foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/08, 2020

Amazon stegar in i Sverige

"Ett komplett detaljhandelserbjudande i Sverige" är vad Amazon tänker lansera, när man nu ökar till fullskalig verksamhet i Sverige, enligt ett pressmeddelande. Spekulationer om att Amazon skulle starta näthandel – vilket bland annat alltså innebär handel med livsmedel – har förekommit under flera år, men på tisdagen kom beskedet att det kommer att äga rum. När tjänsten drar igång eller vilket sortiment man tänker ha har inte uppgetts.

Livsmedelskontroll ska få betalas i efterskott

Livsmedelskontrollen ska från och med 2022 alltid betalas i efterskott. Det är innebörden i ett förslag från regeringen, som nu gått ut på remiss till lagrådet. Tanken är att kopplingen ska bli tydligare mellan den kontroll som utförts och vad den kostar, så att det blir rättvisare.
Förhandsdebiteringen av livsmedelskontrollerna har varit omsorgsfullt utskälld under många år, från i stort sett alla håll, inte minst eftersom företaget ibland får betala för kontroller som aldrig utförs.
"Det följer den logik som företagen är vana vid. Man betalar för det man får. Vi är glada att regeringen har lyssnat på oss och många andra organisationer och framför allt företag som i flera år har drivit på för att få till den här förändringen", säger Björn Lindgren, avdelningschef för politiker och lokalt företagsklimat på Svenskt Näringsliv.

Nollbud i avtalsrörelsen övervägs

Arbetsgivarsidan flaggar nu för att det kan bli tal om bud på noll kronor i löneökningar i den uppskjutna avtalsrörelsen.
"I en sån här situation, då är det klart att vi inte kan utesluta ett nollbud", säger Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv, till Sveriges Radios Ekoredaktion.
De avtal som egentligen skulle ha löpt ut sista mars förlängdes ju till sista oktober på grund av coronakrisen. Då hade parterna kommit till medling under ledning av de opartiska ordförandena (OpO), och såg ut att närma sig varandra trots att parterna från början stod långt ifrån varandra: facken krävde treprocentiga löneökningar vilket arbetsgivarna kallade "verklighetsfrämmande".
Ännu är det osäkert när regelrätta förhandlingar kan återupptas, men klockan tickar och snart måste det ske – och då kan det på nytt bli hårda tag över förhandlingsbordet, för LO ger inte mycket för Svenskt Näringslivs argument.
"De har alltid en anledning. Räntan är för hög eller för låg, kronan är för hög eller för låg. Jag ser det som förfäktning", säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, till Ekot.
"Det är inte Corona vi förhandlar om utan den förväntan vi har på framtiden som vi försöker avspegla", förklarar han.

Stjärnägg startar i Danmark

Svenska Stjärnägg startar danska dotterbolaget Stjerneæg i samarbete med danska Dueholm, som kommer att leverera över hela Danmark, både under eget och kundernas varumärken. Nu söker man partners som "vill utveckla äggkategorin tillsammans med oss", som Stjerneæg A/S vd Rolf Poulsen utrycker det.

Chokladkaka med hela Mini Oreos från Marabou

Marabou lanserar nya Oreo Sandwich, som innehåller hela Mini Oreo-kakor.

Kavli i brittisk djurskandal

Kavliägda St. Helens Farm har fått getmjölk från en gård som ägnade sig åt grovt djurplågeri. Det uppger djuraktivistgruppen Surge som släppt filmbilder på hur getter blivit slagna, sparkade och kastade i väggen, rapporterar norska TV2.
"Jag tycker att det är helt förfärligt. Det är svårt att finna ord", säger Kavlis koncernchef Erik Volden till kanalen.
Kavli har nu dragit in produkterna från St. Helens Farm, vilka enbart säljs i Storbritannien, i väntan på en egen utredning av saken.
"Den här händelsen ska vi använda vidare för att se vad mer vi kan göra från vår sida för att ta större ansvar och kontrollera att saker faktiskt genomförs. Vi måste ta större ansvar än vi har gjort tidigare. Sådant här får inte ske", säger Erik Volden.

Ras för Peckas

Peckas Naturodlingar föll med 15,42 procent till 9:98 SEK på tisdagen, före Eatgood som föll med 543 procent till 2:44 SEK, Simris Alg som föll med 5,07 procent till 1:40 SEK, Rootfruit som föll med 2,90 procent till 6:70 SEK, och Raisio som föll med 2,53 procent till 3:08 EUR.
Umida steg samtidigt med 3,06 procent till 2:36 SEK, före Arcus som steg med 2,42 procent till 42:30 NOK och Apetit som steg med 2,19 procent till 9:32 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,60 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,21 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,22 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,66 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,03 procent.

Gomidda: Ge dem toapauser för 1000!

Nu när Amazon ska lansera bland annat livsmedelshandel i Sverige, får vi hoppas att de ger sina stackars chaufförer ordentliga toapauser. Så det inte blir som för Sharon Smith i Nuthall i brittiska Nottingham, som ertappade en Amazonchaffis (och då menar vi inte bilen) med byxorna nere. Bokstavligt talat. I hennes egen trädgård.
Sharon Smith stod och lagade mat i köket när denne körde fram, stannade bilen, rusade ut och in i hennes. trädgård, där hon kunde fotografera honom där han satt på huk och lät tarminnehållet rinna ut, rapporterar brittiska Metro. Dessutom blev han sur när hon frågade vad i självaste han höll på med, berättar hon – men hon lät sig inite skrämmas.
"Han försökte köra med fel kvinna – jag har blått bälte i taekwondo, och ilskan och ursinnet han såg räckte för att sätta Herrans tukt och förmaning i honom", säger Sharon Smith, som dessutom tillkallade polisen.
Den bajsnödige chauffören slapp gripas av polisen, men kommer nu enligt näthandelsbolaget "inte längre att leverera å Amazons vägnar".
I alla fall inte paket. Om man säger så.