foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/07, 2020

Barnslaveriet skjuter i höjden på kakaoplantagerna

Trots flera decenniers arbete mot slaveri och barnarbete inom kakaoproduktionen i Västafrika har barnarbetet ökat kraftigt i Elfenbenskusten – som står för hälften av all världens kakao – under coronakrisen. International Cocoa Initiative (ICI) slår larm i en ny rapport om att barnarbetet stigit med 21,5 procent under perioden, vilket kan ha att göra med att skolorna i landet har hållit stängt medan vuxna arbetare begränsats av reserestriktioner. De närmaste månaderna kommer att utvisa om detta är en följd av coronakrisen eller om det är en mer långvarig trend, skriver ICI enligt Food Navigator.

Stöldräder mot snabbkaffe

Flera dagligvarubutiker runtom i landet har tvingats börja förvara snabbkaffet bakom disk efter att de drabbats av stora stölder av just den varan. Andra nöjer sig med att förvara locken till burkarna bakom disk, och ger dem till kunderna efter att de betalt, så att stulna burkar inte ska kunna säljas vidare.
Enligt flera butiker som Dagens Nyheter talat med handlar det nämligen om rent organiserad stöldligor som specialiserat sig just på snabbkaffe och som "fyller hela ryggsäckar eller hockeyväskor med kaffe", som en av butikscheferna – som vill vara anonym – uttrycker det.
"I perioder accelererar det och då försvinner hela hyllor. Plötsligt är allt borta", säger denne.
Enligt Svensk Handel minskade visserligen brottsligheten inom handeln när coronakrisen började, eftersom organiserade ligor fick svårare att resa i Europa.
"Men nu har situationen normaliserats och vi ser en återgång i brottsligheten. Vi förväntar oss att ökningen kommer att hålla i sig", säger Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen.

Trevlig sommar!

Foodwire tar nu semester och återkommer om exakt en månad, måndagen den 3 augusti.

Doggy sålt

Djurmatstillverkaren Doggy säljs av nuvarande ägaren, investmentbolaget NDX Group, till investmentbolaget Partner in Pet Food (PPF) som tar över efter sommaren. Köpet innebär slutet på en längre säljprocess där många aktörer varit intresserade av att ta över företaget.
Köpesumman har inte uppgetts.

Bastard Burgers satsar i Stockholm

Streetfoodkedjan Bastard Burgers ska öppna två nya restauranger i centrala Stockholm, en nära Stureplan och en i den nya Sergelstaden. Den första öppnar i höst och den andra i vår.

Cola spolar Odwalla

Coca-Cola lägger ner juicemärket Odwalla och säger upp de 300 som arbetat med det, rapporterar Just-drinks. Coca-Cola har ägt varumärket sedan 2001, men det har dragits med svårigheter under en längre tid eftersom den anses innehålla för mycket socker för konsumenternas ändrade smak.

Peckas drog ifrån

Peckas Naturodlingar steg på fredagen med 9,73 procent till 12:40 SEK, före Probi som steg med 6,77 procent till 307:50 SEK, Bayn Europe som steg med 2,93 procent till 4:57 SEK, Rootfruit som steg med 2,27 procent till 6:75 SEK och Eatgood som steg med 2,09 procent till 2:44 SEK.
Veg of Lund föll samtidigt med 2,33 procent til 7:56 SEK, före Biogaia som föll med 1,86 procent till 529:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,68 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,57 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,28 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,69 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,22 procent.

Gomidda: Skrattar bäst som skrattar bakom masken

Lenin Gutierrez – ja så kan man ju också heta – var trots sitt namn tills nyligen en helt vanlig barista på Starbucks i San Diego. Han serverade sitt kaffe till kunderna, på senare tid iförd ansiktsmask med tanke på coronakrisen. Inget konstigt med det.
Men så klev Amber Lynn Gilles in genom dörrarna och skulle beställa kaffe. Utan ansiktsmask, vilket Lenin Gutierrez ifrågasatte – och så utbröt den där typen av ordväxling som vi sett exempel på under senare tid där vissa amerikaner högljutt kräver sin rätt att få gå utan ansiktsmask och dö av Covid-19 om de känner för det. Amber Lynn Gilles tog saken så långt att hon hängde ut Lenin Gutierrez på bild på sin Facebookprofil, med en antydan om att han minsann levde upp till sitt förnamns politiska hemvist, om man säger så, och hotade ta med sig polis till fiket.
Men. Bakom masken var det Lenin Gutierrez som skrattade sist, för snart startade Matt Cowan – som stod på maskbärarnas sida – en insamling på sociala media för att ge Lenin Gutierrez lite extra dricks som plåster på såren. Tanken var att nå upp i 1 000 USD – men för närvarande har man samlat in över 91 000 USD till den utskällde baristan.
Med nästan en miljon kronor på fickan kan man kanske stå ut med ett och annat kort på nätet.