kännare av 1900-talslitteraturen och alla andra som har en rudimentär orientering i vanliga begrepp och uttryck gör omedelbart associationer av "Mackmyras Moment 22" som inte på något sätt är till fördel för företaget, utan mer kanske beskriver den situation som whiskeytillverkaren permanent verkar ha hamnat uti.
Trots detta mindre lyckade val av produktnamn för ett kroniskt krisdrabbat företag har ironin i det dock inte gått Mackmyra helt förbi, för, som dess affärsutvecklare, försäljningschef och förre vd Magnus Dandanell uttrycker det:
"Tanken var att denna whisky skulle ha lanserats i Systembolagets tillfälliga sortiment samtidigt som den lanserades via Mackmyras internationella webshop. Men Covid - 19 ställde till det hos Systembolaget som sköt på lanseringsdatumet i Sverige till 6 augusti. Man kan väl säga att det bidrog till att förstärka namnet på utgåvan, Moment 22", konstaterar han.