foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/08, 2020

Oatly tar in kontroversiella miljardbelopp

Oatly tog tidigare under sommaren in hela 200 miljoner USD i en ny investeringsrunda där bland andra TV-stjärnan Oprah Winfrey, filmstjärnan Natalie Portman och rapstjärnan Jay-Z satsat pengar. Dessa kommer att användas till att expandera på befintliga marknader och bygga nya produktionsanläggningar i Europa, USA och Asien, meddelade företaget..
Storinvesteringarna är dock kontroversiella eftersom en annan intressent som satsar pengar i den nya rundan är investeringsföretaget Blackstone, som visserligen är ett välkänt namn inom livsmedelsvärlden men som också fått hård kritik för investeringar i Brasilien som anses bidra till att regnskogarna skövlas.
"Oatly har byggt sitt varumärke och sin identitet på att man vill skapa en bättre värld. Många människor i världen gillar Oatly för vad det står för. Men nu tar man in Blackstone som eldar upp regnskogar och kritiseras av FN för brott mot mänskliga rättigheter", säger dokumentärfilmaren Fredrik Gertten till Expressen.
"Vi är fullt medvetna om kritiken som riktats mot Blackstone och har också klargjort för dem vad vi tycker. Det här är exakt vad Oatlys varumärke handlar om: Att våga fatta obekväma beslut för att knuffa världen i rätt riktning", svarar Oatlys vd Toni Petersson.

Priset det största hindret mot hälsosamma matvanor

Det är priset på nyttig mat som utgör det största hindret för att människor ska äta mer hälsosamt. Det visar en ny undersökning som gjorts av Boston Consulting Group, Nielsen Global Connect, samt Consumer Goods Forum bland 7 000 konsumenter i Kina, Frankrike, Mexiko, Turkiet, Storbritannien och USA, samt intervjuer med 15 vd:ar inom handeln. 97 procent av konsumenterna sade att hälsan var viktig för dem, men 23 procent sa att de kämpade med att få till en hälsosam och balanserad diet. 80 procent sade att priset var ett hinder för att äta nyttigare, men 43 procent säger att hälsosam mat inte smakar lika bra och 32 procent tycker att den är otillfredsställande, rapporterar Food Navigator. Däremot var det inget fel på tillgängligheten, enligt konsumenterna.

Coca-Cola återupptar reklam

Coca-Cola i Sverige lanserar sin första reklamkampanj sedan man pausade all sådant i början av coronakrisen. "Open Like Never Before" heter den, och med den vill företaget "markera en tid av förändring".
"Vi är alla påverkade av covid-19 och vi har fått se vår värld med nya ögon. 'Open like never before' grundar sig i tanken om att vi inte behöver återgå till vad som varit, utan vi kan blicka framåt och göra saker annorlunda, vi kan ta möjligheten att förändra världen till det bättre", säger Olivia Enquist, marknadsdirektör Coca-Cola AB.

Matallergi minskar i Finland

Bara mellan tre och nio procent av finländska barn har någon form av livsmedelsallergi. Det är en nedgång som skett över flera år och de allergier som uppstår är mestadels milda.
Orsaken tros vara att spädbarn numera får fast föda tidigare än innan, vilket gör att toleransen för olika livsmedel utvecklas, samt att allergiker numera ofta äter en del av de livsmedel de är allergiska emot, så att de utvecklar tolerans.

Boost för Bayn

Bayn Europe steg med 12,97 procent till 7:23 SEK på måndagen. före Eatgood som steg med 5,74 procent till 2:58 SEK Midsona B som steg med 467 procent till 62:70 SEK, och Midsona A som steg med 4,20 procent till 62:00 SEK.
Peckas Naturodlingar föll samtidigt med 7,17 procent till 11:65 SEK, medan Agromino föll med 2,78 procent till 7:00 SEK och Simris Alg föll med 2,30 procent till 1:49 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,30 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,70 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,38 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,93 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,56 procent.

Gomidda: När vi gräver silver på puben

Det hör kanske inte till vanligheterna att kassaflödet över bardisken går i kundens riktning. Undantaget som bekräftar regeln heter Luke Mahoney, som söker världen över med sin metalldetektor efter vad där nu står att finna. När han övertalade ägarna till sin lokala pub hemma i Lindsey i brittiska Suffolk att scanna trädgården, hittade han ett tusental silvermynt från tiden för det brittiska inbördeskriget.
100 000 GBP uppskattas värdet på silverskatten till, rapporterar Daily Mirror, men frågan är om han får kränga skatten på auktion hursomhelst.
Dessutom undrar vi: Måste man betala skatt när man säljer en skatt?